Predstavljanje knjige Višnje Starešine u Sisku: ‘Treba vjerovati da će nas istina osloboditi’

Foto: sisačka biskupija

Predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ održano je u četvrtak 15. veljače u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su brojnoj okupljenoj publici predstavili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i autorica, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

„Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Foto: sisačka biskupija

Govoreći o ovom djelu prof. dr. sc. Željko Tanjić je istaknuo kako je ova knjiga književni i publicistički događaj 2017./2018. godine. „Ona izaziva pažnju čitalačke publike unatoč činjenici da ‘mainstream’ mediji o njoj šute ili jako malo govore. Ali ipak, dvorane na predstavljanjima su bile pune i knjiga se jako traži… U Hrvatskoj postoji nekoliko stvarnosti, jedna od njih je medijska stvarnost koja često uopće ne odražava ono što ljudi misle, govore, što ih zanima i što osjećaju. Upravo je to slučaj i s ovom knjigom, a to je i njezina posebna važnost“, istaknuo je Tanjić.

U nastavku Tanjić je rekao kako je knjiga napisana iz pera novinarke, publicistkinje, scenaristice i redateljice dokumentarnih filmova koja je i puno više od toga i koja već godinama traga za istinom o događanjima u novijoj hrvatskoj povijesti, posebice u Domovinskom ratu.

Višnja Starešina: U Hrvatskoj su dvije države – jedna hrvatska i druga jugoslavenska

„U tome je hrabra, neumorna, jasna, argumentirana i iznimno oštroumna. Čini se da Višnji Starešini, koja nije povjesničar po zvanju, prije svega ne mogu promaknuti oni bitni elementi koji omogućavaju pronalazak ključa koji otvara prava vrata razumijevanja … Ova knjiga nije savršena i ne može biti konačna istina, ali ona sigurno spada u one koje pletu vijenac istine hrvatske povijesti, povijesti Domovinskog rata i stvaranja Republike Hrvatske“, rekao je predstavljač dodavši kako je ova knjiga neizostavna u razumijevanju istine o Domovinskom ratu, kao i o svim zabludama koje su vladale, i još danas vladaju o karakteru rata koji nam je podario slobodnu Hrvatsku koja do danas nije u potpunosti izašla iz sjene KOS-ova krila.

Foto: sisačka biskupija

„I zato treba vjerovati da će nas istina osloboditi, dati nam novi zamah i snagu i pomoći da se oslobodimo sjene krila koje se nad nama nadvija. I zato hvala Višnji što nam je s ljubavlju, iskustvom i znanjem podarila ovu knjigu i otvorila oči da vidimo tu sjenu, a u nadi da ćemo se istrgnut ispod tog krila.“

Višnja Starešina za Narod.hr: ‘Vučić je samo promijenio način izražavanja iste ideje koju je zastupao i 1995.’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr