Prgomet izbačen iz Mosta zbog sastanka s Milanovićem; Petrina – ovo je dno dna!

Drago Prgomet više nije član Nacionalnog vijeća Mosta, priopćili su iz Mosta. Naime, kako su naveli, Prgomet je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Božo Petrov rekao je da ga je Prgometov postupak iznenadio, ali da se ne boji većih potresa u Mostu nakon izlaska Drage Prgometa.

20,51 sati

Udruga za unapređenje pravosuđa u RH Juris Protecta objavila je priopćenje povodom ‘Izdajničke uloge liječnika Drage Prgometa’. “Prvi izdajica iz redova Mosta liječnik Drago Prgomet već je nastupio na političku scenu sastavši se tajno s predsjednikom SDP Zoranom Milanovićem kako bi pregovarao o prebjegu.”, započinje svoje priopćenje udruga Juris protecta. Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

19,00 sati

Popodne sam pročitao na portalu da sam izbačen iz Nacionalnog vijeća Mosta. Pokušao sam dobiti Božu Petrova telefonom, ali nisam uspio. Ovo je slobodna zemlja, moji prijatelji su u ratu ginuli da se u ovoj zemlji razgovara slobodno.

S premijerom Zoranom Milanovićem sam razgovarao kako prebroditi krizu, kako sastaviti vladu. Ja da sam to htio sakriti, to bih sakrio, rekao je bivši član Mosta u središnjem Dnevniku HRT-a. Više pročitajte ovdje.

Podsjetimo na ovjerenu izjavu od 6. studenoga u kojoj stoji da Most nakon izbora neće u koaliciju ni s HDZ-om ni s SDP-om, ali i da ‘zastupnici Mosta neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci pomažući im tako fomirati Vladu, bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće Mosta.’

Izjava Most 6 studenoga 2015_o

18,25 sati

“Apsolutno se slažem s odlukom vodstva Mosta o izbacivanju Drage Prgometa. Odličan i jedini mogući potez Bože Petrova i Nacionalnog vijeća. Sramotni čin tajnih pregovora Drage Prgometa ili bolje rečeno trgovanja sa SDP-om pod okriljem mraka najbolje govori o prljavom karakteru Drage Prgometa. To je dno dna. Međutim, možda je i bolje da se razotkrio na vrijeme, a takva osoba više nema što tražiti u Mostu. Kad netko prodaje sebe za 10 ili za 10 tisuća eura, to je isto, a zajednički nazivnik tome je – kurva”, kazao je načelnik općine Primošten i izabrani saborski zastupnik Mosta Stipe Petrina za Jutarnji list, dodajući kako bi Prgomet sada nakon izbacivanja trebao svoj mandat ostaviti Mostu jer je s njegove liste izabran u Sabor.

17,40 sati

“Za Hrvatsku bi bilo dobro da dobije tehničku stručnu Vladu koja će provesti reforme i u kojoj će Most nastupati kao svojevrsni jamac da će se one provesti.”, poruka je glavnog donatora Mosta Branka Roglića, vlasnika Orbica, jednog od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i počasnog konzula Slovenije u Hrvatskoj za Jutarnji list.

15,59 sati

O turbulentnim događanjima nakon osvajanja 19 mandata na nedjeljnim izborima, Petrov kaže:

“Mi nismo inzistirali na tome da netko mora popuniti člansku iskaznicu da bio član Mosta. Tako da tu nema uobičajene procedure da je netko potpisivanjem članske iskaznice postao član mosta. Mi smo članovi po ideji onoga što most zastupa”, pojasnio je Božo Petrov, koji ne boji većih potresa u Mostu nakon izlaska Drage Prgometa.

Petrov također ne očekuje nikakve probleme u drugoj fazi pregovora sa Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste, javlja Slobodna Dalmacija.

Za Dnevnik.hr Petrov je rekao kako ga je Prgometov postupak iznenadio jer su jučer imali jasan dogovor kako će nastaviti pregovore s SDP-om i HDZ-om, a da je on otišao na razgovor s SDP-om na vlastitu ruku.

Na pitanje je li Prgomet isključen iz Predsjedništva stranke ili iz stranke općenito, Petrov je rekao kako je Prgomet sada nezavisni saborski zastupnik, ali kako bi mu bilo drago da im se pridruži u nekim bitnim odlukama, javlja Dnevnik.hr.

15,36 sati

Glasnogovornik MOST-a i dogradonačelnik Metkovića, Nikola Grmoja tvrdi da 16 članova sigurno ostaje uz Petrova u MOST-u, javlja 24sata.hr.

15,06 sati

Nakon što je Most izbacio Dragu Prgometa iz stranke, novinari su ga zatekli kako izlazi iz kafića u Martićevoj gdje se sastao s Krunom Badelom, posebnim političkim savjetnikom u Veleposlanstvu SAD-a, javlja Jutarnji list.

Na pitanje što će sa saborskim mandatom, hoće li ga vratiti ili neće, kazao je: “To pitajte 22.000 građana koji su glasali za mene”, objavila je na Twitteru novinarka HRT-a Maja Sever. Pritom je najavio da će tijekom dana komentirati izbacivanje iz Nacionalnog vijeća Mosta.

14,48 sati

Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je u četvrtak u Valletti komentirati najnovije dogođaje u Mostu i izbacivanje Drage Prgometa iz te stranke da ne bi kompromitirao daljnje razgovore.

“Ne mogu komentirati”, odgovorio je Milanović na upit za komentar na događaje u Mostu. Više pročitajte ovdje.

14,18 sati

Profesor Tihomir Cipek za Dnevnik.hr kazao je kako je odlaskom Drage Prgometa iz Mosta ta stranka puno izgubila.

Naglašava kako sada postoje dvije opasnosti: Prva je da se dio Mosta odluči za SDP ili HDZ. Drugo je da dođe do prijevremenih izbora i tamo građani sankcioniraju Most.

“Očito oni imaju ideju da će raskrinkati HDZ i SDP te da će im građani dati više glasova, ali to je pogrešan stav, jer ljudi žele da se formira Vlada”, rekao je Cipek za Dnevnik.hr.

13,30 sati
Priopćenje Nacionalnog vijeća Mosta u kojem se objavljuje isključenje Drage Prgometa iz Mosta prenosimo u cijelosti:

“MOST NEZAVISNIH LISTA kao politička platforma koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike te pojedince kroz slobodno udruživanje, a ne uobičajeno stranačko članstvo, nema niti klasični model isključivanja iz članstva. Zajedništvo se u MOSTU održava međusobnim povjerenjem.

Zbog iznimnog fokusa javnosti na pitanje homogenosti u MOSTU, na sjednici Nacionalnog vijeća MOSTA održanoj 11. studenoga u 11,30 sati, dogovoreno je jedinstveno i usuglašeno djelovanje kako bi se otklonili svi mogući nesporazumi te prekinula medijska nagađanja o stabilnosti MOSTA.

Nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća MOSTA i novoizabranih saborskih zastupnika MOSTA, četveročlana delegacija u kojoj je bio i Drago Prgomet, službeno je vodila razgovore s SDP-om i HDZ-om, odnosno predstavnicima njihovih koalicija, a nakon toga tri su se člana vratila na nastavak prekinute sjednice.

Nažalost, dok su svi drugi članovi Nacionalnog vijeća i novoizabrani zastupnici MOSTA nastavili unutarnje razgovore, Drago Prgomet je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa Zoranom Milanovićem. Zbog potpunog narušavanja povjerenja, Nacionalno vijeće MOSTA donijelo je odluku o prekidu suradnje s Dragom Prgometom.

Ovom odlukom Nacionalno vijeće MOSTA kao kolegijalno tijelo, ne smatra više Dragu Prgometa svojim članom, a Drago Prgomet svoj saborski mandat zadržava, i MOST ga kao takvog uvažava, bez obzira hoće li i dalje djelovati nezavisno priklanjajući se MOSTU ili se naknadno prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji.”

Izvor: Narod.hr/h/agencije
Photo: fah