Preminuo Petar Šale – komunistički uznik i utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice

Foto: Fah

U 71. godini života umro je jedan utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Petar Šale.

Petar Šale rođen je 18. prosinca 1947. godine u Zadru, gdje je završio srednju školu. Nakon toga u Zagrebu studira pravo koje je apsolvirao 1971. godine. Te iste godine, na valu Hrvatskog proljeća i općeg komunističkog progona studenata domoljubne orijentacije biva uhićen.

Bilo je to teško vrijeme kada su pod udar Titove diktature došli tisuće hrvatskih studenata i intelektualaca na čelu s Draženom Budišom, Ante Paradžikom, Ferdom Bušićem, Goranom Dodigom i Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Petru Šali sudilo se jer je bio čelnik Saveza studenata Hrvatske. Student Šale je u tom procesu osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Nakon puštanja iz zatvora 1974., ponovno je odmah uhićen i suđen u montiranom komunističkom procesu. Bila je to tzv. Zadarska skupina u kojoj su osuđeni domoljubi toga kraja, a Šale je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci koju je izdržao u komunističkom mučilištu Stara Gradiška.

Zadarska skupina je naziv za progon i suđenje 16-orici hrvatskih domoljuba među kojima je bio i kasnije dugogodišnji prvi čovjek HDZ-a u Zadru Davor Aras. Na optuženičku klupu izvedeni su tada Želimir Meštrović (49), profesor iz Zadra, Josip Bilušić (29), student iz Ljubotića, Marko Dizdar (23), student iz okolice Drniša, Davor Aras (41), profesor iz Zadra, Petar Vuleta, student iz okolice Sinja, Ante Stipanić (46), umirovljenik iz Zadra, Ante Burić (44), privatni gostioničar iz Zagreba, Stjepan Janković (56), privatni gostioničar iz Zagreba, Ilija Barjašić (29), privatni gostioničar iz Zadra, Frane Dević (50), profesor iz Zadra, Ante Perica (48), tutor iz Zadra, Petar Šale (27), student iz Zagreba, Mate Kutleša (27), student iz Imotske krajine, Pavle Perović (22), student iz Zadra (kojem se sudi u odsutnosti jer je pobjegao iz države), Vlado Bilušić (26), građevinski tehničar iz Duge Rese, te Ivan Posavec (22), hotelski radnik iz Bjelovara.

Petar Šale i Davorin Aras iz Zadarske skupine, komunistički uznici i vođe hrvatskog narodnog otpora u Zadru od samog početka pristupaju HDZ-u u vrijeme stvaranja hrvatske države, ali kasnije smrću predsjednika Tuđmana i „novom politikom“ Aras biva izbačen iz stranke koju je osnivao, a i Šale se distancira od iste.

Šale je 1992. postao državni pravobranitelj Republike Hrvatske.

Pogreb će biti u četvrtak u 17 sati na Gradskom groblju u Zadru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina