Dr. Boris Ujević govorio o pobačaju i prizivu savjesti uoči okruglog stola koji se održava večeras u Zagrebu

Foto: snimka zaslona

U Studiju 4 HRT-a na temu priziva savjesti gostovali su Marijana Bijelić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ginekolog, dr. Boris Ujević iz Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Na pitanje jesu li zdravstvene ustanove dužne osigurati alternativu u slučaju priziva savjesti, dr. Ujević je rekao:

„Ja mislim da zdravstvene ustanove nisu dužne organizirati alternativu, ali mislim da nisam ni prava osoba za odgovoriti na to pitanje, to bi trebao ministar zdravstva odgovoriti“.

„Ako postoji pravo na pobačaj, iz tog prava ne proizlazi da država mora osigurati da se to pravo ostvari. Država je priznala da to pravo postoji, ali to pravo mogu osigurati i privatne institucije, ne mora to biti država.“ – kazao je Boris Ujević.

Marijana Bijelić rekla je da se kontrola plodnosti provodi i kontracepcijom, a da „sada i farmaceuti ulažu pravo na priziv savjesti“ u slučajevima, primjerice, nabavljanja kontracepcijskih pilula.

„Na snazi je zakon iz SFRJ o pobačaju, tj. ne zove se tako. On je još aktivan danas. U njemu piše da se pobačaj može obavljati u za to ovlaštenoj ustanovi. Ali u to vrijeme nije ni bilo privatnih ustanova. Dakle, nitko ne brani privatnoj ustanovi da bude ovlaštena“ – kazao je Ujević odgovarajući Marijani Bijelić na njezinu primjedbu da pobačaj nije dozvoljeno činiti u neovlaštenim ustanovama.

“Profesije bi trebale imati priziv savjesti”

„Žena ima pravo na pobačaj u RH i ona treba naći nekoga tko to radi. Ja ne želim raditi pobačaje, mi nismo ni u kakvoj koliziji – ja nisam taj koga ona traži“ – rekao je Ujević.

Voditelj je naveo navodni slučaj u dubrovačkoj bolnici gdje su, zbog priziva savjesti svih anesteziologa, ženi napravili pobačaj „na živo“. „Je li to moguće?“ – upitao je voditelj.

„Teoretski je moguće. Samo ja mislim, da, imate opću i lokalnu anesteziju – sigurno se nije radilo bez anastezije, ali vjerojatno se radilo o lokalnoj anesteziji.“ – odgovorio je Ujević.

„Mislim da bi profesije trebale imati priziv savjesti. Možete danas čuti da ako želiš specijalizirati ginekologiju, trebaš se izjasniti želiš li raditi pobačaje, pa ako ne želiš, onda to nije smjer za tebe. Ako to proširimo na eutanaziju, prilikom upisa na Medicinski fakultet trebali bi pitati svakoga tko upisuje – Želiš li raditi eutanaziju? pa ako ne želi, onda zabraniti takvim ljudima da studiraju medicinu. To po meni nikako ne bi bilo dobro.“ – kazao je Ujević.

„Što ako pravo na pobačaj pogledamo ovako: ‘Netko ima pravo na pobačaj samo dok ne ugrožava tuđe pravo’“ – pitao je voditelj dr. Ujevića.

„To je klasična liberalna filozofija – maksimalizirati osobne slobode s tim da moja osobna sloboda ne može ući u slobodu drugoga. Na tom i počiva protivljenje pobačaju jer je fetus ili plod, osoba sa svojom slobodom i pobačaj je ulazak u slobodu tog fetusa i uništavanje te slobode ako mu uništite život.“ – kazao je Ujević.

Marijana Bijelić rekla je da ne bi rekla da je fetus ili embrio osoba.

Večeras u 18 sati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, održat će se okrugli stol: “Savjest u prizivu savjesti” na kojemu će govoriti prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, Pravni fakultet u Zagrebu; dr. sc. Marijana Bijelić, Filozofski fakultet u Zagrebu; izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet u Zagrebu; prim. dr. med. Boris Ujević, KB Sveti Duh.

Očekuje se prijenos uživo kojeg ćete moći pratiti na našem portalu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr