Predstavljena monografija ‘Hrvatska elektroprivreda u ratu za slobodu’

U Domovinskom ratu poginula su 43 branitelja-zaposlenika Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok je ukupna ratna šteta na elektroenergetskom sustavu Hrvatske veća od 21 milijarde kuna, podatci su HEP-a iz priopćenju o predstavljanju monografije “Hrvatska elektroprivreda u ratu za slobodu”.

Monografija je, u povodu obilježavanja 20 godina postojanja Udruge hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede, u petak predstavljena na prigodnoj svečanosti u sjedištu HEP-a u Zagrebu.

Kako ističu iz HEP-a, monografija je posvećena “svim djelatnicima HEP-a koji su u Domovinskom ratu sudjelovali kao branitelji u ratnim postrojbama ili kao radnici na terenu, koji su velikim naporima osiguravali da građani Hrvatske u najtežim ratnim uvjetima imaju redovitu opskrbu električnom energijom”.

“Njihova žrtva otpočetka nas je poticala da snažno sudjelujemo u obnavljanju ratom pogođenih područja, a danas u akcijama poput razminiranja miniranih područja izgrađujemo Hrvatsku za kakvu su se borili i dali svoj život”, izjava je predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HEP-a 1990.-1995. Davor Tomljanović istaknuo je kako široj hrvatskoj javnosti nije poznato da su tijekom Domovinskog rata brojni zaposlenici HEP-a u obavljanju svog posla ubijeni, ranjeni ili zarobljeni te poslije toga maltretirani u logorima.

Tomljanović kaže kako je ponosan na zaposlenike HEP-a koji su puškom branili Hrvatsku, ali i na kolege “koji su s električarskim alatom u rukama i ljubavlju u srcu, branili Svjetlo” te da je monografija stoga u najvećem dijelu spomenik baš njima.

Udruga hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede 1990.-1995. broji više od tri tisuće članova.

U povodu 15. obljetnice postojanja, Udruga je tiskala monografiju “U obrani svjetla”, koja je bila posvećena braniteljima-zaposlenicima HEP-a i samoj udruzi, dok je danas predstavljena monografija nastavak obilježavanja velikog doprinosa koji su HEP i njegovi zaposlenici dali u Domovinskom ratu.

Uz 20. obljetnicu Udruge branitelja, povod izlasku monografije je i 25. obljetnicu osnutka Hrvatske elektroprivrede kao javnog poduzeća u vlasništvu Republike Hrvatske. Nedugo nakon svog konstituiranja, temeljem prvih slobodnih višestranačkih izbora, Sabor Republike Hrvatske je 26. srpnja 1990. prihvatio Zakon o elektroprivredi, kojim je osnovana Hrvatska elektroprivreda, podsjećaju iz HEP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah