Polemika zbog kazni za otpad, prof. Smerdel oštro odgovorio Sandri Benčić: ‘Bolje vi upozorite svoga vođu…’

Benčić i Smerdel odvoz otpada u zagrebu
Foto: Hina, snimka zaslona, fotomontaža: Narod.hr

Zanimljiva se rasprava povela na društvenim mrežama u vezi s novim sustavom odvoza otpada u Zagrebu, koji stupa na snagu od 1. listopada, a u kojem većinu građana najviše zabrinjavaju kazne, koje će biti kolektivne, naime, svi u zgradi će odgovarati ako jedan krivo baci smeće.

> Tomašević izmjenom uvjeta odlaganja otpada u Zagrebu neke diskriminirao?

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova ekipa iz političke platforme Možemo najavila je da će komunalni redari pregledavati otpad u kontejnerima te će zgradama, gdje je utvrđeno da otpad nije razvrstan na način kako Grad propisuje, biti nametnute novčane kazne.

Smije li uopće gradska vlast na takav način kažnjavati?

Gradski zastupnik Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba, skrenuo je pozornost na riječi stručnjaka za ustavno pravo prof. Branka Smerdela koji je napisao na svojem Facebook profilu: “Lokalna samouprava nije vlast! Ne smije samostalno naređivati, određivati kazne, a posebno ne prijetiti kolektivnim kaznama!”

Na to je Smerdelu odgovorila saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo): “Naplata po količini miješanog otpada kao i kazne proizlaze iz novog Zakona o gospodarenju otpadom koji i svakoj jedinici lokalne samouprave nalaze novu odluku o naplati kao i kaznama. Dakle sustav se temelji na zakonskoj obavezi.”

> Peternel: Tomaševićevom modelu odvoza otpada prijeti apsolutni fijasko
> Rusak (BM 365): Novi model naplate odvoza smeća u Zagrebu nije praveden, doći će do ogromnog poskupljenja
> Tomašević predstavio model za otpad: Evo što očekuje Zagrepčane od 1. listopada

Smerdel joj je, među ostalim, odgovorio: “Ne vjerujem da taj Zakon predviđa upade i kolektivno kažnjavanje cijelih zgrada”, pa bolje vi upozorite svoga vođu da ne prijeti Zagrebčanima takvim stvarima. Zašto taj prijedlog nije bio pred Odborom za Ustav …zastupnice? Da ne bi bilo ovakvih i drugih primjedbi.”

Novčane kazne, kako je najavio Davor Vić, šef zagrebačke Čistoće, bit će propisane svim stanarima, neovisno o tome tko je propisno, a tko nepropisno odvajao otpad. Drugim riječima, za greške možda samo jednog stanara kazne bi trebali plaćati svi stanari u zgradi.

> Tomaševićev šef Čistoće: Vjerojatno će doći do međusobnog cinkanja susjeda zbog novog modela za otpad

Je li to u skladu sa zakonom za Narod.hr komentirao je i ugledni zagrebački odvjetnik Karlo Novosel.

”Ne mogu svi dobiti kaznu”

”Mogu reći da se ne može nikada naplatiti bilo što – kazna, ugovorna kazna ili prekršajna kazna – na način da se ne utvrdi tko je zapravo kriv za nešto. Nije moguće reći – ‘Ako se nađe nešto, svi će dobiti kaznu.’ Ne mogu svi dobiti kaznu. U bilo kojoj vrsti postupaka, bilo da se radi o civilnoj odgovornosti kroz nekakvu ugovornu obavezu, bilo da se radi o prekršajnoj odgovornosti – oni moraju ‘targetirati’ određenu osobu i dokazati da je ta konkretna osoba nešto napravila”,  kaže odvjetnik Novosel i nastavlja:

”Dakle, ono što oni najavljuju operativno se neće moći napraviti. Tako da će na kraju sve to, koliko god bilo zamišljeno da će se nešto riješiti, zapravo pasti na teret proračuna građana i bit će neizvršivo.”

”Ne postoji zakonska ni ustavna osnova da se kažnjavaju svi stanari”

”Kako ćete vi, npr. u jednoj zgradi Mamutici, koja ima više stotina stanova, kako ćete odrediti tko je nešto napravio? Ne znam kako su to zamislili. A ne možete sve stanare za to teretiti jer ne postoji zakonska i ustavna osnova za to. To je nemoguće.”

”Ako bude došlo do pojedinačnog kažnjavanja, kontrola komunalnih redara, do prekršajnih kazni, to će sve ponovno pasti na teret građana. Plaćanje troškova tih postupaka past će na teret proračuna Grada”,  zaključuje za Narod.hr dipl. iur. Novosel, ugledni zagrebački odvjetnik iz Odvjetničkog ureda Karlo Novosel, član Upravnog odbora U ime obitelji, koji u svakodnevnom radu veliku pozornost pridaje mirenju kao načinu rješavanja sporova te sudjeluje u postupcima mirenja pred različitim državnim i nedržavnim institucijama.

> Peternel: Tomaševićevom modelu odvoza otpada prijeti apsolutni fijasko
> Udruga za zaštitu okoliša Resnik: Po Tomaševićevom modelu za većinu građana usluga odvoza otpada će poskupjeti, bez povećanja kvalitete

Potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada

Podsjetimo, Grad Zagreb uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada za koji ekstremno lijeva vlast tvrdi da mu je cilj smanjenje količine otpada u gradu.

Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati posebne vrećice koje će dodatno plaćati.

“Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više”, tvrdi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dobrović: “U Zagrebu bi mogao biti veći kaos nego sada”

”Ono što vidim kako nedostatak, nedovoljno hrabrosti, je potpuno obeshrabrivanje biootpada u tom ostatku. Biootpad treba kompletno odvojiti i s tim materijalom ići na kompostiranje. Ključno pitanje je što će Zagreb s tim napraviti? Ako Zagreb ne dočeka početak funkcioniranja ovog novog modela s povećanim kapacitetom za kompostiranje i konačno nekim kapacitetom za sortiranje, mogao bi biti veći kaos nego sada”, rekao je krajem siječnja Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini Grada Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.