prof. Miljenko Marić: Sramotnom odlukom Sabora o onemogućavanju referenduma zastupnici su pljunuli u lice biračima koji su ih izabrali

Foto: likemetkovic.hr

Profesor filozofije i sociologije Miljenko Marić, koordinator “Narod odlučuje” za cetinski kraj, izdao je priopćenje za javnost povodom sramotne odluke Sabora o onemogućavanju referenduma za pravedniji izborni sustav koje prenosimo u cijelosti:

“Nakon ove sramotne odluke oduzimanja prava narodu na neposredno odlučivanje i referendum građanske inicijative „Narod odlučuje“ za pravedniji izborni sustav dužnost nam je reagirati. Hrvatski sabor je jučer 15.02.2019.g. donio sramotnu odluku u kojoj se potvrdila velika koalicija SDP-HDZ.

(VIDEO) Miro Bulj: ‘Referendum je kontaminiran Lovrom Kuščevićem, sve ćemo poduzeti da se ispoštuje volja 400.000 ljudi’

Posebno  u toj protureferendumskoj maniri istaklo Ministarstvo uprave na čelu sa ministrom Lovrom Kuščevićem koji na jedan pristran, netransparentan i nadasve dvojben način učinio sve da nakon što je prekupljeno preko 10% potrebnih potpisa poništi preko 40.000 potpisa i tako poništi pravo i volju naroda koje je definirano člankom 1. Ustava RH. Oduzimanje izbornih prava i prava na neposrednu demokraciju naroda te poništavanje političke i ustavne volje preko 400.000 građana je bez presedana u hrvatskoj povijesti i to je po našem mišljenju povratak u totalitarizam i mentalni komunizam. Na ovaj način su saborski zastupnici pljunuli u lice narodu i biračima koji su ih izabrali.

(VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Posebno prozivamo one saborske zastupnike iz Splitsko dalmatinske županije u kojoj je prikupljeno preko 19% potpisa od ukupnog broja birača (dvostruko više od potrebnih, gdje je za prvo pitanje prikupljeno je 76 361, a za drugo 79 609 potpisa birača) te takvo glasovanje smatramo skandaloznim odnosom prema biračima od kojih će uskoro tražiti glasove na razno raznim izborima.

U ime 8 031 birača koji su potpisali za prvo referendumsko pitanje i 7 936 birača koji su potpisali za drugo referendumsko pitanje iz Cetinskog kraja izražavamo svoje nezadovoljstvo što je saborski zastupnik iz ovog kraja g. Ivan Šipić bio u društvu onih ( HDZ-ovim, SDP-ovim, SDSS-ovim, HNS-ovim zastupnicima) koji su svojim glasom za izvješće Vlade o odbijanju referendumskih inicijativa pljunuo u lice i velikom broju birača Cetinskog kraja (oko 20% prikupljenih potpisa), što je politički fenomen ne zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti.

Miro Bulj za Narod.hr: ‘Kratko i jasno – Lovro Kuščević grobar je referenduma i izravne demokracije’

Zahvaljujemo svim saborskim zastupnicima ( iz Mosta nezavisnih lista, Nezavisnih za Hrvatsku, Promijenimo Hrvatsku, Živog zida i Hrasta- njih 16) koji su glasovali protiv ovakve odluke Vlade i ministra Kuščevića te stali uz narod i njegovo ustavno pravo na referendum i neposrednu demokraciju.

Ako ovakav oblik skandalozne politike može proći u hrvatskom narodu onda mi stvarno imamo ogroman deficit osobne, institucionalne, intelektualne, duhovne, društvene, pravne, ustavnopravne, političke, politološke, psihološke, sociološke i filozofske razine poimanja slobode i prava!

Izvor: narod.hr