(VIDEO) Poslušajte kako je policija odbila intervenirati na vrijeme i spasiti djecu teško bolesne Edine D. F. od pijanog i nasilnog bivšeg supruga

snimka zaslona

Zabrinuta i užasnuta majka Edina D. F. iz Kliničke je bolnice Merkur, gdje je bila na operaciji tumora, policiju sat vremena zvala i molila da joj spase djecu od bivšeg supruga, a cijeli šokantni telefonski razgovor je snimljen od strane majke i originalno objavljen na 24sata.hr.

Nakon što je majka shvatila da do intervencije neće doći tražila je da je spoje s 4. policijskom postajom u Petrovoj ulici.

‘Možemo otići na adresu, možemo ga zateći u prometu, za ostalo što krši je nadležan centar za socijalnu skrb, obavijestit ćemo centar i smjestiti dijete’ – odgovorila je policajka iz postaje u Petrovoj dodavši da može raditi samo na ‘svom terenu’ te da ako muškarac nije u Zagrebu nazove velikogoričku postaju. Uplakana Edina, koja je u bolnici zbog teške ginekološke operacije tumora, po treći put pokušava objasniti policiji da je pomoć njenoj djeci hitno potrebna.

 

Edina je imala tešku ginekološku operaciju tumora, a proteklih dvije godine njezin bivši suprug Suad. F., služi zatvorsku kaznu u gospićkom zatvoru jer je prijetio ubojstvom tetama u vrtiću koji pohađa njihov sin. Prije toga je Suad, bivši policajac, bio u zatvoru zbog obiteljskog zlostavljanja. No majka je pristala da, na prijedlog centra za socijalnu skrb, Suada, inače teškog alkoholičara kojem je izrečena i mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, puste iz zatvora čuvati djecu dok je ona u bolnici, jer djecu nikad nije tukao, samo nju.

“Osuđen je jer je mene zlostavljao, a djeca su tome svjedočila. Jednom mi je sjedio na leđima i držao nož pod vratom, a naša je kći urlala i preklinjala ga da ne zakolje mamu. Moj bivši suprug je i teški alkoholičar, sva djela je počinio u pijanom stanju i sudski mu je određena mjera za obvezno liječenje od alkoholizma”, rekla je Edina za 24sata.

“Nisam se protivila odluci centra da ih on čuva vjerujući da djecu neće dirati, jer je uvijek tukao i zlostavljao samo mene, njih nije nikada. No kada sam shvatila da u petak poslijepodne negdje pijan hoda okolo s mojim sinom koje je dijete s posebnim potrebama, znala sam da će se nešto loše dogoditi. Zato sam počela preklinjati policiju da pomognu, ali nisu me ozbiljno shvaćali”, govori Edina koja je u petak iza 13 sati uporno pokušavala dobiti bivšeg supruga na mobitel.

Vidjevši da se on ne javlja, i znajući njegove navike i karakter, oko 17 sati je alarmirala policiju. U međuvremenu je nazvala kćerku rekavši joj da odmah ide kući iz škole, a kada je vidjela da je policija ne shvaća ozbiljno, onako operirana je iz bolničkog kreveta uletjela u taksi i krenula put svoje kuće u Zagrebu.

‘Mlatio je kćer. Njenom glavom je razbio jednu dasku na ogradi’

“Stigla sam iza 18 sati, istodobno kad i policija. Kćer mi je ispričala da ju je otac počeo mlatiti u kući i udarati joj glavom o zid, zbog čega je skočila preko balkona. On je skočio za njom i nastavio je šakama mlatiti. Otrgnula se i pobjegla u susjedovo dvorište gdje ju je sustigao, nastavio tući, strgnuo joj majicu. Mlatio ju je pred svima na ulici, a njezinom je glavom razbio jednu dasku na ogradi. Svi su gledali, nitko nije pomogao, samo su pozvali policiju. Kćer i sina mi je na kraju u svoju kuću sklonila jedna susjeda”, priča majka.

Njezina kći zbog ozljeda je hospitalizirana u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a pijanog S.F., kaže majka, policija je privela i odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Prije toga im je, kaže, pokušao pobjeći u njezinom automobilu koji je alkoholiziran vozio cijelo poslijepodne dok je njegov sin, dječak s autizmom, bio s njim.

Iz PU zagrebačke potvrdili su da su intervenirali zbog obiteljskog nasilja.

24 sata donose i dio transkripta razgovora:

Žena: Bivši suprug mi je pušten na uvjetnu slobodu. Ja sam na liječenju u KB Merkur. Digao je sina (7) s posebnim potrebama, pije, vozi moj auto. Možete li ga spriječiti?

Policija: Kako da to riješimo? Gdje je on?

Žena: Vjerojatno je na području Velike Gorice ili Zagreba. Ja sam u bolnici i ne znam točno.

Policija: Ne možemo tako raditi.

Žena: Dijete mi je samo s pijanim čovjekom, on je osuđen za obiteljsko nasilje.

Policija: Kako ste otišli na liječenje, a ostavili djecu ocu a prijavljujete ga za takvo nešto?

Policija: Ne znam što bi vama rekla, ako ga uočimo, mi ćemo ga iskontrolirati, a i da nađemo kćer ne možemo s njom razgovarati jer je maloljentna. Ne možemo je mi oduzeti.

Žena: Kako da zaštitim djecu?

Policija: Vi to možete prijaviti u postaju u Petrovoj, ovo je 192 broj za hitne slučajeve. Slušajte me dobro, navodno ga pokupio, navodno je pijan, navodno je pijan, niste mi dali nijednu potpunu informaciju.

Žena: Ali ja sam u bolnici. Pogledajte samo njegov dosje. Ne mogu zaštititi djecu i zovem vas u pomoć. Možete li me spojiti s Petrovom?
—————–
Petrova.

Žena (u suzama): Muž loče po kafanama. Ja sam u KB Merkur. Trebam vas da mi pokušate naći sina.
(opisuje automobil, karavan srebrni,)

Policija: Možemo otići na adresu, možemo ga zateći u prometu, za ostalo što krši je nadležan centar za socijalnu skrb, obavjestiti ćemo centar i smjestiti dijete.

Policija: Ako mislite da je u Velikoj Gorici, morate zvati i njih.

Žena: Možete li ih službeno obavijestiti? Ne mogu sve ovo ponovno prolaziti…

Policija: Ne mogu, mogu samo za svoj teren raditi.

Dao joj je broj velikogoričke policije.
————————————————–

Žena: Zvala sam za S. F., on je na adresi…, čula sam mu po glasu da je u alkoholziranom stanju.

Policija: Pričali ste s kolegom, kolege idu tamo. Mi ne smijemo odvesti djecu i dovesti ih u postaju na čuvanje.

Žena: On ih može do jutra ubiti, tko će tada biti kriv? Moje dijete je pušteno na milost i nemilost?

Policija: Obratite se na centar za socijalnu skrb. Mi postupamo po tome, jel ja pričam španjolski? Imam dojavu da kolege idu na adresu?

Žena: Hoćete li ga odvesti na triježnjenje? On je vaš bivši kolega i opet neće biti ništa. Vi ste četvrta policajka s kojom razgovaram i ne možete mi pomoći.

Žena: Zvala sam vas u 17 sati i tek sada idu? Ja sam s 15 šavova na adresi, djeca urlaju, što čekate da mi ubiju djecu? Tražila sam da mi spasite djecu, ne imovinu, ne auto ne djecu, ne bih vas zvala bezveze.

 

Izvor: narod.hr/24sata