Premijer Plenković o stečaju Uljanika: ‘Nije kraj, kinesko izaslanstvo se vraća za desetak dana’

Šibenik, 13.05.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenkoviæ u Šibeniku je sudjelovao na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva te smotri ribarskih inspektora. Uz predsjednika Vlade u Šibeniku su nazoèni i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstièeviæ, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušiæ, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.. foto HINA/ ŠibenikIN/ Dean BATAK/ ik

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio kako odluka o otvaranju stečaja u Uljanik Brodogradilištu nije kraj nego da slijedi nova faza, najavivši za desetak dana dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku, u ponovnu posjetu brodogradilištima i Brodarskom institutu.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. Sudac Ivan Dujić postupio je tako budući da je račun Uljanik Brodogradilišta i dalje blokiran, i to neprekidno 231 dan.

Sud odlučio: Uljanik Brodogradilište ide u stečaj, svi radnici ostaju bez posla

Plenković je tijekom posjeta Šibeniku, odgovarajući na upit novinara, istaknuo da je to odluka suda te da je riječ o Uljanik brodogradilištu, a ne o Uljaniku d.d., naglasišvi da se mora raditi ta distinkcija.

“Što se tiče kineskih partnera iz China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), oni su najavili posjet svog drugog izaslanstva. Oni bi trebali biti u Hrvatskoj za jedno 10-ak dana. Posjetit će ponovno i Uljanik i Brodarski institut. Prema tome njihova analiza bit će temeljita i cjelovita”, ocijenio je Plenković.

Izaslanstvo CSIC-a krajem travnja i početkom svibnja obišlo je brodogradilišta u Puli i Rijeci, no još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Plenković je također odbacio izjave iz pojedinih političkih stranaka o tome tko je kriv za Uljanik, stavljajući to u kontekst izborne kampanje.

“Ova Vlada nit’ je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje, niti od Uljanika. Ako je netko učinio izrazito puno za brodogradilišta, onda je to učinila Vlada koja je morala platiti 3,2 milijarde kuna (državnih jamstava). Nema niti jedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj u koju smo toliko novaca isplatili iz državnog proračuna, a pritom i dalje ostvarili suficit”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je i da je prošle godine plaće u brodogradilištu – od siječnja do studenoga – praktički osigurala hrvatska Vlada, a detaljno je analizirala i prvu i drugu ponudu strateških partnera, no kako niti jedna po analizama nadležnih ministarstava – i financija i gospodarstva – nije bila održiva.

U ovom trenutku idu određene pravne posljedice koje će ići u korist radnicima, rekao je Plenković, kazavši da će radnici putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i na drugi način dobiti sredstava, koja do trenutka dok nije bio otvoren stečaj nisu mogli dobiti.

“Ali stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i ide priča dalje”, napomenuo je Plenković.

Flego: ‘Stečaj nad Uljanikom žalosna činjenica zbog nečinjenja Vlade’

Stečaj nad Uljanikom je žalosna činjenica na koju smo dugo upozoravali i koja se dogodila zbog nečinjenja ove Vlade, ali stečaj ne mora biti definitivni kraj, a sada je najvažnije da se podmire dugovanja radnicima, izjavio je u ponedjeljak za Hinu istarski župan Valter Flego.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, kojemu je račun u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika. Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci.

“Žao mi je zbog stečaja nad Uljanikom, ali to ne mora značiti totalni kraj, treba vidjeti i nastaviti započete gradnje. Sjetite se, i Pevec je u stečaju našao svoj novi početak. Nadam se da će se uspjeti maksimalno zadržati određeni broj radnih mjesta i ljudi, a ono što je sada najvažnije je da radnici budu prvi u redu kako bi se iz stečajne mase podmire dugovanja”, poručio je Flego.

Smatra i da Vlada nije ni željela spas Uljanika, jer nije ništa učinila da do toga dođe.

“Pred tri mjeseca ministar gospodarstva Horvat isticao je kako strateški partneri za Uljanik čekaju u redu, ali gle čuda nikoga nema. Zašto? Zato što nema strateškog poticajnog okvira da taj neki partner dođe u Hrvatsku, nego će možda prije otići u neku drugu zemlju, za što imamo i dobre primjere vezane za automobilsku industriju koja zbog sličnih razloga zaobilazi Hrvatsku”, rekao je Flego.

Nečinjenje Vlade je objasnio i situacijom nakon što je u siječnju 2018. od Europske komisije tražila i dobila tzv. rescue aid ili prvu pomoć za Uljanik, i to za kredit u iznosu od 96 milijuna eura kako bi se premostio problem.

“Tada smo i pohvalili Vladu jer smo tu pomoć dobili, što je i neka vrsta jamstva ili još jednog kredita, ali uz uvjet da se u šest mjeseci nešto učini s tvrtkom u poteškoćama, da se restrukturira i izađe iz problema. Taj je rok prošao u lipnju prošle godine pa je od toga prošlo i 12 i više mjeseci i ništa se nije učinilo u restrukturiranju, niti plan, niti se našao strateški partner koji će to učiniti, ni do danas”, podsjetio je Flego.

U prvih šest mjeseci prošle godine “bio je važan Agrokor, u kojem država nije imala nikakvo vlasništvo, ali je spašen, i neka je”, kaže Flego, dodajući kako država tamo “gdje je imala 25-26 posto vlasnički udjel nije učinila ništa”.

Na pitanje što očekuje tijekom stečajnog procesa i od stečajnog upravitelja, Flego je rekao kako vjeruje da će, tko god to bude, htjeti učiniti sve da se u nekom, očito manjem obimu, nastavi proizvodnja i započeta gradnja, što je sada i najvažnije.

Naglasio je i da će Istarska županija učiniti sve što može da pomogne ljudima koji u Uljaniku ostaju bez posla, da županija ima dogovore s istarskim gradovima i općinama da zajednički sudjeluju u socijalnim i pogotovo projektima poticanja poduzetništva.

“Velika sredstava izdvajamo za subvencioniranje kamata, otvaranje novih poduzeća, za bespovratne potpore, edukacije i drugo i u tom ćemo pravcu i u ovoj situaciji nastojati djelovati. Očekujemo da isto to radi i država preko svojih službi, prije svega HZZ-a, kada govorimo o šansi da se tim ljudima ponudi drugo radno mjesto”, rekao je Flego.

Najavio je i da će u županiji i ‘podebljati’ fond kojeg imaju za razvoj poduzetništva. Vidjet ćemo, kaže, kako će se sredstva iz tog fonda trošiti pa ako bude potrebno, ići i u rebalans proračuna, jer sada se još ne znaju kakve će biti potrebe poduzetnika.

“Ono što sada mogu najaviti za idući tjedan je nova kreditna linija za naše poduzetnike s kamatnom stopom manjom od jedan posto i kreditnog potencijala od oko 60 milijuna kuna kako bi proširili svoje kapacitete, proizvodnju i došli do novog zapošljavanja”, rekao je Flego.

Ističe kako i u županiji i Gradu Puli postoji želja i nada da se u Puli nastavi brodograđevna djelatnost te još uvijek vjeruje da je to i moguće, a jedini alat koji realno imaju cijelo vrijeme u rukama je prostorni plan u kojemu su, kako dodaje, “isključivo i jedino predvidjeli tu djelatnost, a sve ostalo su spinovi”.

Na pitanje o odgovornosti Istarske županije za Uljanik, odgovorio je da ne osjeća nikakvu odgovornost kao župan, niti županiju smatra odgovornom za tu situaciju. Žao mu je što nakon 18 ili 19 mjeseci, kada su prvi put upozorili na tu situaciju još bivšu potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, nije ništa učinjeno.

“Županija je i vlasnički sasvim marginalna u Uljaniku. Naravno da je država s 25-postotnim pojedinačnim vlasničkim udjelom, kao i sama Uprava odgovorna”, zaključio je Flego.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.