Pravomoćna presuda: Nacional mora platiti naknadu štete djeci, ali i supruzi Zlatka Hasanbegovića zbog uvredljivog članka Vrabec Mojzeš

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Županijski sud u Bjelovaru kao drugostupanjski sud donio je pravomoćnu presudu u sporu koji je obitelj zastupnika i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića podnijela protiv tuženika National News Corporation d.o.o.

Obitelj Zlatka Hasanbegovića, supruga Lamija i njihova maloljetna djeca, dobili su i ovu presudu, a Nacional mora isplatiti 30 tisuća kuna za djecu, ali i 15 tisuća kuna odštete supruzi Zlatka Hasanbegovića (ukupno 45 tisuća), zbog zajedljivog članka objavljenog u Nacionalu 19. srpnja 2016. godine. Riječ je o tekstu autorice Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom “Od raspusta do kampanje”, u sklopu kolumne “Otrovna politika”.

Obrazloženje presude pojašnjava i je li supruga Zlatka Hasanbegovića javna osoba

Drugostupanjski je sud potvrdio presudu suda prvog stupnja u zaključku da se u konkretnom slučaju radi o kolumni čija se autorica izražava na satiričan način i da u takvom slučaju treba postojati veći stupanj tolerancije prema tako napisanom članku, međutim, to ne znači kako se pod krinkom satire mogu iznositi neistine kojima se vrijeđa ili ponižava osobu o kojoj se piše u obliku satire.

“Satira se po prirodi svoje forme temelji na istinskim događajima koji se prikazuju posebnim stilskim figurama kao što je pretjerivanje i preuveličavanje. Stoga i autor satire treba razlikovati činjenice od vrijednosnih sudova jer činjenice se mogu dokazati dok istinitost vrijednosnih sudova ne podliježe dokazivanju, a kako je to pravilno naveo sud prvog stupnja u svojoj odluci. Ocjenom provedenih dokaza i rezultata cjelokupnog postupka prvostupanjski sud je pravilno utvrdio da tuženik kao nakladnik nije dokazao činjenice na način da bi sud stekao visoki stupanj uvjerenja o tome da su se uistinu dogodile kao što je ‘žvakanje žvakače’ na koncertu. Insinuacije navedene u spornom članku ne spadaju u satiru već u izmišljanje činjenica koje se ničim ne potkrjepljuju i koje su ujedno sigurno neistina.”, stoji u obrazloženju presude.

> Čak i HND ocijenio neprimjerenim spominjanje supruge i djece ministra Hasanbegovića u “Nacionalu” 

> Vrabec Mojzeš – Josipovićeva savjetnica se s neistomišljenicima obračunava napadajući im djecu

> Hasanbegović zbog Vrabec Mojzeš traži od pravobraniteljice zaštitu svoje djece!

> Pobjeda obitelji bivšeg ministra protiv Vrabec Mojzeš i Nacionala: Zbog napada na Hasanbegovićevu djecu morat će isplati 30.000 kuna

Nacional je dužan i u prvome broju tiskanoga i internetskog izdanja tjednika Nacional koji iziđe nakon ove presude, tu presudu u cijelosti, bez komentara i ograda objaviti na istoj ili jednakovrijednoj stranici tjednika, istim fontom odnosno veličinom slova kojom je u tjedniku Nacional br. 951 od 19. srpnja 2016., na str. 8.-9. objavljen članak Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom “Od raspusta do kampanje” u kolumni “Otrovna politika”.

Istaknuto je i kako samo pojavljivanje tužiteljice uz svog supruga na navedenom koncertu u Dubrovniku nije dovoljno da bi ista stekla status javne osobe te da ne bi mogla zahtijevati zaštitu privatnosti kao drugi građani te kako članak za cilj ima “omalovažavanje cijele obitelji Hasanbegović”.

Sud prvog stupnja utvrdio je kako supruga javne osobe po prirodi stvari postaje i sama javna osoba, no ovaj je sud to obrazložio te demantirao.

“Svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti. Stavom 2. istog članka propisano je da osoba koja obavlja javnu službu ili dužnost ima pravo na zaštitu privatnosti, osim u slučajevima koji su uvezi s javnom službom ili dužnosti koju osoba obavlja… Međutim, sama činjenica da se prvotužiteljica na koncertu u Dubrovniku pojavila sa suprugom Zlatkom Hasanbegovićem koji je javna osoba ne znači da je samim tim i postala javna osoba a kako je to neosnovano zaključio sud prvog stupnja.”, pojašnjeno je.

