Porezna uprava na upit Narod.hr-a o čelnicima HT-a poziva se na poreznu tajnu

Foto: fah

Narod.hr nakon nedavnog članaka u vezi s kaznenom prijavom protiv čelnika HT-a koji su osumnjičeni za skrivanje dionica za vrijeme dok je na tim dionicama bio u tijeku ovršni postupak osim HT-u poslao je upit i Poreznoj upravi te Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prema članku 2. Zakona o Poreznoj upravi (Narodne novine, broj 115/16, 98/19), Porezna uprava je jedinstvena i samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva financija čija je temeljna zadaća primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa.

Ministarstvo financija, Porezna uprava, sukladno propisanom djelokrugu rada, poduzima odgovarajuće mjere u cilju provjere i utvrđivanja svih činjenica bitnih za oporezivanje. Podatke o konkretnim poreznim postupcima i sve druge podatke kojima raspolaže u vezi s konkretnim poreznim obveznikom, Ministarstvo financija, Porezna uprava dužna je čuvati kao poreznu tajnu, sukladno odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16 do 42/20)”, odgovorili su nam iz Porezna uprave.

Je li moguće preispitati postupak privatizacije HT-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poreznoj upravi i Ministarstvu financija smo dostavili pitanja:

Je li Porezna uprava (ili Ministarstvo financija), pokrenula kazneni postupak protiv odgovornih osoba HT-a radi plaćanja faktura za nepostojeće intelektuialne usluge, koje fakture je primao od tvrtke vlasnika, Deutsche telekoma u periodu 2000-2002., a što je Ustavni sud potvrdio odlukom U-III-3305/2011?

Podsjetimo, oštećeni poduzetnik Željko Markota poznat i kao autor UČILICE, je preuzeo kazneni progon nakon što je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu bez ispitivanja osumnjičenih odgovornih osoba HT-a. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je međutim donio rješenje kojim se nalaže ispitivanje četvero osumnjičenih članova uprave HT-a i predstavnika HT-a kao osumnjičene pravne osobe jer je utvrdio kako postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret, te da su ostvareni uvjeti za provođenje dokaznih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu neslužbeno smo doznali kako se osumnjičenim čelnicima HT-a stavlja na teret to što su za vrijeme ovršnog postupka na više skrbničkih računa sakrili svoj cjelokupni paket dionica Optima telekoma (17,41%) kako bi osujetili namirenje ovršne tražbine.  Riječ je o paketu dionica temeljem kojeg je AZTN dopustio HT-u uvjetnu koncentraciju i upravljanje Optimom na ograničeno vrijeme.

Stoga se vezano na ovaj slučaj otvara pitanje, je li HT skrivao dionice Optime po skrbničkim računima te ih kasnije prenio na tvrtku kćer uz suglasnost AZTN i od kakvog je to utjecaja bilo na neuspjelu prodaju dionica Optime kao i na druge prethodno HT-u određene obveze?

Zaključno doznajemo kako je pisanu obradu dokumentacije i preporuku za podizanje kaznene prijave protiv HT-a i članova uprave zbog skrivanja dionica tijekom ovršnog postupka napravio jedan od najvećih domaćih stručnjaka i profesora kaznenog prava, što nagoviješta zbilja uzbudljiv nastavak ovog postupka i moguće širenje na druge ljude, druge postupke kao što su spomenut fiktivne fakture, pa moguće i sama privatizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.