Premijer Plenković oklevetao udrugu U ime obitelji u službenom odgovoru SDP-ovom zastupniku

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, fah, fotomontaža: narod.hr

Vlada je u srpnju objavila odgovor na zastupničko pitanje koje joj je krajem ožujka uputio saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević. U odgovoru koji potpisuje predsjednik Vlade Andrej Plenković, iznesene su netočne tvrdnje o udruzi U ime obitelji.

Bojan Glavašević, pozivajući se na članak portala Faktograf u svom dopisu govori o „uvezanom djelovanju radikalnih neokonzervativnih skupina u pojedinim nevladinim udrugama, dužnosnika HDZ-a i pojedinaca iz Katoličke crkve u RH“. Navodi da oni ne prežu od ekstremizma i predstavljaju napad na slobode i ljudska prava te, između ostalih, postavlja pitanje premijeru „smatra li da je primjereno da se njihovo djelovanje financira novcem poreznih obveznika“.

U odgovoru premijer Plenković navodi:

„Iz podataka iz financijskih izvještaja objavljenih putem Registra neprofitnih organizacija vidljivo je da su, od neprofitnih organizacija koje su navedene u č1anku objavljenom na portalu Faktograf, u razdoblju od 2012. do 2017. godine samo SKAC Palma (većim dijelom za EU projekt) i SKAC Split (samo u 2017. godini) dobili sredstva iz državnog proračuna. Udruga U ime obitelji i udruga „Vigilare“ za 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu dostavile su godišnje financijske izvještaje iz kojih se može vidjeti da nisu dobivale sredstva iz državnog proračuna, a Udruga U ime obitelji je dobila određene iznose iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U tim izvješćima je vidljivo da je udruga SKAC Palma ostvarila prihode od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija u 2015. godini, Centar za obnovu kulture u 2015. i 2014., udruga Vigilare u 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017., dok je udruga U ime obitelji ostvarila prihode od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija za 2017. godinu. U objavljenim izvješćima vidljivi je iznos prihoda, ali ne i pojedinačni izvori tih donacija.

Ovim putem napominjemo da su nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije tijekom 2014. godine provele kriminalističko istraživanje vezano za nezakonito financiranje rada jedne od udruga navedenih u zastupničkom pitanju. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 125/11, 144/12, 56/15, 61/15 i 101/17), kojim je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 306.162,50 kuna. Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta“.

U premijerovom odgovoru navedeno je više netočnih tvrdnji.

Točan je, naime navod da udruga nikada nije dobila sredstva iz državnog proračuna, iako je aktivna još od 2013.

No, udurga U ime obitelji također nikada nije nikada dobila sredstva od stranih vlada, što premijer u tekstu navodi.

Nadalje, u završnom dijelu premijer povezuje djelovanje stavlja udrugu u kontekst istrage zbog sumnje na korupciju. Riječ je o slučaju kada je Grad Zagreb u 2014. dao koristiti štandove građanskoj inicijativi za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Pri tome udruga U ime obitelji nije dobila niti jedne kune, a niti se koristila spomenutim štandovima. Štandovima su se koristili volonteri građanske inicijative kako bi njihovi sugrađani mogli dati potpis za raspisivanje referenduma i sami građani grada Zagreba koji su potpisali za referendum.

Udruzi U ime obitelji nije ni moglo biti ništa pribavljeno jer ona nije ni pokretač, ni organizator, ni provoditelj inicijative za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, a osim toga ne radi se o “financiranju”, nego o donaciji štandova koji su dani na korištenje svim građanima Grada Zagreba.

Kako je moguće da se u službenom dokumentu Vlade navode tako netočne informacije?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [567.13 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr