Plenković otvoreno o presudi arbitražnog suda, Barišiću, 25 godina Hrvatske, energetici…

Foto: Snimka zaslona

U povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, premijer Andrej Plenković dao je intervju HRT-u. Osvrnuo se na proteklih 25 godina te komentirao i ostale aktualnosti, među ostalim Inu i slučaj Barišić.

Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživjela neovisnost Hrvatske i trebamo uvijek prisjetiti se i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost, državničkoj mudrosti prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima uspio omogućiti stjecanje međunarodnoga priznanja i neovisnosti koje sada obilježavamo 15. siječnja, izjavio je u Dnevniku HRT-a premijer Andrej Plenković.

Je li moglo bolje?

Sigurno da su okolnosti bile zahtjevne, posebno 90-tih godina kada smo imali višestruke tranzicije iz jednog partijskog sustava u višestranačku demokraciju, iz mira u rat, iz rata u mir, iz dogovorne ekonomije u tržišno gospodarstvo. Svi ti procesi trebali su vremena, kaže Plenković i napominje da su 90-te godine sigurno bile obilježene realiziranjem ključnih nacionalnih zadača – obrana zemlje od velikospske Miloševićeve agresije i naravno zaokruživanje hrvatskog teritorijalnog integriteta koji se također obilježava sada 15. siječnja s mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja.

U tom kontekstu vrijeme koje je uslijedilo, prvo desetljeće ovoga stoljeća, bilo je obilježeno drugim ključnim procesom – integracija Hrvatske u Sjeveroatlantski savez i prije par godina u EU čime smo konsolidirali naše institucije i dosegli standarde zapadnih demokracija i u pogledu ljudskih prava, sloboda i funkcioniranje pravne države, rekao je premijer.

Bolji život – osnovna zadaća svake Vlade

Svi Sabori, Vlade, svi akteri u društvu su nastojali unaprijediti kvalitetu života hrvatskih ljudi, kazao je premijer i naglasio da je to osnovna zadaća i današnje vlade. Nada se da ćemo nastaviti pozitivne trendove koje imamo i glede gospodarskoga rasta i makroekonomskih pokazatelja ukupnoga ozračja.

Činimo napore da i oni koji žive u teškim okolnostima imaju i veću plaću i veća primanja, da nam i porezna reforma služi kako bi rasteretili naše građane i dale veće mogućnosti hrvatskim gospodarstvenicima. To su zadaće svake odgovorne vlade, a kolege koje sa mnom na tom poslu rade, imaju dnevnu zadaću da unaprijede život svakog našeg građana.

Hrvatska spremna za izazove

Plenković je naglasio da je vrijeme u kojem živimo veoma turbulentno, a ono što nam se činilo prije 10 godina stabilno – danas se mijenja, i Hrvatska se u tome treba prilagođavati i pozicionirati. Misli da smo spremni za to.

Vidjeli smo prošle godine kako je izbjeglički val promijenio prioritete cijeloga kontinenta. Hrvatska i za takve izazove mora imati snage, a naravno i za daljnje gospodarsko pozicioniranje u odnosu na zemlje koji su u našem okruženju, ali isto tako i sigurnosne izazove koje su prisutni i na Mediteranu i na Bliskom istoku i na istoku Europe. Hrvatska u tom pogledu mora biti snažna država s jakim institucijama, sa sposobnim oružanim snagama i svim drugim sigurnosnim službama.

O energetskoj politici

Premijer je komentirajući energetsku politiku naglasio da je ona jedna od najvažnijih koju bilo koja država ima, da je prioritet i EU i globalno. Okolnosti koje danas imamo u vezi  Ine kao naše strateške naftne kompanije i odnosa koje postoje s MOL-om u proteklih godina po mom sudu nameću obavezu da Hrvatska otkupi udio MOL-a u Ini i na taj način zadrži stratešku i upravljačku kontrolu sa ovom kompanijom i osigura i energetsku neovisnost i opskrbu, smatra.

Vi znate da će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u okviru UNCITRAL-a u Ženevi. Postoji i drugi arbitražni proces, koji traje u Washingtonu. Smatramo da naše interese trebamo zaštititi i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a ja se nadam i uz široki politički konsenzus u zemlji o otkupu MOL-ovog udjela u Ini, kazao je premijer.

Nakon kupnje moguće novo strateško partnerstvo

Plenković  je uvjeren da Ina treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima i zalihe nafte i plina, svoje rafinerije, svoj maloprodajni lanac, koja može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe. Nakon što otkupimo taj udio mislim da možemo biti otvoreni  i za druge investitore pa i strateške partnere u nekoj kasnijoj fazi. Ali na drugim osnovama, ne na onima na kojima su danas.

Ministar Barišić uživa premijerovu povjerenje

Komentirajući slučaj Barišić, Plenković je objasnio da je sam razgovarao s ministrom koji ga je uvjeravao da se radi o tiskarskoj greški. Vidimo i u akademskoj zajednici postoje različita mišljenja, ima onih koji ga kritiziraju ali i onih koji ga podupiru. U ovom trenutku on ima moje povjerenje, izjavio je premijer.

U 2016. godini tri vlade

2016. je bila po mnogo čemu specifična i turbulentna za hrvatski politički život, ocijenio je Plenković.

Osobnim angažmanom, kandidirajući se za predsjednika HDZ-a, rekao sam da je za Hrvatsku ključna politička stabilnost. Rezultati izbora za Hrvatski Sabor to pokazuju, razgovori s našim partnerima nakon izbora to pokazuju, odluke koje donosimo u kratkom roku i glede proračuna i porezne reforme i plana rasterećenje gospodarstva, novog zakona o javnoj nabavi. Nastojat ćemo da iduće četiri godine prije svega karakterizira stabilnost zemlje jer je to dobro i za ulagače, za sve hrvatske ljude i za naše gospodarstvo, poručio je premijer.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.