Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zagovara ideologizirani ‘Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije’

Fah

Na 1. sjednici Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017.-2022., koja je održana 27. ožujka, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, usprotivila se izmjenama unesenim u Nacrt Nacionalnog plana, zastupajući tezu da je potrebno ostati pri njegovoj prošloj, ideologiziranoj verziji.

“Pravobraniteljica je”, kako piše na njezinim službenim stranicama, “izrazila nezadovoljstvo promjenama koje su uvedene u NAP za borbu protiv diskriminacije, ističući kako se takvim promjenama, odnosno ‘izbacivanjem’ važnih dijelova Plana, gubi na kontinuitetu rada i vjerodostojnosti te da sadržaj NAP-a nije u skladu s hrvatskim zakonima, posebice odredbama koji se odnose na 18 diskriminacijskih osnova Zakona o suzbijanju diskriminacije, a time niti pravnom stečevinom EU-a. Većina sudionika/ica sastanka podržala je stav Pravobraniteljice, također izražavajući nezadovoljstvo načinom na koje su izvršene promjene NAP-a”.

Uspjeh UiO: Najavljena je izrada novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

Podsjetimo, prošli Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije bio je odbačen zahvaljujući zalaganju udruge U ime obitelji. Nacionalni plan je trebao biti donesen još 2014. godine, jer je onaj iz prethodnog ciklusa (2008.-2013.) prestao vrijediti. Ured za ljudska prava je novi plan (2014.-2019.) radio dvije i pol godine, za što je potrošio 119.655 eura iz europskih fondova, no taj je plan bio izrazito ideološki jednostran.

U četvrtak 20. travnja će se održati sjednica saborskog Odbora za europske poslove na temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Sjednicu odbora su zatražili zastupnici SDP-a, koji su 28. ožujka napustili zajedničku sjednicu Odbora za europske poslove, vanjsku politiku i gospodarstvo kako bi stvorili pritisak za održavanjem sjednice na temu Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije.

Pritisak se očitovao i za saborskom govornicom, gdje je SDP-ov Joško Klisović ponovio tezu po kojoj će nedonošenje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije ugroziti povlačenje 6,881 milijardi eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, što je međutim u izjavi za t-portal osporila sama Europska komisija: “Sam čin nedonošenja Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije ne mora značiti da će provedba programa biti blokirana”.

Tko je sve u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije?

Pored pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i SDP-a, protiv izmjena u Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije istupili su i predstavnici tjednika Novosti, Kuže ljudskih prava i Centra za mirovne studije, čiji su članovi bili u prošloj radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana, za što je potrošeno oko 111 000 eura iz europskog projekta. Taj plan je imao preopćenite i nejasne mjere podložne zloporabi i različitim interpretacijama, bio je manjkav (neke skupine – poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, brojnih obitelji – tim planom uopće nisu bile obuhvaćene) te ideološki usmjeren (pojedine su točke ideologizirane u skladu s udrugama Platforme 112, u područjima poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanja dostupnosti kontracepcije i pobačaja, što ne spada u domenu plana za suzbijanje diskriminacije).

“Prethodni, odbijeni Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije bio je alat za širenje i nametanje ideologije u hrvatskom društvu, a ne za suzbijanje svakog oblika diskriminacije, za što se udruga U ime obitelji zalaže”, rekao je Ivan Munjin podsjećajući na skupine koje su diskriminirane, a nisu bile navedene u prijašnjem Nacionalnom planu. To su obitelji s više djece, žene koje su diskiminirane na radnom mjestu jer žele biti i majke, radnici koji moraju raditi nedjeljom, a za to su još manjkavo plaćeni, itd.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr