Puljak: Splitom upravlja 500 ljudi, to je dovoljno za grad veličine Berlina; Tolušić: SDP je napravio kaos u sustavu

“Treba smanjiti broj karijernih političara u lokalnoj samoupravi barem tri puta. Hrvatska treba imati 5 regija te najviše 150 gradova i općina, rekla je Marijana Puljak, stranka Pametno iz Splita gostujući u emisiji Otvoreno u kojoj se govorilo o reformi jedinica lokalne uprave i samouprave.

“Za takav proces decentralizacije predložila je kriterije ekonomske održivosti, vlastitog prihoda te minimalnog broja stanovnika. Istaknula je primjer Splita kojim upravlja 500 ljudi – što je dovoljno za grad veličine Berlina”, istaknula je.

“10 posto od fiskalnih prihoda ostane lokalnim jedinicama u Hrvatskoj i Grčkoj, što je sramotno, dok je europski standard oko 30 posto – čemu se pokušao približiti Plan 21”, rekao je Radimir Čačić (Narodna stranka – Reformisti) te dodao kako su brojevi forma, a suština je to da je sustav nečist te ga treba pročistiti, a za to je potreban novac.

Radimir Čačić Otvoreno 13 listopada 2015

SDP u ove četiri godine napravio kaos u sustavu

Arsen Bauk (SDP) zadovoljan je zakonom koji je donesen na posljednjoj sjedinici Hrvatskog sabora i kojim je definiran mehanizam dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne samouprave. Time je napravljen korak u vidu smanjenja jedinica. Bauk smatra da naglasak treba staviti na redefiniranje ovlasti, a ne na broj.

Arsen Bauk Otvoreno 13 listopada 2015

Neke nadležnosti bi se mogle prebaciti sa državne na lokalnu razinu te propisati određeni kriteriji po kojima neće moći svi načelnici i njihovi zamjenici biti profesionalci. Naglasio je da to treba razlikovati od pet upravnih cjelina.

Tomislav Tolušić (HDZ) mu je prigovorio da je decentralizacija skup sport, a SDP je, naprotiv, posljednje četiri godine napravio kaos u sustavu.

Tomislav Tolušić Otvoreno 13 listopada 2015

Tolušić je dodao da je za to da se Hrvatska ustroji kao Danska, s takvim standardom, te da želi iz pozicije župana da građani dobiju kvalitetu. Nužna je reorganizacija, povećanje efikasnosti i kvalitete poslovanja, a broj ne treba mijenjati, rekao je HDZ-ovac.

Država ne smije biti poligon za političke uhljebe

Josip Salapić (HDSSB) misli da je ovakav sustav neodrživ, da je prevelik broj zaposlenih u državnoj upravi, a da broj općina i gradova treba smanjiti. Stvorili smo sustav koji jede sam sebe i koji se financijski ne može održati, rekao je HDSSB-ovac. Istaknuo je da država više ne može biti poligon za političke uhljebe, već da mora početi služiti narodu. Salapić je rekao da općina mora biti servis dostupan svima, a da mehanizam dobrovoljnog udruživanja u Hrvatskoj je nemoguć.

Otvoreno 13 listopada 2015

Ekonomska održivost jest jedan od glavnih kriterija kod jedinica lokalne samouprave za Borisa Miletića (IDS). Dodao je da je Istra pokazala kako se treba policentrično razvijati te da su sve istarske općine opravdale svoje postojanje. Miletić je rekao da IDS-u nije prihvatljivo da Istra bude dio bilo koje druge regije jer ima svoju kulturu, multietničnost i ostalo; a napredak Istre je napredak Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka ekrana