Prof. Šimundić (DP): Tražimo od Vlade da osigura računala i plati internet obiteljima s osnovnoškolcima

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

„Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtijeva od ministarstva znanosti i obrazovanja da onoj djeci koja nisu u mogućnosti pratiti nastavu na daljinu zbog tehničkih poteškoća ili pomanjkanja opreme, a vidimo da ih je sve više i više, omogući uvjete jednake onima koje imaju djeca u razvijenim sredinama. Također, tražimo od vlade Republike Hrvatske da plati račune za internet onim obiteljima koje imaju djecu u osnovnoj školi i tako zadovolji ustavnu odredbu o besplatnom obvezatnom školovanju“ – poručio je Mate Šimundić, prof., član predsjedništva podružnice DP-a Splitsko-dalmatinske županije.

Njegove zahtjeve Ministarstvu znanosti i obrazovanja u nastavku prenosimo u cijelosti.

Dva zahtjeva Ministarstvu znanosti i obrazovanja

“Pandemija i s njom povezane epidemiološke mjere utječu na brojne vidove svakodnevnog života. Mnogo toga, što smo do jučer smatrali normalnim i nužnim, danas to više nije. Poremećaji se događaju ne samo u gospodarstvu i na tržištu rada, nego i u kulturi i obrazovanju. Jedna od novosti na koju se polako privikavamo je i nastava „na daljinu” ili tzv. online nastava.

U jednom trenutku, odlukom Stožera civilne zaštite i mjerodavnog ministarstva, cijeli je obrazovni sustav u Hrvatskoj prešao u virtualni, digitalni svijet. To se odmah proglasilo velikim uspjehom i primjerom drugim zemljama u Europi. Malo tko se javno požalio da je takva nastava slabije kvalitete od uobičajene, da je vrednovanje učeničkih postignuća upitno, da je broj negativnih ocjena na kraju školske godine smanjen za tri četvrtine, ako ne i više, i da se ove okolnosti uglavnom doživljavaju kao „ratne”, kad vrijede sasvim druga, puno blaža pravila. Nitko više ne govori o kurikularnoj reformi i o „školi za život”, te se novotarije s pravom sada doživljavaju kao dokone izmišljotine, nešto što nema veze sa zdravim razumom.

U vezi s nastavnom na daljinu pojavljuju se, međutim, dva ozbiljna pitanja. Prvo: Imaju li svi učenici dostupnu internetsku vezu i imaju li uređaje preko kojih mogu kvalitetno pratiti kakvu-takvu nastavu i ispunjavati svoje školske obveze? Drugo: Je li plaćanje interneta u svrhu pohađanja nastave na daljinu u suprotnosti s ustavnom odredbom da je obvezatno školovanje u Republici Hrvatskoj besplatno? To su prava pitanja na koja mjerodavni ne daju odgovore.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pogrešno pretpostavlja da je cijela Hrvatska dovoljno tehnološki razvijena i da sve obitelji imaju kod kuće odgovarajuću tehniku. Pogrešno pretpostavlja da djeca iz Dalmatinske zagore i djeca iz Zagreba imaju iste mogućnosti pratiti nastavu. To je činovnički, kratkovidni pogled, koji ne doseže do Like ili Banovine. Jer kada bi kojim slučajem sagledao navedena područja, uočio bi kako u mnogim mjestima ne postoji signal, kako je internetska veza na razini one od prije deset godina, a zbog kolapsa gospodarstva brojni roditelji nisu u mogućnosti svojoj djeci kupiti uređaje potrebne za praćenje nastave.

Stoga Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtijeva od ministarstva znanosti i obrazovanja da onoj djeci koja nisu u mogućnosti pratiti nastavu na daljinu zbog tehničkih poteškoća ili pomanjkanja opreme, a vidimo da ih je sve više i više, omogući uvjete jednake onima koje imaju djeca u razvijenim sredinama. Također, tražimo od vlade Republike Hrvatske da plati račune za internet onim obiteljima koje imaju djecu u osnovnoj školi i tako zadovolji ustavnu odredbu o besplatnom obvezatnom školovanju. Uporište za ove razumne i opravdane zahtjeve ustav je Republike Hrvatske koji obrazovanje definira kao jedno od osnovnih prava svakog građanina.

Mate Šimundić, prof.
Član predsjedništva podružnice Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.