Predstavljene nove osobne iskaznice: Evo što će se sve s njima moći!

osobna iskaznica
Foto: osobna iskaznica, mup.hr

Danas u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije počinje izdavanje nove, 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Nove osobne iskaznice predstavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj”, rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Eropske unije trajao otprilike dvije godine.

“Uredbom se izjednačavaju parametara osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani”, rekao je Božinović.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Božinović je rekao i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

“Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”, rekao je.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice, a će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

“Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika”, kazao je Božinović.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja.

Djeca do 18 godina neće plaćati izradu prvu osobne iskaznice. “Svako prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina bit će besplatno”, rekla je Željka Josić iz Ministarstva za demografiju i mlade.

Novosti na osobnoj iskaznici su:

– biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju)
– mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na e-građane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna
– integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika
– novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje
– oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info