Tri tjedna prije predsjedničkih izbora: Sve više onih koji traže jasno očitovanje o broju birača

Zahtjevu o jasnom očitovanju o broju birača, koji je pokrenula građanska inicijativa U ime obitelji, pridružio se i predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić. Danas u 14 sati na Markovom trgu održao je protestni akt i upozorio na nepostojanje demokratskog okvira za provođenje demokratskih izbornih procesa.

Broj birača u Republici Hrvatskoj prema podacima Ministarstva uprave i broj punoljetnih osoba prema podacima iz Državnog zavoda za statistiku i HZZO-a razlikuje se u, za Hrvatsku, ogromnom broju od 500.000 – odnosno više od 10% od ukupnog broja birača. Da je to ogroman problem za funkcioniranje temeljnih demokratskih procesa, osim inicijative U ime obitelji, upozorilo je nekoliko javnih osoba, među njima eurozastupnica Marijana Petir i predsjednički kandidat Milan Kujundžić.

Član organizacijskog odbora inicijative UIO Lino Zonjić smatra kako je zadnji čas da se iziđe s jasnim brojkama jer ovakva situacija, ne samo da zbunjuje građane, nego i otvara prostor manipulacijama. “Zbog neprestane promjene broja stanovnika teško je napraviti precizan popis, ali zato je potreban jasan zakonski okvir koji će točno reći koji broj birača se, primjerice, odnosi na referendumske inicijative, a koji na parlamentarne izbore. Ne može se dogoditi da zbog nevaljane osobne iskaznice ostane neodređen status 200.000 birača, a da ne govorimo o problemima pri glasovanju s kojima se susreću naši državljani s prebivalištem izvan RH, rekao je Zonjić.

Zahtjev sve većeg broja građana, skupina i javnih osoba potpuno je opravdan, a s problemom su upoznate i EU institucije. Republika Hrvatska je demokratska država i članica EU, čiji se pravni okvir temelji na poštivanju procedura. Svaka mogućnost manipulacije uništava demokratsku kulturu jednog naroda i otvara mogućnost manipulacija, jedinog potpuno suverenog nositelja vlasti u državi. Od manipulacije nedefiniranim brojem birača gora može biti jedino šutnja resornog ministra Arsena Bauka koji bi u nekoj drugoj državi članici EU zbog ovakvih skandala već odavno sam podnio ostavku. Indikativna je i šutnja aktualnog predsjednika RH i predsjedničkog kandidata Kukuriku koalicije Ive Josipovića, kojem je GI UIO uputila pismo na koje do danas nije odgovorio.”

Ostaje samo da ministar Bauk zauzme stav.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Fah