Predrag Matić: ‘Zašto bi išli u Bleiburg, možemo to napraviti i minutom šutnje u Saboru’

Foto: fah

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Komentirao je komemoraciju žrtvama Bleiburške tragedije, te poruku austrijskih vlasti “da ne žele fašistička obilježja tijekom komemoracije”.

“Ako to kažu ljudi na čijem se to teritoriju odvija, ne treba se tome suprostavljati. Tu je bio velik dio i družine iz Jasenovca i Stare Gradiške koja je bježala, ali tamo je stradalo najviše nevinih ljudi. Komemoraciju treba obilježiti dostojanstveno. Na komemoracijama nema mjesta politiziranju”, smatra Matić.

“Jednom sam s Josipovićem bio u Bleiburgu, on je položio vijenac na kojem je pisalo: “Svim nevinim žrtvama Bleiburga’, jer tamo je bilo više nevinih žrtava nego krivih. Ali nikada ne bih odao počast onima koji su “organizirali sportske igre u Jasenovcu”. Nikad ne bih njima išao položiti vijenac”, dodao je.

“Svake godine to ide prema nekoj normalizaciji. Zašto bi išli u Bleiburg, možemo to napraviti i minutom šutnje u Saboru, da se oda počast svim nevinim žrtvama”, poručio je.

15. svibnja 1945. Bleiburg – Britanci izručili Hrvate partizanima koji su ih surovo pobili

Podsjetimo, u dvorcu pokraj Bleiburga britanski časnik Patrick Scott 15. svibnja 1945. godine hladno je primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci neće prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Desetak dana ranije, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana.

No, Britanci su obavijestili hrvatske delegate da će ih u 13 sati primiti predstavnik britanskog štaba. Sastanak je održan u starom dvorcu pokraj Bleiburga. Kao hrvatski poslanici došli su generali Ivo Herenčić i Vjekoslav Servatzy, te pukovnik Crljen. Britanski brigadir Patrick Scott hladno ih je primio i dao im na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Zatim je Scott primio partizanske predstavnike, suočio ih s hrvatskim delegatima i zamolio ih da im izdiktiraju uvjete predaje. Partizanski uvjeti bili su strogi – bezuvjetna predaja čitave vojske u roku od 1 sat i 20 minuta. Kad su hrvatski predstavnici htjeli pregovarati u uvjetima, barem da se produži rok za predaju, brigadir Scott ih je prekinuo i upozorio da će britanski tenkovi biti na raspolaganju partizanima.

Hrvatska delegacija nakon toga se povukla i u kasnim poslijepodnevnim satima hrvatske su se jedinice predale partizanima.

Partizanske akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnih puteva, predstavljaju zločin kojemu se rijetko može naći ravan u novijoj europskoj povijesti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1