Plenković: Odgovorni za požar trebaju biti privedeni pravdi

Zagreb, 26.09.2019. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković (na fotografiji) i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u Banskim dvorima održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavljene planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku, komentirajući uhićenje osobe osumnjičene za izazivanje velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, kako je bitno da svi koji su odgovorni budu privedeni pravdi.

Plenković je svim vatrogascima koji su gasili požar zahvalio na požrtvovnosti te dodao kako je cijeli sustav kvalitetno funkcionirao, pri čemu je najviše bitno da nije bilo žrtava.

„Požar je bio velik i imali smo nekoliko ozlijeđenih vatrogasaca kojima želim brz oporavak. Nije bilo većih šteta po kuće i gospodarske objekte. Angažirani su, uz vatrogasce iz Šibensko-kninske i susjednih županija, i Hrvatska vojska te je sustav jako dobro reagirao usprkos veličini požara i jakom vjetru“, rekao je hrvatski premijer.

Premijer Plenković na konferenciji “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika”

Plenković je sudjelovao u nedjelju navečer u obnovljenim dubrovačkim Lazaretima na završnoj konferenciji 33,8 milijuna kuna vrijednog projekta “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika”, od čega je iz europskih fondova sufinancirano 26 milijuna kuna.

Plenković je tom prilikom poručio da će obnovljeni Lazareti upotpuniti kreativni dio ukupne bogate kulturne ponude Dubrovnika, ali i dati novu dimenziju brojnim udrugama koje djeluju u izvrsno opremljenim prostorima.

„Posebno mi je drago što je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, kroz partnerstvo gradonačelnika Frankovića i Vlade RH. Povlačenje europskih sredstava je bio nužan korak za Dubrovnik, jer EU daje dodatnu vrijednost obnovi i promidžbi kulturne baštine“, rekao je Plenković.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je ponos budući da je svojedobno bila dio tima koji je osmišljavao programe u Lazaretima.

„Drago mi je da se u Dubrovniku potvrđuje da grad uz pomoć ministarstva ima snagu obnoviti ovakve reprezentativne baštinske prostore te ih staviti u funkciju u prvom redu svojim građanima. Udruge koje će se smjestiti u Lazaretima ključne su za kulturni život grada tijekom cijele godine“, naglasila je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako očekuje da će Ministarstvo kulture, uz dobru pripremu, u idućoj financijskoj perspektivi europskih fondova napraviti velik iskorak.

„Očekujem da pokažemo koliko financiranje sredstvima EU pomaže za održivo upravljanje našom baštinom“, rekla je ministrica.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da će Lazareti donijeti mogućnost disperzije i boljeg rasporeda gostiju grada.

„Nastavljamo s obnovom kulturne baštine sredstvima iz EU fondova. Pripremamo obnovu dvaju ljetnikovaca, kao i starog zatvora u povijesnoj jezgri. Veselimo se novom programskom razdoblju za prijavu svih projekata. Ključ je obnova baštine, kako bismo otvorili nove mogućnosti našim gostima“, rekao je Franković.

Nositelj projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ je Grad Dubrovnik, a partneri su mu Zavod za obnovu Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA , Deša Pro d.o.o., Udruga Deša – Dubrovnik, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Folklorni ansambl Linđo, Dubrovačka ART udruga bez granica i Artur Sebastian Design.

Financiran je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. i trajao je od studenog 2015. do srpnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 33.782.458,92 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi određeni su na maksimalno 30.944.625,74 kuna, od čega Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 25.995.571 kuna.

Cilj projekta “Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika” je unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika.

Lazareti su stoljećima služili kao karantena Dubrovačke Republike. Gradnja je trajala od 1627. do 1643. godine, a troškovi gradnje iznosili su 17 300 zlatnih dukata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina