Nedjelja, 27 travnja, 2025
12.7 C
Zagreb
Pratite nas:

Nastavlja se potop: Proizvodnja mlijeka pala za sedam posto

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 7,0%. Količina ovčjeg mlijeka smanjena je za 20,2%, a kozjega za 11,6%.

Izraženo u količini, to znači da je u 2023. kravljeg mlijeka prikupljeno manje za oko 28 400 t, ovčjega za 450 t, a kozjega za 411 t.

Količina neobranog mlijeka koje su mljekare uvezle u 2023. u odnosu na 2022. neznatno je smanjena (za oko 0,3%, odnosno za oko 490 t), dok je količina uvezenog vrhnja
smanjena za oko 2 200 t (29,0%).

>Zavod za statistiku objavio porazne podatke: Pogledajte koliko nam je pala proizvodnja mlijeka, sira,…

U usporedbi s prethodnom godinom proizvodnja mlijeka za piće smanjena je za oko 24 900 t (9,0%), vrhnja za 344 t (1,1%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 2 200 t
(11,1%), dok je količina fermentiranih proizvoda povećana za oko 2 800 t (3,1%).

Proizvodnja maslaca u 2023. u odnosu na 2022. smanjena je za 784 t (18,8%), dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira smanjena za 665 t (2,0%). Proizvodnja ovčjeg sira
smanjena je za 8,6%, dok je proizvodnja kozjega sira povećana za 52,9%.

Od ostalih sireva smanjena je proizvodnja srednje tvrdog sira, za 8,3% (1 074 t), tvrdog sira, za 23,2% (193 t), i ekstra tvrdog sira, za 82,0%, (1 896 t). Povećana je
proizvodnja mekanog sira, za 5,9%, srednje mekanog sira, za 10,8%, i svježeg sira, za 14,9%.

Možda će vas zanimati

Vukovac za Narod.hr o buntu farmera protiv zelene EU politike: Otpor je dužnost za spas sela!

Vukovac je u intervjuu za Narod.hr govorila o prosvjedima poljoprivrednika, ‘zelenom planu’, hrvatskoj poljoprivredi…


U odnosu na prethodnu godinu ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 6,5%, u ovčjemu za 20,3%, a u kozjemu za 9,5%.

Kad se promatraju podaci o pojedinačnim mliječnim proizvodima, vidi se da je ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja za 10,4%, u maslacu za 18,8%, a u
siru od čistoga kravljeg mlijeka za 14,8%. Sadržaj mliječne masti veći je u vrhnju, za 11,9%, te u fermentiranim proizvodima, za 0,3%.

Sadržaj bjelančevina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 11,0%, u vrhnju, za 1,1%, te u kravljem siru, za 26,4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Tijekom dijete uvedite 'dan za varanje'

Upozoravaju da „varanje na dijeti” treba pomno unaprijed isplanirati kako bi ono uistinu poslužilo kao psihološko olakšanje za vri...

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci