Prof. Smerdel o financiranju stranaka iz proračuna: ‘Postoji prešutni dogovor između HDZ-a i SDP-a po principu – ne gledaj u moj tanjur’

Foto: fah

Ivan Pernar najpoznatiji po tome što je zastupnik Živog zida, no manje je poznato da je posljednje tri godine bio član još jedne stranke, Abecede demokracije. Zbog formalnog članstva Ivan Pernara toj stranci i Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Abeceda demokracije u protekle godine primila je 764 tisuće kuna iz državnog proračuna.

Apsurdni hrvatski zakoni

Iako više neće biti parlamentarna stranka, Abeceda demokracije po zakonu će i dalje primati novac poreznih obveznika. Naime, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dodijelio je toj stranci 367.162 kune na godišnjoj razini isti dan kada je Pernar najavio iščlanjenje uz poruku da se novac donira u dobrotvorne svrhe.

>UiO protiv ovakvog financiranja stranaka: Nemaju zastupnika u Saboru, a od 2016. zahvaljujući Pernaru dobili 1,1 milijun kuna!

>Odbor za Ustav bez rasprave donio odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke

Državna revizija je Abecedu demokracije prijavila DORH-u jer su revizori utvrdili da je 91 tisuću kuna potrošeno nepravilno, da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije – koga su ugostili, piše Jutarnji list.

Da već dobiveni novac ne namjerava vratiti ni u kojem slučaju, nedavno je poručio Stjepan Vujanić, predsjednik AD-a, a hoće li vratiti onaj koji bi tek trebao dobiti nije odgovorio.

“Gledajte, ovaj slučaj je idealna prilika koju bi trebalo iskoristiti da se iskreno raspravi o temi financiranja političkih stranaka. Godinama već postoji svojevrsni prešutni dogovor između HDZ-a i SDP-a o ovoj temi i to po principu – ne gledaj u moj tanjur. Oni imaju konsenzus oko tih stvari godinama i ne vjerujem da će biti prave rasprave.

Odavno se zalažem za to da se političke stranke, koje su udruge građana, financiraju od građana donacijama koje bi trebale biti strogo kontrolirane. Ovako se s jedne strane neke stranke zalažu da se Katolička crkva mora sama financirati, a s druge strane bi htjela državni novac. A to je neozbiljno, baš kao i cijela ova situacija s Abecedom demokracije”, kaže profesor prava Smerdel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list