Biotehnolozi sa Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog veterinarskog instituta i Ministarstva poljoprivrede analizirali su 42 pretpakirana uzorka mljevenog goveđeg, svinjskog i miješanog mesa s obzirom na omjere kolagena i mesnih bjelančevina ili udjela masti u mljevenom mesu, odnosno imaju li ti proizvodi vjerodostojne nazive vrste mljevenog mesa.
Rezultati pokazuju da ukupno 21 posto uzoraka ne udovoljava zahtjevima propisanim zakonodavstvom. Kod dijela uzoraka zabilježen je povišen omjer kolagena i mesnih bjelančevina, dok su omjeri masti bili u okviru propisa, prenosi dnevnik.hr.
Mljeveno meso iznimno je osjetljiva prehrambena namirnica. Sirovo, usitnjeno meso brzo se kvari i izloženo je djelovanju štetnih mikroorganizama, stoga ga je uvijek potrebno termički obraditi i paziti na svježinu!
Mljeveno meso slabije kvalitete sadrži veću količinu kolagena (vezivnog tkiva) te masti. Kupcima je nemoguće otkriti tu vrstu prijevare jer proizvodnja mljevenog mesa uklanja morfološke strukture mesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.