Prva izložba električnih i solarnih automobila u Sisku

Sisak, 05.06.2015 - U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša i prirode, èija je tema ove godine održivi razvoj, te Dana sisaèko-moslavaèke županije, u Sisku je održana Prva izložba elektriènih i solarnih automobila i vozila raznih proizvoðaèa te onih koje su kroz projekt SOELA izradili uèenici deset hrvatskih strukovnih škola. Izložbi je nazoèio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajloviæ. foto HINA/ Ministarstvo zaštite okoliša i prirode/ ik

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša i prirode, čija je tema ove godine održivi razvoj, te Dana sisačko-moslavačke županije, u Sisku je održana Prva izložba električnih i solarnih automobila i vozila raznih proizvođača te onih koje su kroz projekt SOELA izradili učenici deset hrvatskih strukovnih škola.

Na izložbi, koju je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, uvoznici i zastupnici su predstavili gotovo sva električna vozila koja se trenutačno mogu nabaviti u Hrvatskoj. Tako su posjetitelji mogli vidjeti automobile Tesla, Mitscubishi MiEV, Autlander PHEV, Peugot, Free Duck, Citroen, e-UP, e-Golf, Toyota , AIXAM, Electa Nova, Nissan, te iCARO. Uz dvadesetk električnih automobila, bilo je izloženo i deset solarnih automobila učenika hrvatskih strukovnih škola. Posjetitelji su također mogli vidjeti i električne motorkotače, bicikle, pa i romobile.

“Impresionirao me entuzijazam učenika i profesora strukovnih škola, koji doprinose onome što u Hrvatskoj i želimo, a to je zeleni i održivi razvoj. Kroz projekte koje provodi ova vlada, Ministarstvo i Fond potičemo čišći transport, nabavku električnih i hibridnih vozila, te financiranje gradskim javnim tvrtkama pregradnju vozila javnog prijevoza za korištenje čišćih energenata, kako bi udisali čišći i kvalitetniji zrak. Prvo smo poticali potražnju za tim vozilima, odnosno njihovu nabavku, a sada ćemo subvencionirati gradovima i općinama izgradnju infrastrukture, odnosno javnih punionica. Zahtjevi se mogu podnijeti u Fond za zaštitu okoliša, pa ćemo kroz nekoliko godina paralelno razvijati mrežu punionica. Samo u dvije godine, od kada su uvedeni poticaji, broj električnih vozila je deset puta povećan. Novac je osiguran iz europskih fondova i s poticajima nastavljamo”, rekao je ministar Zmajlović.

Dodao je kako je novac za poticaje osiguran i iz sustava trgovanja emisijskim jedinicama, što znači da ga plaćaju onečišćivaći, a iz tih prihoda se financiraju projekti povećanja energetske učinkovitosti. Ministar je također izrazio uvjerenje kako će se u Hrvatskoj razvijati proizvodnja električnih vozila, koja već postoji, i tako otvarati nova radna mjesta.

Održavanje prve izložbe električnih i solarnih automobila pomogla je i Sisačko-moslavačka županija, koja tako potiče inovativni rad mladih u školama. Župan Ivo Žinić je najavio kako će Županija i nadalje pomagati slične projekte.

Solarne automobile izrađene kroz projekt SOELA, izložili su učenici strukovnih škola iz Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Kutine, Velike Gorice, Slunja, Rijeke, Gospića i Zadra, te domaćina i organizatora manifestacije, Tehničke škole iz Siska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah