Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: ‘Žene čine većinu nezaposlenih te su u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji’

Foto: fah

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u srijedu u Hrvatskom saboru Izvješće o radu u 2018. istaknuvši kako su rad, zapošljavanje i socijalna sigurnost, područja iz kojih je zaprimila najviše pritužbi, i to najviše od žena.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić rekla je da to ne čudi, jer žene čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima i većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Ljubičić ističe da su žene podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na tzv. “stakleni strop“.

Kad je riječ o demografiji, upozorava da je u 2017. rođeno najmanje djece u posljednih sto godina, da je depopulacija zahvatila brojna područja države.

Vezano za reproduktivna prava, preporučuje dosljedno provoditi sveobuhvatan spolni odgoj, osigurati ženama pristup planiranju obitelji i cjelokupnom rasponu usluga povezanih sa spolnim i reproduktivnim zdravljem, uključujući suvremene metode kontracepcije te siguran i zakonit prekid trudnoće.

Ljubičić smatra kako bi se u političkoj sferi podzastupljenost žena na kandidacijskm listama, umjesto novčanim kažnjavanjem, trebalo riješiti tako da se takve liste odbiju, jer je to sve raširenija praksa u zapadnim zemljama.

Pravobraniteljica upozorava kako su žene i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji.

Lani je zbog toga prekršajno prijavljeno više od 10 tisuća osoba, 78 posto muškaraca i 22 posto žena. Od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena 9 posto, među žrtvama 75 posto su žene, 25 posto muškarci.

U svim oblicima nasilja, iznimno je važna prevencija, poručuje Ljubičić, napominjući kako ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu.

U raspravi je Miro Bulj (Most) upitao pravobraniteljicu za komentar smanjenja zatvorske kazne sa pet na četiri godine radi brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru, Ljubičić je rekla kako je taj slučaj eklatantan primjer postupanja pravosudnih tijela koja izriču preblage kazne.

Stoga smatra kako je potrebno podići svijest o nužnosti najoštrijeg kažnjavanja takvih kaznenih djela.

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako je nasilje u obitelji jedan od najčešćih uzroka ubojstava. U proteklih pet godina ubijena je 91 žena od strane njihovih intimnih partnera.

Upozorila je i na neujednačene cijene prekida trudnoće koje se kreću od 1500 do 3300 kuna.

Polovica lijekova s interneta krivotvoreno

Zastupnici su se suglasili da Sabor treba potvrditi Konvenciju Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima.

Pritom je Željko Jovanović (SDP) prenio podatak da je oko 50 posto lijekova koje se prodaje putem internetskih stranica, krivotvoreno.

Građani moraju biti svjesni da se na taj način izlažu velikom riziku, istaknuo je zastupnik, navodeći da je krivotvorenje lijekova u porastu u cijelom svijetu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina