Predsjednik Studentskog zbora KBF-a: Plenum je apsurd, glasuje 300 studenata i 200 članova udruga koje su inicijator svega

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izjasnio se protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Na novom plenumu, najavljenom za srijedu navečer, navodno bi se trebalo raspravljati o istoj temi, ali nema sigurnih informacija.

“Iznenađuje nas da još uvijek nema točaka dnevnog reda za sutrašnji plenum Filozofskog fakulteta. To već dovoljno govori o samoj organizaciji. Nemamo zasad nikakvih očekivanja kad ne znamo točke dnevnog reda”, kaže nam Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a.

Na upit što bi suradnja Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta donijela studentima kaže nam da se to teško ukratko odgovoriti. “Ne radi se o integraciji ili spajanju nego o suradnji dvije sastavnice Sveučilišta. Nudi se studentima u Hrvatskoj jedna novost koja je već prisutna u Europi, a to je da studenti studiraju neki svoj predmet i teologiju. U Njemačkoj je normalna stvar studiranje teologije i povijesti. Treba uvijek vidjeti tko je u gubitku”, ističe.

“Na prošlom plenumu nitko od voditelja plenuma nije bio iz Studentskog zbora i to već dosta toga govori, nego su to bili članovi raznoraznih udruga koje već daju potporu. Plenum nije nešto što obvezuje Filozofski fakultet jer tijelo koje je prisutno na Filozofskom fakultetu je Studentski zbor. Plenum je nešto apsurdno što se događa u Hrvatskoj, a to je da svaki čovjek u Hrvatskoj može doći i glasovati o nečemu što će se ticati studenata Filozofskog fakulteta”, poručio je.

Podsjetimo, zahtjeve plenuma poduprli su, između ostalih, i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije.

“Paradoks je da pozovu 200-300 članova udruga koje su inicijator svega toga, da oni glasaju na tom plenumu. Od 500 ljudi neka je 300 studenata, opet je 200 članova udruga, a ta odluka kao obvezuje blizu 6000 studenata Filozofskog fakulteta. Koji je to apsurd, to je mali postotak. To je prvo unutarnja stvar Filozofskog fakuteta. Mi nemamo nikakve veze s tim što se događa kod njih, ali želimo se uključiti jer se sve to pretvorilo u ideološki rat. Njima nažalost smetate vi kao portal i mi kao fakultet. Neki se pitaju zašto smo uopće u sastavnici Sveučilišta što znači da oni krše zakon i oni diskriminiraju, a ne kako oni žele prikazati drugačije”, ističe.

“Ja sam očekivao kao predsjednik studentskog zbora KBF-a da će na zadnjem plenumu biti mediji. Bilo je govora da će plenum moći izglasati da li će mediji moći biti prisutni ili ne. To je nekako ispalo iz programa. Time prikrivaju koliko je zapravo članova studenata na tom plenumu, tko vodi plenum, govore studenata KBF-a. Ima puno argumenata zašto to izbjegavaju, jer onda bi se u javnosti još više moglo naglasiti koliko je to stvar Radničke fronte, Akademske solidarnosti, Društva mladih antifašistkinja itd., koji su nad Studentskim zborom Filozofskog fakulteta”, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah