Poljoprivrednici očajni: Visoke temperature velik su problem za svinjokolju i obradu mesa

pršuta
iStock

Visoke temperature za ovo doba godine velik su problem za svinjokolju i obradu mesa, posebno za njegovo sušenje. Evo što kažu poljoprivrednici na istoku zemlje gdje su temperature debelo iznad prosjeka za ovo doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>U Slavoniji od sutra dopuštena svinjokolja

Stjepan Filić prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150 kilograma mesnih prerađevina. No proljetne temperature u prosincu predstavljaju mu problem, piše HRT.

“Ne daj Bože da se još i muhe pojave, još je u pušnici, ali sad to treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti izvana”, kazao je Stjepan Filić iz Ilače.

Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slanina mora stajati recimo makar dva tjedna, šunka treba stajati makar pet tjedana, a bojim se da se neće pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bi li to malo rashladio”, rekao je Stjepan.

>Kraj prosvjeda svinjogojaca, Pokrovac: Napravili smo dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu

Jer bi za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila ispod 5 Celzijevih stupnjeva.

Svi oni koji su, nakon dugog čekanja, ovih dana planirali svinjokolju mogli bi se naći u problemu – za klanje i obradu mesa temperature su itekako visoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba”, rekao je Stjepan Balić, Ilača.

Jer, kažu, izbora nemaju – na svinjokolju su ionako predugo čekali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.