Prorektor Čović: ‘Reforma Hrvatskih studija uspješna je, studenti su zadovoljni’

Foto: snimka zaslona

Tko će sutra biti izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu? Zašto prosvjeduju studenti? Koliko je zagrebačko Sveučilište cijenjeno u svijetu?

U Otvorenom na HRT-u gostovali su: Damir Bakić, kandidat za rektora, prorektori Ante Čović i Miljenko Šimpraga te, Neven Budak, član Senata Sveučilišta u Zagrebu, Slobodan Prosperov Novak, profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Dean Duda, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U emisiju je pozvan i aktualni rektor Damir Boras koji se ispričao obvezama.

Jedan od najbližih suradnika sadašnjeg rektora Borasa prorektor Ante Čović smatra da su nakon promjena na Hrvatskim studijima, studenti sretni, veseli i zadovoljni, a reformu ocjenjuje uspješnom. Kazao je kako ponovno mora odgovoriti Damiru Bakiću na tvrdnje o nezakonitosti u radu sadašnjeg vodstva Sveučilišta.

> Pročelnik Mario Grčević: Sva tijela Hrvatskih studija imaju punu legitimnost i legalnost

“Postoje procedure da bi se utvrdilo je li nešto nezakonito. Rekao sam profesoru Bakiću nije nešto nezakonito kada vi kažete da je nezakonito nego je nezakonito kada se to utvrdi procedurom kojom je predviđeno utvrđivanje nezakonitosti”, rekao je Čović osvrnuvši se na Bakićeve riječi kako su kod upravljanja zagrebačkim Sveučilištem kršeni zakoni i sveučilišni propisi.

> Tito kao simbol prosvjeda na Hrvatskim studijima

Neven Budak, član Senata Sveučilišta u Zagrebu nije čuo o uspjesima reforme Hrvatskih studija. Nije želio prognozirati izbore za rektora Sveučilišta no kazao je kako on podržava Damira Bakića. I on je upozorio na netransparentnost u donošenju odluka.

> Evo što je dr. Neven Budak odgovorio na pitanja Narod.hr-a o nepravilnostima u imenovanju za ERS

“To se u prvom redu odnosi na otvaranje radnih mjesta gdje mi kao članovi Senata iako smo izravno postavljali pitanja o tome gdje i koliko se radnih mjesta otvara, nismo nikada na sjednici Senata uspjeli dobiti odgovor”, rekao je Budak.

> (FOTO) Zašto Damir Bakić, brat Nenada Bakića, vjeruje da će biti izabran za rektora zagrebačkoga Sveučilišta?

Jedini protukandidat Damira Borasa na izboru za rektora je Damir Bakić. Iznio je što bi htio promijeniti na najvećem hrvatskom Sveučilištu.

“Temeljno bi htio promijeniti da Sveučilištem upravljamo odgovorno, transparentno i prije svega u skladu sa svim propisima i da Sveučilište prije svega bude otvoreno- ništa od toga trenutno, međutim, nije”, rekao Bakić.

Slobodan Prosperov Novak smatra kako je na jučer održanom studentskom skupu bilo više članova Senata od studenata. Smatra da ulica ne može birati rektora. Odgovorio mu je Dean Duda rekavši da mu se ulicom više čini tip komentara koji su ulicu prozvali ulicom.

Foto: Fah

> (FOTO) Malobrojni okupljeni na prosvjedu protiv rektora Borasa: Odbacuju tvrdnje da je prosvjed ideološki

Dean Duda je govorio o sveučilišnim novinama Universitas. “Sveučilište izdaje nešto što je skoro smiješno. Ako je to medijski nastup Sveučilišta, onda smo duboko u 19. stoljeću”, rekao je.

> Dr. Peternel o prosvjedima ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Političko huškanje protiv autonomije sveučilišta

Prorektor Mlijenko Šimpranga smatra da novinarima nije bilo mjesto na posljednjoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta. Požalio se da javnost stječe dojam kao ova Uprava nije uradila ništa dobro.

“Ako je bilo problema u rješavanju problema – ti će se problemi riješiti. Ne može se zbog jednog problema koji nije riješen kako jedna grupa hoće, reći da ova Uprava ne radi dobro”, smatra Šimpranga.

Branio je kolegu Čovića rekavši da je dobrom suradnjom s rektorom Borasom ostvareno dvostruko povećanje broja suglasnosti za nova radna mjesta na Sveučilištu.

Emisija je u cijelosti dostupna na sljedećoj poveznici na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt