Povjerenstvo: Šegon u sukobu interesa, kažnjen s 40.000 kuna

Foto: fah

Povjerenstvo za sukob interesa danas je jednoglasno zaključilo kako je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa te ga je sankcioniralo s kaznom od 40.000 kuna, izvijestila je predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković.

Orešković napominje kako je stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj(HBOR) dužnosnik Šegon bio u situaciji sukoba interesa po članku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa s time da je svoje osobne interese stavio iznad javnog interesa.

Šegon će iznos kazne od 40.000 kuna platiti od dijela svoje neto plaće u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

Također, Povjerenstvo je taj slučaj uputilo i Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Povjerenstvo je također utvrdilo da je propuštanjem upravljanja opisanom situacijom sukoba interesa dužnosnik prekršio obveze iz članka 6. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije svoje okolnosti deklarirao niti je prethodno tražio mišljenje i upute Povjerenstva.

Orešković dodaje kako će povredom članka 16. stavka 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojemu trgovačko društvo nije obavijestilo povjerenstvo o stupanju u poslovni odnos s HBOR-om, Povjerenstvo predmet uputiti nadležnom državnom odvjetništvu radi podnošenja optužnog predmeta prekršajnom sudu radi utvrđivanja prekršajne povrede i izricanja prekršajnih sankcija.

Izvjestiteljica Povjerenstva Branka Vukačević Gregić napominje kako je Povjerenstvo za sukob interesa donijelo odluku u pokretanju postupka 23. siječnja.2014. godine o tome je li se Šegon dok je obnašao funkciju pomoćnika ministra financija Slavka Linića našao u situaciji sukoba interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera u kojemu Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu.

Gregić tvrdi kako je Povjerenstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja i pokretanju postupka najviše dokumentacije tražio od HBOR-a.

„Kod konkretnog kredita o kojemu mi ovdje raspravljamo riječ je o 31 milijun kuna, u kojemu polovicu iznosa rizik za vraćanje kredita preuzima HBOR koji se financira iz proračunskih sredstava,“ rekla je Gregić. Napomenula je kako ih je zanimalo koliko je takvih kredita u tom programu i po tom modelu odobreno, ali da do danas još nisu dobili dokumentaciju o tome, tako da Povjerenstvo ne raspolaže niti jednim ugovorom koje je komparabilno s ovim predmetom.

Ministarstvo financija u očitovanju povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a vezano uz bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona navodi kako je za vrijeme svojega rada u Ministarstvu financija  Šegon obavljao svoju dužnost odgovorno i u skladu s ovlaštenjima koje je imao.

Što se tiče realiziranog ugovora tvrtke Facta Vera s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) želimo istaknuti kako HBOR posluje sukladno Zakonu o HBOR-u koji jasno propisuje način funkcioniranja te institucije pa i pravila po kojima se dodjeljuju krediti hrvatskim pravnim osobama. Sve navedeno primijenjeno je i na dodijeljenom kreditu tvrtki Facta Vera, tvrde iz Ministarstva financija..

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod,hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr