Postavili smo pitanja o Jošku Pari Filozofskom fakultetu: Evo što su nam odgovorili!

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Gospodin Josip Paro diplomirao je 1997. godine FILOZOFIJU kao prvi (A) predmet i KOMPARATIVNU KNJIŽEVNOSTI kao drugi (A) predmet na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ostali podaci zadiru u područje zaštite osobnih podataka temeljem UREDBE (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka, GDPR)”, odgovorili su za Narod.hr s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) na naša pitanja o hrvatskom veleposlaniku Josipu (Jošku) Pari.

> Kontroverzna imenovanja veleposlanika: Paro u Belgiji, Kušen u Južnoj Koreji

Filozofskom fakultetu u Zagrebu uputili smo pitanja vezana uz obrazovanje, jer na mrežnom sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova samo stoji da je gospodin Josip Paro, rođen 1955. u Pagu, završio studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ove smo informacije tražili od FFZG-a:

– datum kada je gospodin Paro diplomirao

– kod koga je gospodin Paro diplomirao

– naslov diplomskog rada.

Podsjetimo, nedavno je u Narodnim novinama objavljeno da je predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović supotpisala imenovanje Joška Para na veleposlaničko mjesto u Belgiji. O imenovanjima je odlučila Vlada, no Predsjednica kao sukreator vanjske politike odobrava svakog veleposlanika.

> Slučaj veleposlanika Joška Para: Predsjednica odbija potpisati vjerodajnice dok joj MVEP ne dostavi dosje?

Joško Paro, diplomat je kojeg kompromitiraju brojne afere, a Hrvatski tjednik objavio je neslužbenu informaciju prema kojoj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odbija potpisati vjerodajnice prije nego od Ministarstva vanjskih poslova dobije njegov dosje.

Zanimljivo je, između ostalog, pitanje kako je završila istraga koju je pokrenuo bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier o curenju diplomatske bilješke a koju je lani Pantovčak pozdravio.

Naime Večernji i Jutarnji list objavili su diplomatsku bilješku o predsjedničinu posjetu Americi od 1. do 7. siječnja 2017. koju je sastavio Nikica Kopačević iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

Kolinda Grabar-Kitarović gostujući u emisiji Iza zavjese na HRT-u 2017. kritizirala je pojedine veleposlanike. Posebno se osvrnula na veleposlanike u SAD-u i Beogradu.

> Podsjetimo se – kako je veleposlanik u SAD-u Paro poslao skandalozno i promašeno izvješće iz Washingtona?

Tijekom boravka u SAD-u s njom je bio djelatnik veleposlanstva, a na pitanje Tihomira Dujmovića zašto to nije bio veleposlanik, predsjednica je izjavila da je u to “ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu”.

Iz MVEP-a su naknadno pojasnili kako je veleposlanik Josip Paro napustio SAD bez njihove prethodne suglasnosti, da bi naknadno bilo prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškog zdravstvenog stanje člana uže obitelji.

Predsjednica je tada naglasila da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao kako treba, pa je najavila da će s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu.

Uz Para se veže i njegova skandalozna službena analiza američke predsjedničke kampanje 2016. godine u kojoj je tvrdio kako će Hillary Clinton pobijediti, jer je Trump prevrtljivac s kojim se sprda elita.

Paro je bio savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Ive Josipovića, a kažu da je imao utjecaj na Ivicu Račana kod izrade Račan-Drnovšek sporazuma i predaje Piranskog zaljeva.

No, najaktualnija je afera kada je, kao veleposlanik u SAD-u, oštetio hrvatski državni proračun mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu. Na ovaj je slučaj u svibnju u Saboru upozorio zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Grmoja je ukazao na nalaze Državne revizije koji to potvrđuju, a optužio je premijera Plenkovića i predsjednika Jandrokovića za zataškavanje i skrivanje ove afere.

> (VIDEO) Grmoja o mogućoj aferi u MVEP-u: ‘Postoje dokazi o sudjelovanju diplomata u organiziranim prijevarama’

„Gospodinu Plenkoviću ukazano je na Izvješće Ureda državne revizije za MVEP u 2016. u kojem je utvrđeno da je gospodin Joško Paro, bivši veleposlanik RH u Washingtonu, više godina oštećivao Državni proračun RH mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu”, rekao je Grmoja. Umjesto da, istaknuo je, bude sankcioniran zbog teške povrede službene dužnosti, bivši veleposlanik Paro je nakon mjesec dana postavljen za načelnika Diplomatske akademije MVEP-a.

Diplomat koji je prijavio prijevaru, kazao je Grmoja, kaznenom je prijavom prošle godine izvijestio i DORH, no DORH niti nakon zakonskog roka od šest mjeseci nije odgovorio.

„Po Pravilniku o unutarnjem redu MEVP-a, ova lokalno angažirana osoba nije smjela biti angažirana jer je mogla imati pristup informacijskim sustavima Ministarstva i klasificiranim podatcima, što ni u kom slučaju nije smjela. Gospodarskom savjetniku je do kraja lipnja 2016. isplaćeno 206.770 američkih dolara, odnosno 1.319,109,00 kn, a za zdravstveno osiguranje još 59.964 dolara, odnosno 101.946,00 kn. Lokalna angažirana osoba je zapravo bio Zoran Konstantinović, sin Vesne Čulinović Konstatinović, svojedobne predsjednice SUBNOR-a, prijateljice ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Zoran Konstantinović je početkom 90-ih pobjegao iz Hrvatske. Zbog pokušaja prijevare, u Americi zabranjen mu je pristup institucijama.“ navodi Hrvatski tjednik.

Izvješće Ureda državne revizije za MVEP:

O sumnjama u nepravilnosti i protuzakonitom postupanju obaviještena je još prošle godine ministrica Marija Pejčinović-Burić, a u veljači ove godine i premijer Andrej Plenković.

U Sabor je upućena i spomenuta predstavka o kojoj je govorio Mostovac Nikola Gromoja.

> (VIDEO) General Glasnović: ‘Anacionalni kadrovi došli su direkt iz jugodiplomacije u ministarstvo vanjskih i europskih poslova’

Na korupciju u Ministarstvu vanjskih poslova ukazao je i saborski zastupnik, general Željko Glasnović koji je travnju u Sabor došao s debelim spisima te spomenuo sporne aktivnosti veleposlanika Joška Pare.

> Imenovanje HNS-ovog Borisa Blažekovića: Do kada će hrvatska diplomacija trpjeti zbog političke trgovine?

Hrvatski tjednik navodi i slučaj kada je u veljači 2016. veleposlanik Paro u Washintonu svojom skandaloznom izjavom bacio sumnju na mogućnost realizacije projekta LNG terminala na Krku, kada je ustvrdio kako su američki kapaciteti za prodaju ukapljenog plina rasprodani, a mogući ugovori s hrvatskom stranom nisu na vidiku, insinuirajući da se radi o vrlo neizvjesnoj investiciji u koju Hrvatska ulazi. Nekoliko dana poslije odgovorio mu je David L. Goldwyn, posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja State Departmenta, koji je ujedno i predsjednik Atlantskog savjetodavnog vijeća za energiju i član Nacionalnog naftnog vijeća SAD-a. On je energično opovrgnuo navode veleposlanika Pare i ustvrdio kako su kapaciteti za izvoz državama bez Sporazuma o slobodnoj trgovini još daleko od rasprodanoga.

> Ivica Šola: Je li u diplomaciji ministrice Vesne Pusić bilo i ruskih igrača?

U vrijeme mandata Joška Pare u Washingtonu Hrvatska je nekadašnju službenu rezidenciju veleposlanstva smještenu u atraktivnoj četvrti Spring Valley prodala 2013. za 2,2 milijuna američkih dolara. Novi je vlasnik nakon preuređenja nekretninu prodao za 5,5 milijuna američkih dolara. Veleposlanik Paro u njoj nije nikada živio, nego je ispočetka stanovao u skupome unajmljenom stanu, za najamninu od 7000 dolara mjesečno, navodi Hrvatski tjednik. Paro se opravdao kako je prodana rezidencija u atraktivnoj četvrti bila potpuno neuporabljiva za život, premda je u njoj bez problema prije njega živjela veleposlanica Grabar-Kitarović.

Oko imena Joška Pare spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo u vrijeme Parina mandata u tome gradu. No, mnogo više bure, navodi Hrvatski tjednik, podignuo je pokušaj da sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo.

Amerikanci su stopirali prelazak Jasne Paro jer joj je suprug ondje veleposlanik pa po međunarodnim ugovorima nema pravo raditi u toj zemlji, navodi Tportal.

Tportal ocjenjuje i da je “iritantno koliko Jasna Paro loše obavlja svoj posao, te koje su joj točno vještine donijele takvu poziciju”.

Bračnom paru Paro izgleda je ponovno uspjelo živjeti i raditi na račun hrvatskog državnog proračuna iz istog grada te dobiti mjesto u Bruxellesu pa će se gospođi Jasni, trenutačnoj HRT-ovoj dopisnici, pridružiti i gospodin Joško.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr