Predstavljen projekt „Moj glas protiv nasilja“ i spot „Prašina“

Projekt Ureda za ravnopravnost spolova „Moj glas protiv nasilja“ predstavljen je danas u sklopu Programa EU za zapošljavanje i socijalnu solidarnost „Progres“ u Kući Europe u Zagrebu kojemu je cilj izvještavanje javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

“Suočeni smo s velikim brojem kršenja temeljnih ženskih ljudskih prava, različitih oblika, ne samo obiteljskog nasilja nego i seksualnog nasilja nad ženama,“ rekla je ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Projekt je dobio potporu EU Komisije u iznosu od 160 tisuća eura, a ostatak je udio Ureda za ravnopravnost spolova rekla je Štimac Radin te je obrazložila kako je prvi cilj izvještavanje javnosti o oblicima nasilja nad ženama, dok se drugi tiče protokola u postupanju u slučaju nasilja.

„Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima dva specifična protokola koji propisuju obveze svih nadležnih tijela o postupanju kad su suočeni s bilo kojim oblikom nasilja nad ženama: Protokol o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja iz 2005. i protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja iz 2012.,“ rekla je Štimac Radin i dodala kako slijede dodatne izmjene i dopune protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja zbog učestalih promjena Zakona o kaznenom postupku.

„Glavni pokazatelji neravnopravnog položaja muškaraca i žena u RH su: nasilje nad ženama, nepovoljni položaj žena na tržištu rada i podzastupljenost žena u procesima političkom i javnog odlučivanja. Ekonomski položaj žena utječe kako će žena reagirati ako joj je obitelj suočena s nasiljem. Ako nije ekonomski samostalna ona će se puno teže nositi s takvim nasiljem,“ dodala je Štimac Radin.

„Izrađen je televizijski spot Prašina. Tražiti ćemo gratis termine od HRT-a koja kao javna televizija ima javnu obvezu prikazivati spotove od općeg interesa, koja je i do sada izlazila u susret,“ rekla je Štimac Radin.

U sklopu projekta bit će tiskana i Istanbulska Konvencija koju je Hrvatska potpisala početkom prošle godine, a predstavlja pravni okvir za prevenciju nasilja nad ženama i zaštitu žrtava nasilja „Ako Hrvatska ratificira Konvenciju morat će se izvršiti revizija zakonodavnog okvira kako bi provjerili je li sve sukladno zakonima EU,“ rekla je Štimac Radin.

„Nadamo se da će ukupni rezultat ove akcije pomoći da se poveća razine svijesti i senzibilizacija ciljnih skupina kao što su državna tijela, institucije, opća populacija i medija, te da se poveća njihova uključenost kada se radi o nasilju,“ zaključila je Štimac Radin.

Predstavnica Ženske sobe Paula Zore kako je rekla važno je povećati razinu znanja o seksualnom nasilju kao i stvaranja okvira podrške.

Predstavnica CESI-a Nataša Bijelić pridodala je važnost rodno uvjetovanom nasilju, kao i nasilju u adolescentnim vezama.

„Naš dio u projektu je edukacijski dio. Organizirat ćemo seminare Nasilne veze su bezveze- u čijem programu će biti obrađene teme uzroka i posljedica rodno uvjetovanog nasilja,“ rekla je Bijelić i dodala kako im je cilj informirati mlade o kvalitetnim vezama.

Projekt je izveden u suradnji Ureda za ravnopravnost spolova , centra za seksualna prava Ženska soba i centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.