Pročitajte izjave Kreše Beljaka o komunizmu, lustraciji i HSS-u

Foto: fah

“Ne bih htio da se bavimo previše prošlošću, jer prošlost nam u Hrvatskoj nije bila baš lijepa”, kazao je Krešo Beljak jednom prigodom u HRT-ovoj emisiji na aktualnu temu dostupnosti arhivske građe.

Beljak je u istoj emisiji govorio o arhivima i komunizmu te je došao u verbalni konflikt s Ivom Bancem.

“Ali činjenica je da ’90. većina ljudi koji su bili dio tog represivnog sustava, da su ostali dio istog sustava, samo pod drugom zastavom, gospodin Banac to jako dobro zna. Uostalom, i prvi predsjednik Tuđman je bio i komunista i partizan, i… član Saveza komunista, kako god hoćete, bio je sve ono protiv čega bi se mi sad trebali boriti, a ideja Franje Tuđmana, jedna pozitivna ideja pomirbe, kako bismo se svi zajedno obranili u Domovinskom ratu, je bila apsolutno nužna u to vrijeme, i sada otvarati duhove prošlosti, nakon 25 godina, mislim da je apsolutno deplasirano, tim više što se nažalost u okruženju, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Rusiji, pa ako hoćete i u Americi, u Europi, događaju ključne tektonske političke promjene, a mi se bavimo ovakvim stvarima o kojima govori gospodin Banac, mislim da je to deplasirano, trebamo gledati sadašnjost i budućnost, a ne prošlost”, rekao je tada Beljak.

> Beljak, Pupovac i Bauk protiv otvaranja arhiva komunističkog sustava

U Sabor je ušao koalirajući sa SDP-om, a odmah nakon toga dobio je unutarstranačke izbore i postao predsjednik HSS-a unatoč protivljenju mnogih stranačkih kolega zbog ‘nelegalnosti’ osvajanja čelnog mjesta. HSS-ovci su ukazivali na ‘totalitarnost i autokratstvo’ Beljakovog vođenja stranke nakon čega su ubrzo najavili napuštanje stranke.

Beljak je u istoj emisiji, u izlaganju svojeg stava o suočavanju s prošlosti rekao: “Mi smo u HSS-u lustraciju proveli davno… Neću reći ni davno, nego, eto, u posljednje vrijeme”, nasmiješio se Beljak.

> Deset organizacija HSS-a objavilo prestanak djelovanja – tvrde da je Beljak “instruiran izvana da uništi stranku”

Dotadašnji dosadašnji potpredsjednik županijskoga HSS-a Ivica Listeš je novinarima podijelio preslik SMS poruke koju mu je, kako je rekao, poslao predsjednik HSS-a Krešo Beljak i u kojem ga izvješćuje kako ništa ne zamjera niti misli više išta tražiti od njega i drugog potpredsjednika HSS-a splitsko-dalmatinske organizacije Denisa Bilića. “Znam da ste pošteni u biti i prepošteni dečki ali politika je pokvarena igra pa se ne snalazite. Razumijem, a nadam se da ćeš ti jednom razumjeti mene… moj interes tu više nije bitan, ja sam u Saboru i za mene je budućnost izvjesna,” navodi se u SMS poruci za koju Listeš tvrdi da ju je dobio od Beljaka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr