Poučak Rimac: Kako se obogatiti na poljoprivrednim poticajima? Uz jaku političku vezu!

Rimac Grgić
Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

U akciji policije i USKOK-a koja je obuhvatila niz osoba, 29. svibnja je uhićena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac koju se sumnjiči za niz koruptivnih radnji, a među njima je za sada najveći slučaj afera vjetroelektrane, investicija teška 1,8 milijardi kuna. U svim slučajevima riječ je o nezakonitom pogodovanju i zloupotrebi položaja, a ističe se i sumnja za utjecanje na izmjenu Uredbi Ministarstva kako bi se određenim poduzetnicima omogućio zakup zemljišta.

Naime, poduzetnik Ante Sladić posjeduje tvrtke sa sjedištima u Solinu i Skradinu te je osnivač treće tvrtke sa sjedištem Našicama, a čiji je prokurist poduzetnik Josip Ravlić. Njih su dvojica uhićeni zajedno s Josipom Rimac, a sumnjiče se kako su od nje tražili da utječe Ružicu Njavro, šeficu kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članicu Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi s ciljem izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta.

Model je bio posložen tako da bi izmijenjene Uredbe odgovarale tvrtkama Sladića i Ravlića što im je omogućilo dobivanje većih državnih potpora i poticaja te više državnog zemljišta u zakup.

Dekanovim prijedlogom izmjene Uredbe do povoljnog natječaja za otkup pašnjaka

Da bi tako što bilo moguće, osim utjecaja na izmjenu Uredbe Ministarstva poljoprivrede trebalo je putem kninskog gradskog vijećnika Marinka Tokmakčije da utječe na HDZ-ovu gradonačelnicu Gračaca Natašu Turbić s ciljem raspisivanja natječaja za otkup krških pašnjaka i to prema uvjetima prethodno izmijenjene Uredbe koje odgovaraju tvrtkama Sladića i Ravlića.

>Čačić optužio Vrdoljaka za umješanost u aferu vjetroelektrane: ‘Organizacija posla je postavljena tako da je izvlačenje novca zakonito’

Isto tako, da iznenadne izmjene Uredbe Ministarstva poljoprivrede ne bi probudile sumnju, Josipa Rimac je tražila uključenje stručne osobe, dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zorana Grgića koji je u skladu sa Sladićevim željama pripremio prijedloge izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, piše Večernji list.

Inače, poduzetnik Ante Sladić se bavi uzgojem stoke, a zanimljivo je da je tri dana prije uhićenja Zoran Grgić za portal Agrobiz napisao članak u kojem tvrdi da zakup krških pašnjaka u okviru šumskih zemljišta treba vezati uz programe razvoja govedarstva, ovčarstva i kozarstva.

Pri tome treba dodati da kada nisu prihvaćene sve izmjene, sumnja se da je dogovoreno kako će prof. dr. sc. Grgić službeno komentirati prijedlog izmjena i to u ime Agronomskog fakulteta.

U igri veliki novci

Da nije riječ tek o pogodovanju za lakše dobivanje zemljišta, govori podatak da se optuženi sumnjiče za primanje velikih svota mita te obećanja da će dobiti da će dobiti još veće nagrade.

Sumnja se da je Sladić početkom travnja Josipi Rimac u njenoj obiteljskoj kući predao neutvrđeni iznos novca te joj da o najmanje 10.000 eura za Ružicu Njavro, a taj je novac Josipa Rimac koji dan kasnije i predala Ružici Njavro. Osim što je dobila taj novac, Sladić joj je preko Josipe Rimac poručio da će dobiti još 500.000 kuna, nakon što se realizira izmjena Uredbe.

Što se pak tiče Nataše Turbić, ona se sumnjiči da je za svoju ulogu u ovoj priči dobila 10.000 eura, koje joj je predao Tokmačija. Njih su dvoje inače rođaci, a tijekom travnja su se u Gračacu našli s Josipom Rimac kako bi sve dogovorili.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list