Utorak, 1 travnja, 2025
9.4 C
Zagreb
Pratite nas:

Prof. Vrček: Svaka treća jabuka sadrži vrlo štetne pesticide

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je provedeno istraživanje o ostatcima pesticida u voću i povrću koje konzumiraju stanovnici Europske unije. Rezultati pokazuju da je u posljednjih deset godina znatno povećana količina agrokemikalija koje se nalaze u prehrambenim proizvodima. Istraživanje je provela europska organizacija »PAN Europe«, koja okuplja mnogobrojna društva, udruge (uključujući hrvatske) i stručnjake. Autori izvještaja »Zabranjeno voće« koristili su se podatcima mjerenja mjerodavnih europskih institucija, piše prof. dr. sc. Valerije Vrčak za Glas Koncila.

Kandidati za zamjenu

Gomilanje pesticida u voću i povrću štetno je za ljude i okoliš te se protivi vrijedećim zakonima i strategijama. Sve su države članice Europske unije obvezne ukidati pesticide koji se nalaze na popisu vrlo štetnih tvari. Godine 2009. uredbom (EZ) br. 1107/2009 uvedena je kategorija tvari poznatih kao kandidati za zamjenu. To su posebno štetne agrokemikalije, koje bi do 2030. godine trebale nestati s europskih polja i stolova. Najnovije brojke govore upravo suprotno – sve ih je više na meniju Europljana.

Trend pojačane kemikalizacije plodova prirode u suprotnosti je s europskim »Zelenim planom« i europskom strategijom »Od polja do stola«.

Lista za odstrjel

U skupini kandidata za zamjenu nalazi se 55 pesticida, a posebno se ističe tucet zloglasnih kemikalija, među kojima su tebukonazol, klorotoluron, hidroksikinolin… To su kancerogene tvari, hormonski otrovi, neurotoksini i reprotoksini, koji se nakupljaju u okolišu, u životinjskim organima… Umjesto eliminacije s polja i stola, njihova se prisutnost u prehrambenom lancu povećava.

Prije deset godina samo je 4 posto kivija uzgojenoga u Europi bilo onečišćenom kandidatima za zamjenu. Danas je taj udio narastao na 32 posto. Dakle, svaki treći kivi sadrži vrlo štetne pesticide. Isto vrijedi za jabuke: u posljednjih deset godina udio kemijski onečišćenih jabuka povećan je dvostruko – sa 16 posto na današnjih 34 posto.

Agrokemijski trikovi

Kako bi izbjegli preveliku (ili zabranjenu) količinu pojedinoga pesticida u hrani, uzgajivači voća ili povrća rabe kombinacije više različitih pesticida po načelu »od svakoga pomalo«. Time se hrana onečišćuje smjesom pesticida, koktelom kemikalija o čijem biološkom učinku znanost nema dovoljno podataka.

Time se ljudi i okoliš ne izlažu jednoj vrsti pesticida, nego čitavu spektru štetnih tvari. Ono što je dobro poznato u farmaceutskim ljekarnama, da su mnoge kombinacije i interakcije lijekova rizične, u poljoprivrednim se ljekarnama, čini se, zanemaruje.

Desetljeće pesticida

U posljednjih se deset godina učestalost uporabe dvaju ili više pesticida gotovo udvostručila. Kolekcija pesticida bačenih na biljku ponekad se sastoji od pet, čak i šest različitih kemikalija. To samo pokazuje da agrokemijska industrija ne planira odustati od proizvodnje i profita koji donosi prodaja i uporaba kemijskih zaštitnih sredstava. Prije deset godina 6,4 posto voća bilo je »obogaćeno« s dva ili više pesticida, a danas je taj udio veći od 10 posto.

Srećom, ni u jednom odabranom primjeru PAN-ova izvještaja »Zabranjeno voće« Hrvatska se ne nalazi u vrhu zemalja s najvećim udjelom pesticida u voću ili povrću. Ipak, hrvatski proizvođači slijede primjer ostalih i svake godine troše sve više agrokemijskih sredstava. Ministarstvo poljoprivrede i dalje produljuje odobrenja za uporabu kandidata za zamjenu, uključujući najotrovnije pesticide iz skupine »dvanaestorice žigosanih«.

Kancerogeni glifozat

Najbolji primjer da odgovorni u Europskoj uniji odugovlače sa zabranama štetnih pesticida jest nedavna odluka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) da odustaje od najavljenoga znanstvenoga mišljenja o glifozatu. Negativnim mišljenjem bila bi okončana tržišna sudbina toga najupotrebljavanijega herbicida na svijetu. No zbog političkih kompromisa i agroindustrijskoga lobiranja glifozat ostaje na poljima. Prema izjavama predstavnika EFSA-e – još najmanje godinu dana. U tom će vremenu kancerogeni glifozat ostati na putu »od polja do stola«.

O autoru

* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/glas koncila

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci