Prof. dr. sc. Podolnjak otkriva za Narod.hr što mu Reiner nije dopustio reći: ‘USUD nije dao za pravo gradonačelnicima koji su sabotirali postupak prikupljanja potpisa’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nisam mogao replicirati kolegama Grbinu i Glavaševiću na sjednici Odbora, jer to nije dopustio predsjednik Odbora, u svezi njihovih izjava da je gradonačelnik Obersnel postupio ispravno zabranjujući prikupljanje potpisa i da mu je Odluka Ustavnog dala za pravo, jer je odbio ustavnu tužbu podnositelja građanske inicijative. Međutim kolege nisu iznijele bitne činjenice a to je da Ustavni sud nije dao za pravo gradonačelniku Obersnelu i drugima koji su se ponašali slično njemu već je u svojem Rješenju konstatirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tijela predstavničke i izvršne vlasti, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, nemaju ovlast procjenjivati ustavnost referendumskog pitanja. Ta tijela ne smiju svojim odlukama onemogućavati ili otežavati postupak prikupljanja potpisa podrške referendumskim inicijativama. Uloga je tih tijela određena, a time i ograničena, zakonskim okvirom koji je primjenjiv na referendumski postupak.

Postupajući u granicama svojih zakonom propisanih ovlasti, nadležna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predstavnička tijela i/ili općinski načelnici, gradonačelnici i župani ne mogu i ne smiju preuzimati ovlasti Ustavom dane drugim tijelima, u konkretnom slučaju Ustavnom sudu.” (točka 5.1. Rješenja U-VIIR-1960/2018)., kaže za Narod.hr izv. prof. dr. sc. Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava te nositelj predmeta Izborni sustavi i Izborno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji je ujedno i saborski zastupnik i član saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, nakon dvoipolsatne rasprave Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu kada je glasovanjem zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, a predsjednik Odbora, HDZ-ov Željko Reiner, nije mu dopustio replicirati na neistine koje su prethodno izrečene.

> (VIDEO, FOTO) Reiner na Odboru za Ustav na kojoj se raspravljalo o GI Narod odlučuje onemogućio prof. Podolnjaku repliku na neistine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) GI Narod odlučuje nakon sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav: ‘Možete glasati kako hoćete, ali narodu je zaista dosta’

> Obersnel kao Tito: “Građani nemaju prava na referendumske inicijative u mom gradu”

“Iz navoda je nedvojbeno da Ustavni sud nije dao za pravo onim gradonačelnicima koji su sabotirali postupak prikupljanja potpisa i da im je naložio da ‘ne smiju svojim odlukama onemogućavati ili otežavati postupak prikupljanja potpisa podrške referendumskim inicijativama’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, Ustavni sud je također rekao ‘kako zakonski propisi kojima je uređen referendumski postupak, s jedne strane, i ovlasti tijela državne vlasti odnosno lokalne i područne (regionalne) samouprave, s druge strane, ne zahtijevaju od organizacijskih odbora da pribave dopuštenje za prikupljanje potpisa podrške referendumskoj inicijativi od tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Organizacijski odbori dužni su, poštujući okvire određene odlukom o određivanju prikladnog mjesta iz članka 8.c stavka 1. Zakona o referendumu, samo prijaviti nadležnoj policijskoj postaji sva mjesta na kojima će prikupljati potpise podrške.'”, ističe ustavnopravni stručnjak Podolnjak.

“Dakle, ubuduće, referendumske inicijative neće morati tražiti dopuštenje gradonačelnika Obersnela i njemu sličnih za prikupljanje potpisa, već će samo prijaviti nadležnoj policijskoj postaji mjesta na kojima će prikupljati potpise, što je od izuzetne važnosti kod budućeg prikupljanja potpisa”, zaključuje za Narod.hr prof. dr. sc. Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.