Prof. dr. sc. Nenad Hlača: Manjinska Vlada u maloj zemlji za veliki odmor

Foto: fah

Isprazno i otrcano zvuče fraze poput one da svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, ali istinite su riječi nezamjenjive i nijedan ih drugi način izražavanja ne može zamijeniti. Teško je zamisliti život u Hrvatskoj bez ispeglanih lidera koji marljivo uvježbavaju dnevne zadatake svojih PR savjetnika kako bi svakodnevno popunjavali udarne termine svoje državne televizije.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje je li pristojno znalački stvarati krizu, upravljati njome, plaštiti narod glađu i smrću, a istovremeno s figom u džepu voditi zahuktalu propagadnu mašineriju neslućenih razmjera s dva glavna lika u predstavi, predsjednika vlade i mudrog vođe nepogrešivog kriznog stožera koji je nitko drugi nego potpredsjednik vlade. A vi ostali ostanite doma !!!

I onda na kratko bratsko opuštanje u stožerima uz dopušteni bliski socijalni kontak budući dok traje kampanja logično je da fizički ne djeluje stožer, pa onda za dan dva, opet sve jovo na novo, tek toliko da spikeri na službenoj državnoj televiziji ne zaborave na promjenu glasa u intonaciji onog dijela rečenice u kojoj moraju objaviti koliko je ljudi danas preminulo.

I tada sviće novi dan, ponedjeljak, kad se budi iskonska ljubav prema malenima i kad se u životu budi poziv “…dođite k meni maleni”, vi uvijek isti iz naših dragih manjina. U igrokazu su to djeci već poznati likovi blagog i umilnog Furia koji samo nosi to nezgodno ime i dobrohotni Milorad. Nešto kao dva brata uboga po duhovnom srodstvu bez kojih se u Hrvatskoj ne može ići dalje…

Pomalo čudi što Italija ne poduzima ništa budući da Furio tako očito promiče krizu talijanske modne industrije , ne potičući potrošnju, kao da je talijanska modna industrija davno prestala postojati iako je ona do nedavno davala ogromni doprinos talijanskom gospodarstvu. Nije isključeno da je i to mudra politika EU koja u javnost prenosi pruku da je i osnivačima EU teško u krizi, tako da i onima koji su se zadnji ukrcali na vlak bude jasno gdje su i što mogu očekivati na kraju puta. Dakle nije isključeno da se opet zatvore frizerski saloni.

Možda bi ipak kao prvi trebalo donijeti zakon o zaštiti lika i velikih misli velikog vođe, koji će ako mu damo priliku, jamačno već jednom uroditi i velikim djelima, naravno u malo dužem i još uvijek neizvjesnom vremenskom intervalu.

* Prof. dr. sc. Nenad Hlača rođen je u Rijeci 1958. Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1980. gdje je redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Profesor honoris causa na Universidad Abierta Interamericana u Buenos Airesu. Stalni je znanstveni savjetnik Ustavnog suda Republike Hrvatske. U zvanje izvanrednog profesora za područje pravo, grana obiteljsko pravo, izabran je 1998. godine.

Oženjen, otac dvoje djece.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr