Poslije bleiburške tragedije masovna ubojstva Hrvata u BiH

Potkraj Drugoga svjetskog rata komunisti su u stolačkom kraju zarobljavali brojne hrvatske civile koji nisu izbjegli. Potom bi ih dovodili u Stolac gdje su ih bez sudskoga procesa osuđivali i ubijali u okolici.

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, na ovaj »sud« u Stolac i tu im u montiranu procesu s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Prema dosadašnjim istraživanjima njihov se broj penje na oko 10.000.

Nakon prisilne šutnje (1945. – 1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja te su masovne grobnice ove naše mučene subraće sada otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje.

Svjedoci konačno otkriše šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije se vrijeme došlo i do podataka o ubojstvu petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

U okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazuje se dužna počast slavljenjem svete mise uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih izaslanstava na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole »Radimlja«. I ove godine će se, u subotu 17. svibnja, s početkom u 18.00 održati sveta misa za brojne žrtve toga nemilog događaja.

Predvodit će je i na njoj propovijedati fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj te Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Prije toga, u 17.30, započet će svibanjska pobožnost Gospi, našoj Majci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: stolac.co