Prof. dr. sc. Nenad Hlača: Bljesnu munja – eto opet Tesla

prof. dr. sc. Nenad Hlača
Foto: privatni album

Neobično je da je ova Vlada, inače nesklona referendumskim inicijativama, od prve poslušala glas naroda i zalijepila se za Teslu. Ostaje u zraku broj i vjerodostojnost referendumskih glasova pa bi dobro došao jedan Kušćević da provjeri valjanost glasova. Doista, pitanje je koje su to veze Tesle i Republike Hrvatske. Čini se da je jedina veza lokalna oznaka zavičajnosti u matici rođenih neke danas nepostojeće države.

Nikola Tesla je bez dvojbe mitska ličnost, pripada svima, ali i nikome posebno. On je vanzemaljski talent koji se poput meteora zabio u zemlju baš tu negdje u granicama današnje RH. Jedina nepobitna poveznica s hrvatskim kulturnim identitetom je njegov odlazak.

Otputovati, otputovati iz Hrvatske kao mitski zov tijekom povijesti, ali tragično je i danas. Otputovati na mrtvačkim kolima bez povratka. Tesla je neobičan lik jake mitske snage stvoren za dramu, roman, operu. Njegova genijalna asocijalnost doista je fascinantna. Nikola Tesla pripadao je sebi i nikome drugome, a ono što je otkrio pripada svima. Staviti Teslu na kovanicu jedne od najsiromašnijih članca EU doslovno znači pet puta ga prevrnuti u šaci prije no što li se da taj jedan euro. Samo ime tog genijalca već je profanirano lijepim automobilima koji prosječnom Hrvatu nisu dostupni.

Ime Nikole Tesle nosi zračna luka u Beogradu. Bilo je za očekivati da će ideja o Tesli na kovanici eura izazvati prijepore u regionu. Čini se da je i to planski smišljeno kako bi se pothranjivao mit o bratstvu i jedinstvu na kojem su odgojeni političari danas na vlasti i udobrovoljilo potpredsjednika Vlade koji je po profesiji Srbin. Bilo je za očekivati ovo nadmudrivanje oko toga čiji je više, koje je kao stvoreno za ove sparne ljetne dane kad je političkih tema nešto manje. Možda je on iskorišten i kao mamac za odvlačenje pozornosti od zrelosti i stabilnosti ekonomskog sustava da prijeđe na euro.

Nešto slično već se događalo s pravnim sustavom pri ulasku u Vijeće Europe i kasnije EU. Tranzicija je na ovim prostorima proces koji traje Ii traje, a malo daje. Možda je ipak trebala ozbiljnija rasprava o simbolima hrvatskog identiteta na kovanicama eura kako jedan veliki Nikola Tesla ne bi postao sitna moneta za potkusurivanje. Istina, toliko je nacionalnih kovanica eura da nitko više i ne zagledava u taj sitniš. Pitanje je skupljaju li i djeca u on line okruženju kovanice. Zaključno, glupo je opterećivati se sa sitnišem kad nema onih većih apoena…

* Prof. dr. sc. Nenad Hlača rođen je u Rijeci 1958. Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1980. gdje je redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Profesor honoris causa na Universidad Abierta Interamericana u Buenos Airesu. Stalni je znanstveni savjetnik Ustavnog suda Republike Hrvatske. U zvanje izvanrednog profesora za područje pravo, grana obiteljsko pravo, izabran je 1998. godine. Oženjen, otac dvoje djece.
** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr