Pravobraniteljica za djecu upozorila Tomaševića na roditelje odgojitelje; on se oglušio

pravobraniteljica
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Ured pravobranitelja za djecu dao je preporuku Gradu Zagrebu vezano za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Iz Grada kojem je na čelu Tomislav Tomašević, na to su se oglušili te nisu poslali očitovanje na preporuku koju im je poslala pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Naime, u svojem dokumentu Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu 2022. (str.
191.) od ožujka 2023., koje je podneseno u Hrvatski sabor, pravobraniteljica za djecu se
osvrnula na sve što smo upozoravali od samog početka kad je gradonačelnik Tomašević
postupio suprotno onome što je govorio u predizbornoj kampanji – odlučio je zadirati u pravo na mjeru i u pravomoćne pojedinačne akte, tj. rješenja koja korisnici posjeduju. Od prvog dana smo isticali kako nisu napravili stručnu analizu mjere i korisnika, nisu aktivno uključili predstavnike korisnika mjere, nisu ponudili prihvatljive kompenzacijske mjere, a bez čega su im svi potezi oko izmjene Odluke vodili prema neprihvatljivim i realno štetnim posljedicama za djecu i obitelji u mjeri”, priopćila je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja.

>Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) predala tužbu Ustavnom sudu

Nedostatni vrtićki kapaciteti

”Upozoravali smo na ograničene vrtićke kapacitete (prostorne i kadrovske), što se do danas nije riješilo, uz bitno da proširenje istih košta, kao i subvencioniranje boravka u vrtiću za svu djecu te dobi iz mjere roditelj odgojitelj, kojih je skoro 5000, čime grad neće uštedjeti kako manipulativno prikazuju u javnosti. Ne priznaju zaključak struke kako mjera ima pozitivan demografski učinak, te je zaustavila i smanjila pad nataliteta u Zagrebu, a kao i ujedno kompenzacijska mjere smanjila je pritisak na vrtiće u periodu od 2016.-2021.

>Lovrić: Ovo je još jedna Tomaševićeva laž o vrtićima

Najavili smo kako će sad zbog ukidanja iste nastati kaos, a ugrožena i u neizvjesnosti bit će sva zagrebačka djeca koja zatraže svoje mjesto u vrtiću. Gradska vlast ne želi uvesti predloženu naknadu za svako neupisano dijete, odbijaju preporuku pravobraniteljice za djecu, ne prestaju kriviti za svoje propuste korisnike mjere i time dokazuju kako ih uopće nije briga za sigurnost djece, te za socijalnu i zdravstvenu ugrozu koja može
proizaći iz takve njihove odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što piše u izvješću pravobraniteljice za djecu?

”Potaknuti pritužbama roditelja odgojitelja na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja koju je Grad Zagreb donio 8. rujna 2022., u kojima iznose probleme s kojima se suočavaju zbog ukidanja mjere novčane pomoći i izražavaju zabrinutost zbog njena ukidanja, uputili smo preporuku gradonačelniku Grada Zagreba.

>Tomašević je lagao VUS-u: Zbog nedostatka mjesta u vrtićima doći će do nezamislivog kaosa

Upozorili smo da bi trebalo uzeti u obzir socijalno-ekonomski status svake pojedine obitelji i realnu procjenu situacije u kojoj se one oslanjaju na ovu novčanu pomoć kao izvor prihoda za život, te razmotriti individualne potrebe svake obitelji ili kategorija obitelji korisnika i uzeti u obzir posljedice ukidanja ove mjere na svako pojedino dijete/obitelj.

Ukazali smo i na to da bi dulji prijelazni rok za prilagodbu obitelji u prestanku korištenja ove mjere bio primjereniji. Preporučili smo Gradu Zagrebu oformiti stručni tim podrške/potpore za roditelje i djecu korisnike mjere kako bi se pružila stručna i savjetodavna potpora roditeljima koji „izlaze iz mjere“, koordinirale aktivnosti radi
olakšavanja roditeljima pronalaženja zaposlenja i ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi te koordinirale radnje i aktivnosti radi upisa djece korisnika mjere u dječje vrtiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučili smo također poduzimanje svih radnji i aktivnosti radi omogućavanja upisa u vrtić djece roditelja korisnika mjere koji se zaposli, od trenutka zapošljavanja (uključivši i tijekom pedagoške godine), pružanje potpore roditeljima kroz, primjerice, programe skrbi za predškolsku djecu korisnika mjere za vrijeme dok roditelji pohađaju neki od programa iz kompenzacijskih mjera Grada Zagreba, odnosno, dok traže posao te ulaganje dodatnih napore radi uključivanja sve djece rane i predškolske dobi u vrtićke programe, kako uključivanje djece korisnika mjere u vrtiće ne bi utjecalo na dostupnost mjesta ostaloj djeci predškolske dobi. Odgovor na preporuku do sada nismo dobili”, stoji u Izvješću pravobraniteljice za djecu.

HURO traži da Grad preporuke koje je dala pravobraniteljica shvati ozbiljno

HURO hitno traži da Grad preporuku shvati ozbiljno i postupi prema njoj, te oformi tim stručne podrške koji će biti na raspolaganju svakom korisniku koji će biti u potrebi zatražiti bilo koji oblik pomoći. Nećemo dozvoliti da svoj dio odgovornosti prebace na građane, posebice na obitelji s djecom, poručili su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.