Povjerenstvo odobrilo liječenje za dvoje djece oboljele od neuroblastoma: Ostali slučajevi još će se analizirati

samoubojstvo
Foto; Thinkstock

Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje u kojem objašnjava da je 26. lipnja 2017. godine, održana u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sjednica stručnog Povjerenstva koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju svakog pojedinog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma, za ukupno osmero (8) djece.

“Obzirom na trenutno zdravstveno stanje, provedenu opsežnu dijagnostičku obradu i do sada provedeno liječenje te medicinsku indikaciju za primjenu lijeka dinutuksimab beta (zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron) koju su postavili specijalisti dječje onkologije, danas je Povjerenstvo zaključilo da se kod dvoje (2) djece može započeti liječenje, uz prethodnu informiranost i dobivenu suglasnost roditelja za primjenu lijeka”, navode u priopćenju.

“Za drugu djecu (njih 6) danas stručno povjerenstvo nije moglo donijeti pozitivno mišljenje jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili je potrebno radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka dinutuksimaba beta zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni navedenog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece.
Povjerenstvo će nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenjem liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna medicinska dokumentacija nakon obavljenih pretraga ili se pribave zatražena ekspertna mišljenja”, dodaju.

“Povjerenstvo je zaključilo da se liječenje kod odobrena 2 bolesnika, kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, treba provesti u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Navedena zdravstvena ustanova će i nabaviti potreban lijek za liječenje, za što će se osigurati potrebna novčana sredstva.”, ističu.

Potpišite peticiju za bolesnu djecu: Sutra će se pojaviti i druga djeca, hoće li zdravstveni sustav imati odgovor?

Potpišite peticiju CitizenGO: http://citizengo.org/hr/sy/71453-hitno-sigurajte-lijek-koji-ce-spasiti-zivot-sedmero-djece

Pitanje osiguravanja sredstava za Dinutuximab beta Apeiron pokazuje sustavan problem neorganiziranosti zdravstvenog sustava. Građani RH su u 2016. godini putem doprinosa za hrvatsko zdravstvo izdvojili 18,5 milijardi kuna, dok je sve skupa Zdravstvo prošle godine raspolagalo s više od 23 milijarde kuna. Ipak, danas se prebacuje loptica i osnivaju povjerenstva, kako bi se odlučilo o povećanju šanse za preživljavanje sedmero teško bolesne djece. Svatko ima pravo na život! Što znači kako je u sustavu koji je prošle godine progutao 23 milijarde kuna neophodno naći 10 milijuna kuna koji mogu biti ključni za spas života oboljelih mališana! Nažalost, sutra, kad se pojave druga djeca kojima specifičan lijek može značiti razliku između života i smrti, zdravstveni sustav opet neće imati odgovor.

Zbog toga vas CitizenGO poziva da potpišite peticiju kojom traže:

-hitno osiguravanje sredstava za lijekove koji mogu spasiti živote maligno oboljelih mališana
– započinjanje sustavnog rješavanja neučinkovitog i netransparentnog korištenja sredstava koje građani RH uplaćuju putem doprinosa za zdravstveno osiguranje
– donošenje odluke o transparentnom trošenju sredstava zdravstvenog osiguranja te dijela proračuna za javno zdravstvo
– osiguravanje sredstava potrebnih za odgovarajući rad s pacijentima, osobito u klinikama za dječje bolesti

http://citizengo.org/hr/sy/71453-hitno-sigurajte-lijek-koji-ce-spasiti-zivot-sedmero-djece

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.