(VIDEO) Sjednica Odbora prekinuta, Grmoja: ‘Povjerenstvo za provjeru potpisa uništilo je kontrolne liste, a HDZ i SDP idu progurati zaključak’

Foto: snimka zaslona

Odlaskom SDP-ovog Peđe Grbina, zbog nepostojanja kvoruma, prekinuta je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, koja je sa zasjedanjem započela u srijedu, 6. veljače kada se raspravljalo o GI Narod odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nastavku sjednice članovi Odbora su trebali odlučivati o prijedlogu prof. Podolnjaka da Odbor predloži Saboru donošenje zaključka o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima. Prof. Podolnjak iznio je i jednu novu činjenicu koja je važna za raspravu o tom problemu- da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj “nevažećih” potpisa, što je ocjenjeno skandaloznim.

Sjednicu možete pogledati u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i novi elementi koji su relevantni za glasovanje o ovoj temi. Kada su predstavnici GI Narod odlučuje bili na razgovoru s predstavnicima Povjerenstva- postoji izjava predstavnice Povjerenstva gđe Marić koja je rekla da kontrolnih lista više nema, da ih je uništila. Na pitanje predstavnika Incijative što bi oni učinili da ih Ustavni sud zatraži te kontrolne liste, ona nije imala odgovor. To je sadržano u zapisniku koji je meni dostavljen jučer. Meni je neshvatljivo da je Povjerenstvo uništilo kontrolne liste prije nego što je Sabor pristupio glasovanju o toj temi. Kako su mogli uništiti liste koje su glavni dokaz zašto su ti potpisi proglašeni nevažećima”. – rekao je Podolnjak.

“Predstavnici Inicijativa nisu ni na koji način mogli imati uvid u neispravne potpise” – kazao je dr. Podolnjak podsjećajući da nitko osim Povjerenstva koje je imenovao ministar nije imao mogućnost uvida u neispravne potpise.

“Gospodin Čičak je također, kao predstavnik HHO-a, postavio je pitanja na koja nije dobio odgovor. Zbog toga predlažem, kao član Odbora, da Sabor imenuje posebno Povjerenstvo u kojem bi bili predstavnici Sabora, DIP-a, nevladinih udruga i dviju inicijativa, a koje će provjeriti nevaljale potpise. To je razuman prijedlog i to je minimum koji bi Hrvatski sabor trebao učiniti prije nego što pristupi izglasavanju ovog Vladinog izvješća. To je minimum kako bi se otklonile sve dvojbe.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kakvu će odluku donijeti Sabor ne možemo prejudicirati. A mi smo glasovali, nakon toga ste Vi dali svoj prijedlog. Detaljno smo raspravljali o toj tematici, uključujući ovo što ste sad rekli. Sada bih dao Vaš prijedlog zaključka na glasovenje” – rekao je Reiner.

Ovo su neke nove informacije da je Povjerenstvo uništilo kontrolne liste, prije nego što je Sabor donio odluku o tome – to je skandalozno! Ja to prvi put čujem. Očito je da se radi o nekoj prijevari, i Vi sad idete to progurati – HDZ i SDP” – rekao je Nikola Grmoja, nakon čega se razvila rasprava u kojoj je predsjedavajući Reiner i dalje inzistirao da je potrebno završiti sjednicu i glasovati.

“Ovo je izravan udar na referendum” – rekao je Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Peđa Grbin pobunio se što ga je Grmoja optužio da “HDZ i SDP zajedno žele progurati zaključak” te rekao kako je SDP-ov Bauk još na prošloj sjednici rekao da se slaže s prijedlogom Roberta Podolnjaka.

“Ovo što je kolega Podolnjak rekao je zaista zanimljivo, trebali bismo od Ministarstva uprave provjeriti jesu li ove informacije točne.” – rekao je Grbin.

Grbin se u jeku rasprave digao i otišao – “Ja ću sad otići kako bih omogućio da se ova sjednica produži- i pošto više nemamo kvorum, danas sigurno nećemo glasovati” – rekao je.

Budući da nije bilo kvoruma, sjednica je prekinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u svom izlaganju na početku sjednice Odbora za Ustav koja je održana u srijedu prof. Podolnjak  je istaknuo da je nepoznato koliko je točno nevaljanih potpisa zbog nečitko upisanih podataka, a koliko je onih s neispravnim OIB-om.

“Samo znamo da postoji jedna ogromna kategorija od 30.000 potpisa koja je odbačena, iako se zapravo može utvrditi o kojoj je osobi riječ. Ako je OIB ispravan, lako se moglo ustanoviti o kojoj se osobi radi ako je potpis nečitak. Potpuno subjektivan kriterij. Ovakvo izvješće koje je utvrdilo Povjerenstvo, imenovano prvenstveno iz Ministarstva uprave, nije vjerodostojno tijelo koje je neovisno i koje je moglo objektivno utvrditi valjanost potpisa. Trebala bi se izvršiti ponovna provjera potpis uz sudjelovanje građanskih inicijativa i nevladinih udruga”, kazao je Podolnjak.

>Prof. dr. sc. Podolnjak otkriva za Narod.hr što mu Reiner nije dopustio reći: ‘USUD nije dao za pravo gradonačelnicima koji su sabotirali postupak prikupljanja potpisa’

Podsjetimo, na sjednici Odbora za Ustav raspravljalo se o Izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Sjednici je prisustvovala i GI Narod odlučuje koja je zatražila da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta. Izvješće je prihvaćeno, a jedini član Odbora koji je glasovao protiv Izvješća bio je Mostov prof. Rober Podolnjak.

(VIDEO, FOTO) Reiner na Odboru za Ustav na kojoj se raspravljalo o GI Narod odlučuje onemogućio prof. Podolnjaku repliku na neistine

(VIDEO) GI Narod odlučuje nakon sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav: ‘Možete glasati kako hoćete, ali narodu je zaista dosta’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.