(FOTO, VIDEO) Prof. Korać Graovac: ‘Institut priziva savjesti utemeljen je u međunarodnom pravu i hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu’

Zagreb, 29.10.2019 - Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) sklopu projekta Human Rights Slam održao je okrugli stol "Savjest u prizivu savjesti" kojim žele potaknuti javnu raspravu o prizivu savjesti sa stručnjacima iz različitih perspektiva: pravne, filozofske i medicinske. Na fotografiji Aleksandra Korać Graovac. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U utorak je u Auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom “Savjest u prizivu savjesti”.

Na okruglom su stolu govorili:
– prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, Pravni fakultet u Zagrebu;
– dr. sc. Marijana Bijelić, Filozofski fakultet u Zagrebu;
– izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet u Zagrebu;
– prim. dr. med. Boris Ujević, KB Sveti Duh.

Zbog aktualnih tendencija koje se zbivaju u društvenoj i pravnoj sferi, a vezane su za priziv savjesti, pravo na život i reproduktivna prava, Svjetski savez mladih Hrvatska želi u smislu traženja i prepoznavanja pravnih, znanstvenih i filozofskih činjenica dati svoj doprinos u svijetu u kojem ideologije često iskrivljuju istinu.

Što su činjenice, u pogledu navedenih prava i sloboda, sudionici projekta Human Rights Slam saznali su na predavanjima i radionicama, a zaključci su izneseni na okruglom stolu “Savjest u prizivu savjesti”.

> Dr. Boris Ujević govorio o pobačaju i prizivu savjesti uoči okruglog stola koji se održava večeras u Zagrebu

> Priziv savjesti – zašto je važan u demokratskom društvu i zašto ga nema u totalitarnom?

Je li pravo na priziv savjesti temeljno ljudsko pravo ili suvišna privilegija dijela liječnika? Što mogućnost pozivanja na priziv savjesti donosi u medicinu – očuvanje vrijednosti liječničke prosudbe i autonomije ili pak pružanje nepotpune zdravstvene zaštite? Što je u podlozi zahtjeva za jasnijom regulacijom priziva savjesti? Na ova i mnoga druga pitanja odgovore ćemo dobiti od priznatih hrvatskih stručnjaka na području medicine, prava i filozofije.

Aleksandra Korać Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako institut priziva savjesti treba biti omogućen svim liječnicima i medicinskom osoblju bez diskriminacije, te je podsjetila da je taj institut utemeljen u međunarodnom pravu, hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu i brojnim strukovnim udruženjima.

Dr. Boris Ujević iz Kliničke bolnice Sveti Duh smatra da liječnici moraju održavati profesionalne i stručne norme, ali da i sve što čine čine u skladu s prizivom savjesti.

Tijek okruglog stola pogledajte u videu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr