Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) predala tužbu Ustavnom sudu

HURO
Fah

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) podnijela je tužbu na Ustavni sud Republike Hrvatske, jer kako kažu,  smatraju da su pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda od 27. veljače 2023. godine u postupku ocjene zakonitosti gradske Odluke o korisnicima mjere roditelj odgojitelj iz rujna 2022. godine, povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratili se i DORH-u

Ujedno, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske predan je prijedlog da Vrhovnom sudu podnese zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Visokog upravnog suda, čime se ista može preinačiti na način da ukine zadnju gradsku Odluku o korisnicima mjere roditelj odgojitelj, a posredno da ukine i samu presudu.

>Udruga U ime obitelji podnijela tužbu Ustavnom sudu za zaštitu roditelja odgojitelja i 20 000 djece

”Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) direktno predstavlja većinu korisnika mjere roditelj odgojitelj i predala je vrlo opsežan dokument s ciljem obrane njihovih prava, a zbog nastale financijske i pravne neizvjesnosti uslijed odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da problem grada prelomi na najosjetljivijoj skupini – obiteljima s više djece.

Gradonačelnik Tomašević i dogradonačelnica Dolenec potvrđuju da su prevarili Visoki upravni sud, jer dan danas nema glavne kompenzacijske mjere – slobodna mjesta u vrtićima za tisuće i tisuće djece jasličke i vrtićke dobi, čije roditelje izbacuju iz mjere ili im novčanu naknadu uveliko smanjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HURO: Produbit će se kriza s nedostatkom vrtićkih mjesta

Zbog ukidanja mjere produbit će se kriza s nedostatkom vrtićkih mjesta, a ove godine Grad Zagreb će biti neslavni rekorder s listama čekanja neupisane djece, što je veliki socijalni problem zbog neizvjesnosti za sve koji će pristupiti natječaju za upis u vrtić, pa tražimo da nađu rješenje i to ne obećanjima i za nekoliko godina, te ne na način da se krivcima proglašavaju mjera i korisnici već da se proaktivnim mjerama problem riješi odmah.

Podsjećamo na našu nedavno pokrenutu inicijativu donošenja odluke za uvođenju mjere o isplati novčane naknade svakom neupisanom djetetu u Gradu Zagrebu.

>Irena Klarić postala je roditelj odgojitelj s troje djece, a danas ih ima šestero; evo njezine priče

Inicijativa je prihvaćena od strane oporbenih gradskih zastupnika i najavljeno je pokretanje nužne procedure prije samog izglasavanja u zagrebačkoj Skupštini gdje većinu glasova ima koalicija Možemo-SDP što će im biti veliki izazov, jer će to budno pratiti i roditelji oko 10000 djece neprivaćenih u zagrebačke vrtiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Lovrić za Narod.hr: Jasno je da je ovo dio antinatalitetne politike koju Možemo provodi

Prema našoj ustavnoj tužbi očekujemo žurno reagiranje i prihvaćanje prijedloga odgode presude Visokog upravnog suda do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, kako bi se spriječile štetne posljedice za korisnike mjere, te šire, a sve zbog skorog drastičnog smanjenja odnosno ukidanja novčane pomoći uz izostanak kompenzacijskih mjera čime cijeli teret izmjene Odluke snose, nikome krivi ni dužni, sami korisnici”, stoji u priopćenju HURO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.