I ovaj sud drugog stupnja prihvaća obrazloženje suda prvog stupnja kako se u navedenom dijelu kolumne ne radi o satiri već o naročito ponižavajućem i uvredljivom načinu izražavanja koji je više primjeren životinjskom svijetu (op.a. razvaliti čeljust) što je posebno osjetljivo, jer su u pitanju maloljetna djeca.

“Prihvaća se obrazloženje suda prvog stupnja da je neprimjereno i da nije u interesu javnosti uopće u medijima spominjati mldb. djecu u negativnom kontekstu, bez obzira na funkciju oca i svojstvo na događaju koji se spominje pri čemu je nevažno o kakvoj se novinarskoj formi radilo, te da li je informacija da su djeca ‘žvakala žvaku’ na koncertu istinite ili ne.”, pojasnio je sud.

Koliko je poznato, riječ je o prvoj presudi koja štiti djecu političara.

Što je pisala Vrabec Mojzeš?

Tekst Zrinke Vrabec Mojzeš možete pročitati ovdje: Vrabec Mojzeš članak

„A kad smo već kod kampanje, ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama. Netko tko zna da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati ‘za dom spremni’ ili baciti neku baklju!“, napisala je Vrabec Mojzeš.

Bilo bi zgodno da ministar bude netko tko zna kada treba zapljeskati, kada se ustati i kako pozdraviti ljude oko sebe. Osim što podrazumijeva podrezane nokte, opranu kosu, pošišane dlake u nosu, čiste gaće i ‘zglancane’ cipele, ministarska funkcija zahtijeva i poneku društvenu vještinu, lakoću komunikacije, ležernost s medijima, a i određena doza simpatičnosti, bez luđačkog pogleda, dobro bi došla. Budući da sve to megapopularni Hasanbegović nema ni u tragovima, ovo je moj osobni dodatak zahtjevu Kulturnjaka 2016, koji su u otvorenom pismu zatražili da stranke već sada imenuju budućeg kandidata za ministra kulture…”, stoji dalje u članku.

Kako se branila na sudu?

Vrabec Mojzeš se branila navodeći da piše “satiričnu političku autorsku kolumnu”.

Rekla je kako je “u njezinom tekstu sve istina, da je gledala cijelu obitelj u prvom redu kako žvaču žvakaće, to je bilo ružno za gledati”. Istaknula je da joj je žao “što to žvakanje nije snimila mobitelom”, jer je uvjerena da “tada tužbe ne bi bilo”. Osim toga, kaže kako bi da ponovno piše sve to ponovila, ali bi ispustila djecu.

Hasanbegović je na sudu rekao da on nije tužitelj jer je svjestan da za njega vrijede druga pravila, ali je demantirao da su on, supruga i djeca žvakali žvaku na događaju koji Vrabec Mojzeš spominje.

O ovom se slučaju tada očitovalo i Hrvatsko novinarsko društvo(HND), koje je ocijenilo neprimjerenim spominjanje supruge i djece ministra Hasanbegovića u Nacionalu.

“O ministru Zlatku Hasanbegoviću, kao i o svakoj javnog osobi, mogu se izricati razni stavovi pa tako i oni koji su za njega neugodni. HND je to u njegovom polugodišnjem ministarskom mandatu i sam više puta učinio kada se radilo o javnom poslu koji gospodin Hasanbegović obavlja. Međutim, nedopustivo je uvredljivo pisati ili govoriti o članovima obitelji javnih osoba, osobito o djeci koju treba posebnu štititi od izlaganja javnosti, na što HND još jednom upozorava novinare”, stoji u priopćenju koje je potpisao tadašnji predsjednik HND-a Saša Leković.

Današnju vijest o pravomoćnoj presudi podijelio je i opunomoćenik obitelji Hasanbegović, odvjetnik Tomislav Jonjić.

“Presudom Županijskog suda u Bjelovaru djelomično je preinačena presuda Općinskoga građanskog suda, pa je zagrebački „Nacional“ pravomoćno obvezan isplatiti supruzi i djeci Zlatka Hasanbegovića iznos od 45.000 kuna, zbog uvredljiva i klevetničkog teksta Zrinke Vrabec Mojzeš, objavljenog prije četiri godine. Iako sam u postupku nominalno bio opunomoćenik, tužbu je faktično zastupao moj sin, odvjetnik Trpimir Jonjić. Tako smo, eto, nakon spora s Antom Tomićem, dočekali bar mršavu pravicu i u sporu s „Nacionalom“.”, objavio je odvjetnik Jonjić na svom Facebook profilu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.