Pogledajte kako je voditelj TV Replike odgovorio gledateljici koja ga je pitala ‘gdje su Srbi koji su poubijani u Hrvatskoj’

Foto: snimka zaslona

Neobična situacija dogodila se tijekom emisije “TV Replika” na Osječkoj televiziji voditelja Filipa Kuštre na temu “Hoće li itko odgovarati za masakr 12 redarstvenika?”.

“Dobar dan, zovem iz Borova Sela. Prvo, dijete mi je je bilo uznemireno zbog pjesama i pjevanja “Ubij Srbina”, to je sramota za jednu državu. Drugo, kako vama smeta spomenik Šoškočaninu, tako i nama smeta možda vaših 12 redarstvenika. A gdje su naši Srbi?”, pitala je gledateljica.

“Kako vaši Srbi, pa Srbi su ravnopravni u Hrvatskoj s većinskim hrvatskim narodom. Zar nisu tih 12 redarstvenika i vaši redarstvenici, pa vi živite u Hrvatskoj”, rekao joj je voditelj.

“Neka živim u Hrvatskoj, ali gdje su Srbi poubijani. Vi stalno pričate o 12 redarstvenika, gdje su Srbi koji su poubijani u Hrvatskoj?”, dodala je.

“Protiv koga su ti Srbi koji su poubijani ratovali?”, pitao je voditelj i dodao: “Jel’ vi živite u Hrvatskoj i Srbiji”.

“Živim u Hrvatskoj”, odgovorila je.

“Što vi mislite da niste ravnopravni u Hrvatskoj”, pitao ju je voditelj.

“Nisam ravnopravna, gdje god odem ne dobijem posao kao nacionalna manjina”, istaknula je.

“Nacionalne manjine imaju jednaka prava kao i djeca poginulih hrvatskih branitelja, počevši od prednosti pri zapošljavanju”, poručio je voditelj dok je gledateljica vikala kako nije tako.

“Nije to istina, ja nijedan posao nisam dobila”, rekla je.

“Žao mi je gospođo, ali proučite zakone”, poručio je voditelj.

“Ja kad kažem da sam Srpkinja iz Borova Sela dobijem šipak, a ne posao. Vi kažete naši ratni zločinci, a gdje su vaši ratni zločinci koji su Srbe poubijali?”, dodala je gledateljica.

“Jel’ vi živite u Hrvatskoj ili u Srbiji? Je li Hrvatska vaša domovina?”, istaknuo je voditelj.

“Moja domovina nije Hrvatska, ja volim Srbiju”, nastavila je gledateljica.

“Lažete kako su ljude pobili”, dodala je i poručila voditelju da je to gledao u nekom filmu i da je “glupav”.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje:

Što se dogodilo u Borovu Selu?

2. svibnja 1991. u Borovu Selu pobunjeni hrvatski Srbi – ubili su 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen. Inače, glavni organizator tog zločina – Vukašin Šoškočanin – ima lažni mauzolej i spomenik u Borovu Selu gdje ga se veliča kao junaka.

Sjećamo se dvanaestorice pripadnika tadašnje specijalne jedinice MUP-a mučki ubijenih u dobro organiziranoj zasjedi srpskih pobunjenika – Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Tijekom noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije su policijske ophodnje napadnute na prilazu Borovu Selu i pri tom zarobljena dvojica hrvatskih policajaca, Zvonimir Matković i Dalibor Križanović. Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli povući. Nakon neuspjelih pregovora o njihovom oslobađanju u potragu za kolegama kreće tridesetak redarstvenika. Ušli su u Borovo Selo 2. svibnja oko podneva i uspjeli su doći do samog središta sela, pred tadašnjom mjesnom zajednicom su razoružali dvojicu civila te iznenadnim upadom ušli u zgradu u kojoj se nalazilo mnoštvo naoružanih Srba. Dočekani su u zasjedi, borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA.

Prema riječima svjedoka iz jednog je transportera otvorena vatra na policiju, iza njih su hodali naoružani civili, a navodno su čak iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Zarobljeni policajci prebačeni su tijekom borbi u Novi Sad ali su vraćeni u Osijek još iste večeri.

Ovaj događaj, uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, bio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Nažalost, za pokolj do danas nitko nije odgovarao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr