Pupovac nakon Plenkovićeva ustupka oko ploče poginulim HOS-ovcima i dalje nezadovoljan i prijeti uskraćivanjem podrške Vladi

Foto: fah

Spomen-ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca skinuta je sa zgrade dječjeg vrtića u središtu Jasenovca u četvrtak oko 13 sati i prebačena desetak kilometara iznad Novske, na mjesto gdje je podignuto spomen obilježje braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu.

> Tko su bili i kako su poginuli HOS-ovci čiju bi spomen-ploču skidali Pupovac i HNS?

U 13,40 sati spomen ploča, koja u grbu HOS-a sadrži pozdrav “Za dom spremni”, postavljena je na za to pripremljeni teren na Trokutu iznad Novske.

Skidanje HOS-ove ploče iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, komentirao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka. O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta”, poručio je Pupovac u izjavi novinarima u Saboru.

Upitan o daljnjim koracima, Pupovac je istaknuo da je izašao reći ovo što je imao i opetovao: “Za nas ovo nije prihvatljivo rješenje”.

No hoće li to imati posljedica i u vidu uskrate podrške HDZ-ovoj Vladi Andreja Plenkovića, zanimalo je novinare. No, Pupovac je kazao: “Od predsjedništva svoje stranke nakon konzultacija kad smo dobili sva saznanja o tome kako se misli ukloniti ploču, dobio sam ovlast reći ovo što sam rekao – da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča iz Jasenovce izmješta na mjesto drugog stratišta i stradanja koje je u ratu uništeno i zatrpano – to je za nas neprihvatljivo”.

“Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima kako je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi “za dom spremni”. Mi toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu”, poručio je Pupovac, prenosi N1.

Predstavnici Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga izjavili su u četvrtak da je premještanje sporne ploče u Novsku “u izvornom obliku” kompromisno rješenje koje su dogovorili s predstavnicima Vlade. Zauzvrat je legaliziran pozdrav “Za dom spremni” u HOS-ovom Statutu i znakovlju, ustvrdili su.

Podsjetimo, krajem kolovoza medijsku pozornost izazvala je izjava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u kojoj je između ostalog rekao da ploča u Jasenovcu zasad ostaje.

Na to je odmah reagirao HDZ-ov koalicijski partner, čija je popularnost na uobičajenoj razini statističke pogrješke od 1,3 posto.

“Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma”, poručio je za Večernji list član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.

> 18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter – kako je Degoricija opisao sramnu ulogu Milorada Pupovca u slučaju Šreter?

Ubrzo se oglasio i predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac.

“Mi očekujemo da vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je – vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema!”, istaknuo je tada Pupovac.

> (VIDEO, FOTO) Plenkovićev ustupak Pupovcu: Skinuta HOS-ova ploča u Jasenovcu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr