(VIDEO) Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine: Hoće li HDZ podržati Bandićev GUP?

Foto: fah

Kakva je sudbina Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, na koji su niz primjedbi iznijeli građani i struka? Hoće li zagrebački HDZ poduprijeti GUP ili raskinuti koaliciju s Milanom Bandićem? Otkud u zagrebačkom proračunu manjak od milijardu kuna? Može li uspjeti referendum za opoziv zagrebačkog gradonačelnika čije pokretanje najavljuje SDP?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Prgomet, HDZ-ov predsjednik zagrebačke Skupštine, tražit će danas na sjednici Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a da se donese odluka podržava li HDZ Generalni urbanistički plan jer on kao šef Skupštine ne kani više odgađati GUP na dnevnom redu gradskog parlamenta, doznaje N1 iz izvora bliskih Prgometu.

Drago Prgomet kazao je danas: “Tražim da HDZ vrlo jasno donese stav vezano uz GUP, da ne pimplamo više taj GUP. To nije korektno prema građanima, stranci, vjerujem da ćemo imati stav i sutra ga iznijeti prema skupštini”.

Uoči ulaska u Vladu javio se i HDZ-ov Andrija Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na čelu sam Državnog inspektorata. Zadnja četiri dana bio sam na putu i rješavao probleme. Prebacili smo dva inspektora vezano uz građevinsku problematiku u Dubrovnik, obišao sam granične prijelaze”, rekao je, prenosi N1.

Na spomen teme GUP-a nije iznosio konkretno mišljenje, već je rekao da će se složiti s većinom.

“Ako bude tema oko GUP-a Zagreb, vidjet ćemo u kojem smjeru će ići. Sazvao sam sjednicu Gradskog odbora, ovo je politička odluka. Moj osobni stav? Uvijek sam dobro raspoložen. Demokracija i volja većine što se mene tiče, bez obzira koje stavove imali, kako većina usvoji… Mene je izabralo članstvo, moja dužnost je slušati većinu. To me održalo u dva mandata do sada. Jedino se mogu bojati dragog Boga”, ustvrdio je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja nisam u poziciji odlučivanja o prihvaćanju ili neprihvaćanju GUP-a. O tome odlučuje zagrebački HDZ”, kazao je šef Kluba HDZ-a u Saboru, Branko Bačić.

Ivan Ćelić (HDZ): Kod večerašnje rasprave o GUP-u vodite ću se argumentima struke

Saborski zastupnik HDZ-a i tajnik Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba Ivan Ćelić, predstojeću sjednicu gradskog odbora HDZ-a Grada komentirao je za portal Otvoreno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zastupnici u Gradskoj skupštini izabrani su predstavnici Zagrepčanki i Zagrepčana koji su dužni zastupati ono što je u njihovom najboljem interesu. Šest stručnih društava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zatražili su od nas zastupnika prilikom sutrašnjeg glasanja o izmjenama i dopunama GUP-a uvažavanje stručnih argumenata ističući kako se ‘svi ključni problemi ovog grada mogu riješiti kroz već postojeći GUP’. To su ishodišne točke koje će me voditi u raspravi na večerašnjoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba. Očekujem da će političko tijelo čiji sam član donijeti ispravnu odluku koja će rezultirati razvojem grada Zagreba kao europske metropole u kojoj će kvaliteta okruženja u kojem živimo i radimo biti bolja”, rekao je Ćelić.

HDZ-ov zastupnik iz Gradske skupštine: Ne čuvamo koaliciju na državnoj razini, gradska organizacija donosi svoje odluke samostalno

Dan uoči raspleta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, o GUP-u se govorilo i u emisiji U mreži Prvog HRT-a s gostima, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj skupštini Kazimirom Ilijašom, gradskim zastupnikom SDP-a Matejom Mišićem, te zastupnicom Nove ljevice i članicom Kluba lijevog bloka Radom Borić.

Ilijaš je rekao kako za sutrašnju sjednicu postoji više proceduralnih mogućnosti, a to je da se o temi GUP-a raspravlja i glasa, ako ne bude podnesen niti jedan amandman. Ako amandman bude podnesen, o njemu se mora glasati i onda novi prijedlog GUP-a s usvojenim amandmanom ide na mišljenje resornom ministarstvu. Postoji i mogućnost da točku povuče s dnevnog reda predlagatelj, a isto tako točku vezanu za urbanistički plan mogu tražiti da se izostavi sa dnevnog reda kako zastupnici, tako i klubovi zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– O stavu HDZ-a će se danas raspraviti i uzeti će se svi argumenti te će se o tome zauzeti adekvatan stav, rekao je.

Na pitanje je li točno da je HDZ na gradskoj razini rezerviran zato što čuva koaliciju na državnoj razini, Ilijaš je odgovorio kako to nije točno zato što gradska organizacija donosi svoje odluke samostalno i donosi ih temeljem statuta i poslovnika.

– Tema GUP-a je politička tema, rekao je.

Borić je kazala kako je HDZ imao vremena 6-7 mjeseci da donese odluku i vidjeti kako je ovakav GUP štetan za grad Zagreb, a ne da o ovome važnom pitanju raspravlja tek danas.

– Struka i građani su pokazali kako misle da se jako loše gospodari gradom. HDZ je propustio priliku pa mu je sada zadnji trenutak da procijeni što je značajno za građane grada Zagreba, naglasila je.

Otvoreno pismo i poziv struke zagrebačkim gradskim zastupnicima

Mišić je istaknuo kako je stav SDP-a o ovoj temi od početka jasan. Od kada se prvi puta pojavio na dnevnom redu gradske Skupštine SDP je izašao s prijedlogom lokalnog referenduma.

– Činjenica je da je GUP najznačajniji dokument koji će ova Gradska skupština donijeti. U 20 godina, koliko je Milan Bandić gradonačelnik, on je dva puta obećao građanima referendum za neka pitanja. Mi smatramo da se o GUP-u treba raspisati referendum, rekao je Mišić i dodao kako su jučer dobili očitovanje od grada zašto ne mogu prihvatiti prijedlog referenduma, a to je zato što je pitanje GUP-a stvar struke te kako građani ne mogu odlučivati o tome.

– Smatram to apsurdnim i uvredljivim odgovorom, zato što u demokratskom društvu građani odlučuju o svim važnim pitanjima. Osim toga, Društvo arhitekata Zagreba, 7 različitih komora, udruga, fakulteta je jučer dostavilo gradskim zastupnicima pismo u kojem traže da se odbaci ovakav prijedlog GUP-a i da se započne s izradom novog, rekao je Mišić.

Svi su se sugovornici složili kako je nedopustiv manjak u zagrebačkom proračunu.

Mišić je naglasio kako se grad Zagreb već godinama zadužuje, te je samo 2019. godine gradonačelnik, što izravno, što neizravno zadužio grad za milijardu kuna.

Borić tvrdi kako je manjak u gradskoj blagajni sigurno veći od milijarde.

Mišić je istaknuo kako je SDP fokusiran na sutrašnju sjednicu i na pitanje GUP-a i referenduma, te nakon što vide kako će to proći, postoji mogućnost referenduma za opoziv gradonačelnika.

Bandić: ‘Tko je za razvoj grada glasat će za GUP’

Uoči sjednice Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je na konferenciji za novinare da je uputio GUP na Gradsku skupštinu te da su za to ispunjeni svi zakonski preduvjeti, da su provedene dvije javne rasprave, da je dobivena suglasnost dva ministarstva.

– Na prostoru od pola milijuna kvadrata zagrebačkog velesajma i 250 tisuća natkrivenog prostora trebale bi niknuti dijelom redizajnirane hale za sajmove, a dijelom komercijalno stambeni sadržaj. Na hipodromu bi trebao osvanuti prostor sporta i rekreacije u odnosu 51 posto parka i 49 posto ostalih javnih sadržaja, pojasnio je gradonačelnik.

Bandić je rekao kako svatko tko je protiv toga da je protiv razvoja grada Zagreba te kako zna da će pripadnici njegove stranke biti za razvoj ovoga grada i za GUP koji je abeceda grada, a naročito kada je provedena sva potrebna procedura sukladna poslovniku i statutu.

Što se tiče proračuna, Bandić je rekao kako grad Zagreb godinama dobiva nagradu za najtransparentniji proračun u Hrvatskoj.

Zapitao se kako je moguće u demokratskoj zemlji suditi nekome na ulici i bez dokaza, te reći on je kriv. Bandić je kriv.

Rekao je kako će do zadnjeg dana mandata raditi svoj posao i neće dopustiti zaustavljanje razvoja grada Zagreba.

– Mene mogu smijeniti jedino građani grada Zagreba koji su me izabrali. Ja njima služim i služit ću, naglasio je.

Naglasio je kako je jutros uspio sa suradnicima riješiti da se posao saniteta odvija, unatoč nerazumijevanja dijela ljudi iz sanitetskog prijevoza.

– Jučer sam primio predsjednika sindikata u svoj ured i imali smo konferenciju za novinare na kojoj smo molili ministarstvo zdravstva da riješi ovaj problem nakon tri godine, te da se izjednače koeficijenti hitnog i sanitetskog prijevoza. Do tada ćemo mi to premostiti s vozačima ZET-a i vozačima ostalih 19 zdravstvenih ustanova grada Zagreba, rekao je Bandić.

Istaknuo je kako je socijalni pakt i mir je preduvjet razvoja i sklada ovoga grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.