Prgomet, koji je s tek 5,6 posto glasova postao predsjednik Gradske skupštine, najavio daljnje povezivanje Zagreba i Beograda

Foto: Fah

HDZ-ov Drago Prgomet, koji je s tek 5,6 posto glasova birača postao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, najavio je novo povezivanje Zagreba i Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet poslije posjeta Subotici i susreta predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji gdje je nazočio i obilježavanju Dana neovisnosti Hrvatske, najavio je nove aktivnosti koje bi trebale pridonijeti učvršćivanju nacionalnog identiteta Hrvata u Srbiji, ali i pridonijeti kulturnoj i znanstvenoj uzajamnosti suradnje između Zagreba i Beograda.

Prgomet je ranije, u povodu obilježavanja Dana neovisnosti Hrvatske u Beogradu, sugerirao da “treba graditi državu koja će biti država jednakih prilika za sve“.

To je država u kojoj se nećemo mjeriti po tome koje smo političke opcije, koje smo nacionalnosti ili vjere, nego po vrijednostima naših karaktera. U tom duhu i uvjerenju da smo puno toga napravili za vlastitu državu, vjerujem da ćemo je i dalje graditi kako tolerantnu i otvorenu prema svima koji je prihvaćaju kao samostalnu – i unutra i izvana, kao susjedi”, ustvrdio je Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako i HDZ daje zagrebačkom gradonačelniku i svojem koalicijskom partneru podršku u daljnjem i čvršćem povezivanju Zagreba s Beogradom. Nakon što je Bandić lani otišao na svadbu Brenina posinka, pri čemu je poručio da ide na svadbu sina njegovog prijatelja Bobe Živojinovića, “dođem ja u Beograd češće, nisam ja tak’ fin kak’ izgledam”, te se “usput” susreo s patrijarhom srpskim Irinejem, ali i beogradskim gradonačelnikom te drugim javnim osobama u svojevrsnom u “državničkom” posjetu Beogradu, neki komentatori ocijenili su da se Milanu Bandiću svidio beogradski modus operandi, a sada se i HDZ otvoreno pridružio.

O Narod odlučuje i pitanju manjina

“Inicijativa Narod odlučuje u sklopu svoje referendumske inicijative predlaže da se zastupnicima manjina smanje ovlasti, da ne mogu odlučivati o formiranju Vlade i proračunu? Što mislite o tome?”, pitanje je koje mu je postavljeno u nedavnom intervju za  Večernji list, a u nastavku donosimo odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je vrijeme za ozbiljno promišljanje o izmjenama Ustava, načina izbora Sabora i uloge i utjecaja zastupnika koji nisu birani po principu koji vrijede za deset izbornih jedinica. To se odnosi na manjinske zastupnike i zastupnike iz dijaspore. Možda se to može riješiti kroz dva doma Sabora. No, to je samo moje mišljenje, ne i službeno HDZ-ovo. Ali pitanje ustavnopravne jednakosti zastupnika logično se nameće, to nema veze s pravima manjinskih zastupnika”.

Podsjetimo, 2. referendumsko pitanje građanske inicijative Narod odlučuje, za referendum koji je spriječila HDZ-ova vlast, bilo je:
Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

„Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hoće li HDZ-ove birače zabrinuti činjenica da Jelena Lovrić napada Brunu Esih, a hvali Plenkovića?

> Zbog čega je Bandić u Zagreb pozvao Arkanovog suradnika koji Oluju naziva genocidom, a Gotovinu i Markača ratnim zločincima?

> (VIDEO) Dr. Tomislav Jonjić: ‘Ono što je Plenkoviću Pupovac, to je Bandiću Palma, samo još ne znamo zašto’

> Milan Bandić na sastanku gradonačelnika Beograda, Zagreba i Sarajeva – koji je smisao toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bandić u Beogradu: “Želim da nam svima bude geslo ‘ponosi se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom’”

> ‘Bandićev Manhattan’ radit će tvrtka koja stoji iza projekta ‘Beograd na vodi’

O desnici

U istom intervjuu govoreći o desnici, rekao je: “HDZ neće voditi brigu o takvim političkim pokretima koji su krajnja desnica. Desetljeće se već priča o potencijalu desnice, mijenjali su se akteri na desnici, bit će ih, ali nitko od njih nije ostavio niti će ostaviti značajniji trag. Evo što se dogodilo s Hasanbegovićem i Brunom Esih, trajali su kao lanjski snijeg. ”

Kako je došao na sadašnju poziciju?

Nakon što je dotadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata, HDZ-ov Drago Prgomet sredinom travnja izabran je za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba s 30 glasova za, šest protiv, a 10 je zastupnika bilo suzdržano.

Tada je na novinarsku tvrdnju da ga se naziva “Plenkovićevim čovjekom” dok Andrija Mikulić to nije bio, Prgomet rekao kako “to što tko naziva i kako zove po ulici doista nije vrijedno njegova komentara”.

Odgovarajući na daljnja pitanja, Prgomet je novinare podsjetio da prema dogovoru između HDZ-a i Kluba Milana Bandića mjesto predsjednika Gradske skupštine pripada HDZ-u. Ocijenio je da time Bandić “ne kupuje mir u većini”, nego je to pitanje političkog dogovora.

Na pitanje je li mu neugodno kad čuje snimke iz afere Agram u kojima njegov glavni koalicijski partner (Bandić) od podređenih zahtijeva da mu u Gradu zapošljavaju rođake i prijatelje, Prgomet je novinarima poručio neka to pitaju gradonačelnika.

Prgomet, inače otorinolaringolog i predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, te pročelnik Katedre za otorinolaringologiju s audiologijom i fonijatrijom Medicinskog fakulteta u Zagrebu, funkciju predsjednika Gradske skupštine obavljat će volonterski. Činjenicu da vodi Skupštinu, ali ne i Gradski odbor HDZ-a Prgomet ne vidi kao problem, nego kao dobru suradnju. Tvrdio je da oni nisu Vlada, gdje bi bilo nezgodno da predsjednik Vlade nije ujedno i predsjednik stranke.

Na pitanje planira li se kandidirati za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Prgomet je rekao da o tome još ne razmišlja jer je koncentriran na trenutnu funkciju.

Odbacio je nagađanja da je njegovo imenovanje politička trgovina i to nazvao koalicijskim dogovorom u kojem je dogovoreno da HDZ daje predsjednika Gradske skupštine, a stranka Milana Bandića potpredsjednika.

Zadovoljavanje HDZ-ovih apetita?

Sredinom rujna pojavilo se pitanje osnivanja dva nova gradska ureda – Gradski ured za zastupanje kao i razdvajanje Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda. Prgomet je taj potez branio tvrdnjama da se oni ne osnivaju da bi se zadovoljili apetiti HDZ-a, koalicijskog partnera gradonačelniku Milanu Bandiću, već je jedini razlog zbog kojeg je Bandić od Kluba HDZ-a za to dobio podršku, unaprjeđenje rada.

> 20. svibnja 2012. 15. Opći sabor HDZ-a – zašto je politička karijera i djelovanje Drage Prgometa tipično za HDZ?

> Prgomet o prijedlogu GI Narod odlučuje o manjinama, za Hasanbegovića i Esih kaže da su ‘trajali kao lanjski snijeg’…

> Prgomet, koji je s 5,4% glasova birača postao predsjednik Gradske skupštine: ‘Čuvat ću dignitet zastupnika’

>Plenković uvjeren u pobjedu HDZ-a na EU izborima: Podsjetimo se kako je hvalio Prgometa

> Prgomet Hasanbegoviću i HDZ-ovcima: Kad stranka izabere kandidata treba postojati minimum kolegijalnosti da se ta osoba i podupre

> Božinović ovako vidi svog šefa Plenkovića: ‘Speak softly and carry a big stick!’

Tko je Drago Prgomet?

Prgomet je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, a na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Na lokalnim zagrebačkim izborima 2017. osvojio je samo 18.478 glasova birača, te se nije proslavio kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Osvojio je tek 5,6 posto glasova. Da poraz, za stranku koja vlada državom, bude teži, pobrinula se i tada “odbjegla” Bruna Esih kao kandidatkinja grupe birača, koja je uzela 36.211 glasova, gotovo dvostruko više od Prgometa.

Drago Prgomet rođen je 1965. godine u Žeravcu, općina Derventa i u tom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Uslijedio je odlazak na medicinski fakultet u Banja Luci, a tamo je diplomirao 1990. i započeo pripravnički staž u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu.

Specijalizaciju medicine uha, grla i nosa započeo je na ORL odjelu u Brodu i na klinici Šalata u Zagebu 1992. godine, a ona je trajala četiri godine.

Godine 1993. na osnovi diplome stečene u Banjoj Luci upisao postdiplomski studij otorinolanringologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je tada fakultetu molbu da mu dopusti da diplomira i na tom fakultetu, jer se bio planirao baviti medicinskom znanosti, a diploma zagrebačkog fakulteta osigurala bi mu bolji status nego ona s banjalučkog. To mu je i dopušteno, ali je morao odslušati i položiti razlike u ispitima. To je i učinio, te je ponovno diplomirao medicinu u Zagrebu i to nakon što je magistrirao na temelju banjolučke diplome, odnosno iste godine kad je obranio i doktorsku disertaciju. Kasnije su ga zbog toga neki mediji prozivali.

Slobodna Dalmacija 2013. godine objavila je kako je tadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a u najmanju ruku čudno završio školovanje, jer je istodobno diplomirao i doktorirao na fakultetu gdje sada predaje i još k tome djelovao kao liječnik na bojišnici. Prgomet je sazvao konferenciju za medije i demantirao.

Prgometu 2014. ističe mandat predstojnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata na zagrebačkome Rebru, te odlazi s tog mjesta, a iste je godine objavio zbirku kratkih ratnih priča “Sakupljači gelera”, u izdanju Večernjeg lista. Knjiga je postigla značajnu popularnost, a tijekom predstavljanja polako su u javnost počele izlaziti i glasine o njegovom neslaganju s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom i užim vodstvom HDZ-a, odnosno tajnicima Brkićem i Čuljkom. Dobri poznavatelji prilika u HDZ-u isticali su kako između Karamarka i Prgometa stvari nisu štimale od početka jer je Prgomet izabran za dopredsjednika na izbornom stranačkom saboru kao kandidat za zamjenika Milana Kujundžića, kojeg je Karamarko pobijedio u izboru za predsjednika stranke nakon što je HDZ izgubio parlamentarne izbore.

Kao dugogodišnji član HDZ-a, od 2003. do 2006. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Prije toga imao je nekoliko javnih nastupa u kojima je oštro kritizirao stranačko vodstvo zbog neodržavanja unutarstranačkih izbora po načelu jedan čovjek jedan glas te potrebom za unutarstranačkim dijalogom.

Kao zamjenik Tomislava Karamarka, tada predsjednika HDZ-a, Drago Prgomet “zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ”, podnosi krajem veljače 2015. ostavku na mjesto potpredsjednika te izlazi iz članstva u HDZ-u.

Neposredno prije odlaska iz HDZ-a napao je hrvatske branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj pozivajući ih da prekinu prosvjed tvrdeći, među ostalim, kako je njihov prosvjed, ali i mnoge druge pojave, u zadnje vrijeme antagonizirao hrvatsko društvo.

U rujnu 2015. pristupa Mostu nezavisnih lista a već 11. studenoga 2015. izbačen je iz stranke kada je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

> Prgomet izbačen iz Mosta zbog sastanka s Milanovićem; Petrina – ovo je dno dna!

> Ucjenjuje li Milanović Prgometa sumnjama na ozbiljan kriminal njegova brata Mije Prgometa?

> Kusić: Hasanbegović me impresionirao; Prgomet: Ovo je kulturna revolucija

> Prgomet podnio ostavku, šef HDZ-ovac: Ne prihvaćam!

> Prgomet: Sutra odluka Hridi o izglasavanju nepovjerenja Karamarku

> Peternel: Izbor Prgometa za kandidata HDZ-a sliči na Muppet show

> Drago Prgomet u NU2 o Hasanbegoviću i Bruni Esih

Desetak dana kasnije Prgomet osnova političku stranku HRID kojoj su se odmah pridružile Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak, koja je nakon toga prešla dalje u HSLS.

Iako je Prgomet, dr. med., za sebe svojedobno istaknuo da je vjernik katolik, govoreći o najavama da bi se raspravljalo o “pravu na pobačaj”, rekao je da će HRID, čiji je on bio predsjednik, zagovarati liberalnu demokraciju i volju pojedinca, zaboravljajući izgleda pritom zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života u kojem su naglasili da “s medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice“.

“Nećemo prihvatiti promjene koje bi na bilo koji način ‘ograničavale slobodu pojedinca’”, ustvrdio je pak liječnik Prgomet.

Upitan 2017. hoće li sudjelovati na Hodu za život, rekao je da neće. “To je njihov svjetonazorski stav koji poštujem, ali ne prihvaćam i ne dijelim”, naglasio je Prgomet.

Dolazak dr. sc. Zlatka Hasanbegovića na čelo ministarstva kulture ocijenio je novom kulturnom revolucijom. “Hasanbegovića će ocjenjivati njegov rad. Kao i prošla, i ova vlada, umjesto ekonomske, nudi kulturnu revoluciju”, ustvrdio je tada Prgomet.

Nakon pada Tomislava Karamarka i dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, na sjednici Visokog suda časti HDZ-a 1. rujna 2016. donesena je odluka o povratku Milana Kujundžića i tada aktualnog predsjednika stranke HRID Drage Prgometa u stranku.

“Poziv za vraćanje u HDZ i prvi potezi Andreja Plenkovića bili su jasan znak da se stranka vraća na poziciju koju sam kroz svoj dosadašnji politički život zagovarao. U poziciju narodnjačke stranke koja će okupljati, u kojoj će se poštivati različitost, a dijalog biti alat u političkoj borbi. Ovo je trenutak da zajedno učinimo zaokret”, kazao je Prgomet neposredno prije povratka u HDZ.

> Zanimljive izjave Drage Prgometa – Evo što je ‘autentičnost i vjerodostojnost’ za Andreja Plenkovića

> (VIDEO) Prgomet o Hodu za život: ‘Ne dijelim svjetonazor onih koji su protiv pobačaja’

> Ivica Šola: Izgleda da je Prgometu prihvatljivija gay parada od Hoda za život

Nakon što su se pojavile informacije da je Prgomet Plenkovićev kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, te prvi na listi HDZ-a za zagrebačku Gradsku skupštinu, došlo je do velikog nezadovoljstva među HDZ-ovim članovima na terenu. “Blago Bandiću, izbore protiv takvih protukandidata ne bi uspjela izgubiti ni Hillary Clinton”, komentirao je Igor Peternel Plenkovićev izbor.

Drago, imaš moju punu potporu! Zagrebački je proračun nešto više od devet milijardi kuna – to je velika odgovornost. Zagreb je središte Hrvatske, prigoda je da HDZ pridonese da Zagreb postane prava europska metropola, središte ovog dijela Europe. Imat ćemo gradonačelnika kakvog Zagreb zaslužuje. Želim svima uspjeh – zajedno do pobjede!”, poručio je Plenković na predstavljanju izbornog programa Drage Prgometa kao kandidata stranke za zagrebačkog gradonačelnika.

Prgomet je pak braneći Plenkovićevo koaliranje s HNS-om i SDSS-om kazao kako se na izborima ne biraju koalicijski partneri.

“Nemoguće je da Esih dobije više glasova od mene”

“Nemoguće je da Esih dobije više glasova od mene, ona po ničemu nije kandidatkinja HDZ-a”, tvrdio je nekoliko dana prije zagrebačkih izbora. Tom je prilikom odgovorio i zašto nije bio na Bleiburgu. “Brat moga oca je ubijen tamo. Ja bih bio moralna i politička nula da smrt brata vlastitog roditelja koristim u političke svrhe.”

Rezultati u Zagrebu nisu tako dobri kao što smo očekivali“, kazao je Prgomet nakon izbornog potopa osvojivši tek 5,6 posto glasova, a Bruna Esih dvostruko više od njega.

Međutim unatoč izbornom potopu a zahvaljujući vještim političkim trgovinama uz mentorske palice Andreja Plenkovića i Milana Bandića, danas je Drago Prgomet predsjednik zagrebačke Gradske skupštine koji o Bandićevom projektu “Zagrebački Manhattan” i izmjenama GUP-a i Prostornog plana s tim u vezi, govori kako su u HDZ-u već rekli da će oni podržati izmjene GUP-a uz spomenuta dva uvjeta – poštivanje procedure, zakonitosti i njihovih amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.