Pročitajte koji su sve državni dužnosnici i kojim riječima posljednjih mjeseci veličali Tita

Foto: Fah, SDP; fotomontaža: Narod.hr

Jedan od najreprezentativnijih zagrebačkih trgova za dva bi dana trebao prestati nositi ime po zločinačkom komunističkom diktatoru Josipu Brozu Titu.

> (VIDEO) Evo kako je bilo na Odboru kada je odlučeno da Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest

Taj čin predstavlja nezaobilazan korak na putu suočavanja Hrvatske s naslijeđem totalitarnog komunističkog režima u skladu s načelima i odredbama Rezolucija 1096 (1996.) i 1481 (2006.) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu (2008.).

> Tito je bio naredbodavac masovnih pokolja u Zagrebu!

Unatoč tome, u hrvatskom društvu lijevi ekstremizam te gajenje simpatija prema totalitarnom komunističkom razoblju i dalje je vrlo izraženo. Tako smo samo u posljednjih nekoliko mjeseci, otkada je rasprava o preimenovanju imena trga posebno aktualna, svjedočili različitim izrazima veličanja zloglasnog jugoslavenskog diktatora iz usta mnogih državnih dužnosnika.

Evo njihovih izjava:

Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a (23.6.2017.) komentirajući pokušaj promjene imena Trga maršala Tita:
„Meni nije jasno kako se to moglo dogoditi uz toliko partizana, njihove djece i unuka. Nije mi jasno ni kako je moglo doći do promjene imena bilo kojeg drugog trga ili ulice. Danas je uvriježeno mišljenje da što više pričaš protiv komunizma, to si veći Hrvat.“

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, SNV-a i saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (23.6.2017.) komentirajući aktualna događanja oko preimenovanja Trga maršala Tita ustvrdio je kako je Josip Broz Tito bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na europskom tlu. “Poštovan je od svih članica atifašističke koalicije i njegov je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede. To što ga neki prokušavaju proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića – to je nedopustivo”.

(9.7.2017.) Na pitanje je li, s obzirom na najavljeno preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu, promijenio svoj rezolutan stav o Titu, Pupovac je odgovorio rezolutnim “ne”. Josip Broz Tito po njemu je “bio jedan od vodećih zapovjednika narodnooslobodilačkog, antifašističkog, partizanskog pokreta i kao takav je bio priznat od saveznika i članica pobjedničke koalicije, ali isto je tako bio priznat od SR Njemačke i njezinih prvih vođa nakon rata, kao i drugih nečlanica koalicije” te učinio da “Jugoslavija i njezine republike kao što je Hrvatska imaju više samostalnosti i okrenu se prema Zapadu”. U tom smislu, proglašavanje Tita najvećim zločincem drži potpuno neargumentiranim i neozbiljnim.

> Ispovijest Maksa Baće, legendarnog partizanskog zapovjednika: U Titovom komunizmu ljudski život nije ništa vrijedio

Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a i šef šibenskog SDP-a (27.6.2017.):
“Mislim da je ovo potpuno pogrešna inicijativa. Raspravljamo o čovjeku čiji je lik u hrvatskoj povijesti do ’45. nesumnjivo pozitivan.Kad se već odričemo Josipa Broza Tita ili maršala Tita, hoćemo li se sa vremenom onda odreći i Dalmacije i Istre?”

(27.6.2017.) “Dwight Eisenhower, američki predsjednik i general: Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata. A tko ste vi gospodo koji mijenjate ime Trga? Tko će o vašem putu davati izjave od svjetskih vođa?”

Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a (27.6.2017.):
“Da nije bilo Tita i njegove narodnooslobodilačke borbe, rat bi završio kao što je završio, ali hrvatski narod bi bio na strani poraženih, ovdje bi se obnovila Kraljevina Jugoslavija, pitanje je bi li Hrvatska imala pravo zvati se Hrvatska ili bi bila samo regija, pitanje je bi li se hrvatski narod smio zvati hrvatskim. Od takve sudbine Hrvatske i Hrvata spasio nas je Tito, a sada dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenju gradonačelnika Zagreba koji na to pristaje”.

> (VIDEO) Željka Markić: Tito je vodio egzekucije, ubijao ljude, bacao djecu u jame i to se ne može pravdati

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, saborski zastupnik (27.6.2017.)
“100 puta sam rekao, ali ponovit ću i 101 put. SDP je protiv promjene imena Trga maršala Tita! Zato jer je Tito poveo Hrvate u antifašističku borbu, zato jer je on simbol antifašizma. Danas je još više važno uzviknuti NE bilo kakvoj promjeni imena trga i zato što je dosta ustupaka onima koji opet bude duh NDH! Trg maršala Tita postao je točka obrane od onih koji se srame antifašističkih korijena Hrvatske. Zato se svi iskreni antifašisti moraju ujediniti u obrani imena Trga”

Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a (29.6.2017.):
“Maršal Tito je bio vođa jednog od najuspješnijih antifašističkih pokreta u Europi, zahvaljujući kojem je Hrvatska bila na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu i ne možemo dopustiti da se na ovaj način pokušava rehabilitirati fašizam i time ugrozi moderna Hrvatska”

Damir Tomić, saborski zastupnik SDP-a (29.06.2017):
“Ovdje smo da štitimo ne Josipa Broza Tita, nego tekovine antifašizma. Opet dolazi vrijeme kad će biti – ili mi ili oni, ili si fašist ili antifašist, nema sive zone.”

> 10 razloga zašto se u demokratskoj zemlji ulice i trgovi ne smiju zvati po zločincu Titu

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjenik u Hrvatskom saboru (SDP), predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora (23. 7. 2017.) popratio je micanje imena maršala Tita s jednog od najljepših zagrebačkih trgova ovim riječima:
“Poturice su uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović.”

(23. 7. 2017.) “Poručujem svima da vide kako je to u mojem Zaboku riješeno. Ulica Franje Tuđmana ide na Ulicu maršala Tita. I svi su živi i zdravi. Ova promjena imena je bezveze jer se njome ne ide na Tita kao na osobu, nego na cijeli antifašistički pokret. Tito je bio veliki državnik, narodnooslobodilačku je vojsku stavio u antifašističku koaliciju. To se ne smije negirati.”

Boris Miletić, predsjednik IDS-a (14.08.2017.):
“U svakom mandatu na radikalno desnom političkom spektru postoje pojedinci kratkog sjaja koji brzo padnu u zaborav, ali šteta će ovoga puta biti dugoročnija – glavni grad Hrvatske odrekao se jednog od simbola antifašističke borbe.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr