Pročitajte više o amandmanu kojim se želi smanjiti izdvajanje za političke stranke iz proračuna

Vlada je prihvatila amandman na prijedlog državnog proračuna, a kojim je Most nezavisnih lista predložio da se sredstva namijenjena uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića dodjele civilnim invalidima Domovinskog rata, stoji u objavi Mosta na Facebook stranici.

Amandmanom je predloženo da se 600 tisuća kuna namijenjenih uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića dodjeli civilnim invalidima Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov najavio je u srijedu izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti te potvrdio da će Vlada djelomično prihvatiti amandman Mosta na prijedlog ovogodišnjeg proračuna kojim traže smanjenje izdvajanja za Ured bivšeg predsjednika od 600 tisuća kuna.

“Amandman će biti prihvaćen u određenoj mjeri što se tiče financijskih sredstava, a nadam se da će se ići i prema promjeni zakona o Uredu bivšeg predsjednika”, rekao je Petrov novinarima u Banskim dvorima gdje Vlada na zatvorenom dijelu sjednice raspravlja o amandmanima na proračun.

Čelnik Mosta pritom je, kao primjer, naveo Njemačku gdje se do pet godina nakon prestanka obnašanja dužnosti može koristiti ured, ali i, ističe Petrov, javnosti dati na uvid “što ste postigli do tog trenutka”.

“Prošlo je već deset godina i uopće ne vidimo razloga zbog čega bi se trebale trošiti stotine tisuća kuna, uz osiguranje i više od milijun kuna, a iskreno efekt ne vidimo”, ustvrdio je.

Na Mostov prijedlog oštro je u srijedu reagirao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić koji to drži “perfidnim pokušajem” ukidanja Ureda bivšeg predsjednika od strane onih koji, kako tvrdi, dovode demokraciju u pitanje i smeta im njegova čvrsta privrženost antifašizmu.

Most također amandmanom predlaže da se dio sredstava namijenjenih političkim stranakama prebaci na razvoj Hrvatske zaklade za znanost, a Petrov kaže kako smatraju da bi političke stranke “tu trebale pokazati sluh i solidarizirati se sa znanošću”.

HSLS i Most uputili su Saboru dva amandmana koji uključuju smanjenje iznosa za financiranje političkih stranaka

Stranke vladajuće koalicije, HSLS i Most u saborsku proceduru po hitnom postupku uputili su dva amandmana. U prvom amandmanu koji se odnosi na proračun predlažu manje novaca za političke stranke. Točnije da se iznos za financiranje političkih stranaka, predložen novim proračunom, a koji iznosi 62.850.000 kuna umanji te da on iznosi 48.000.000,00.

Tako bi za ovu godinu stranke dobile manje nego primjerice za prošlu, a prema amandmanu političke bi stranke dobivale više novaca s obzirom na samu zaradu države. Što više država zarađuje, stranke će dobiti više.

“Smanjenje potpore političkim strankama predlaže se stoga što smo procijenili da u postojećoj gospodarsko-ekonomskoj situaciji, a sukladno i opredjeljenjima izraženim u predizbornoj kampanji, političke stranke mogu djelovati i s tako umanjenim sredstvima za koja predlažemo da se dodijele Hrvatskoj zakladi za znanost”, stoji u upućenom amandmanu.

Predsjednik kluba zastupnika HSLS, HSLS, BUZ i nezavisne zastupnice Gordane Rusak, Dario Hrebak napominje kako su za sljedeću godinu predviđena puno veća sredstva za političke stranke od prijašnje godine stoga je njihov plan smanjiti iznos koji se iz državnog proračuna izdvaja za političke stranke.

“Ove godine imamo oko 65 milijuna, koliko je predviđeno novim proračunom, a prošle godine je za političke stranke bilo izdvojeno 55 milijuna kuna. Mi se sada zalažemo da se taj iznos smanji na 48 milijuna kuna”, objasnio je Hrebak te dodao kako je u saborsku proceduru na usvajanje poslan i drugi amandman u kojem predlažu da se razlika od 17 milijuna kuna prebaci za razvoj Hrvatske zaklade za znanost.

“Prijedlažemo da se iznos, predviđen proračunom za 2016. godinu od 80.624.000 kuna za razvoj Hrvatske zaklade za znanost, uveća i da on potom iznosi 95.474.000 kuna”, objašnjava Hrebak.

Što su rastrošnije, to više dobiju

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić kaže kako amandman podrazumijeva smanjenje sredstava za političke stranke na način da se koeficijent koji sada iznosi 0,05 posto promijeni na 0,075 posto, ali da se on više ne množi s rashodima već s poreznim prihodima iz protekle. “Po sadašnjem zakonu, što su stranke rastrošnije, to više dobiju, a to nije fer”, kaže mostovac Ivan Kovačić.

Tako bi se davanja za stranke trebala smanjiti za oko 14,5 milijuna kuna koje bi se preusmjerile u Agenciju za znanost. “Tako se stranke solidariziraju sa svima na koje su rezovi utjecali”, kaže Kovačić.
Hitna saborska procedura

8. saziv Hrvatskog sabora

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju još novca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna. Više o tome pročitajte ovdje.

Tomislav Karamarko najavljivao je smanjenje dužnosničkih plaća pa tako i uštede od 25 milijuna kuna, a Most je isticao kako će inzistirati ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika.

“Kako je u svakom procesu promjena najpoštenije krenuti od sebe, inzistirat ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika. Znamo da nije riječ o svotama novca koje mogu biti ključne u smanjenju javnog duga ili proračunskih rupa, ali ipak to smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena i reformi u Republici Hrvatskoj”, stoji u objavi Mosta.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah