Ravnatelji hrvatskih bolnica: ‘Ako se nastavi ovakav trend broja zaraženih, razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa’

Foto: Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Bojite li da se nećete imati odgovarajuću zdravstvenu skrb u vrijeme pandemije?

Ministar zdravstva i ravnatelj HZJZ-a održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi se dogovorili o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Kako spasiti bolnice u situaciji kada broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan raste?

Gosti HRT-ove emisije Otvoreno bili su: Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, Domagoj Drenjanjčević, pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu.

Bašić: “U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv”

Razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez, rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Pojasnio je kako cijelo vrijeme “prate situaciju u cijeloj Hrvatskoj i vode računa, ne samo o oboljelima od COVID-19, već i o drugim bolesnicima koji zahtijevaju pružanje zdravstvene skrbi s obzirom na njihove akutne ili kronične bolesti”.

U ovom trenutku su kapaciteti dostatni, pritom misli na smještajne kapacitete, ali i kadar. Dodaje kako se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako se bi došlo do situacije koja nam prijeti.

Osvrnuo se na današnji sastanak predstavnika veledrogerija i ministra financija Zdravka Marića zbog duga bolnica i ljekarni, rekao je da je diskusija bila bogata. Naglasio je da je bila riječ o sastanku ministra Marića sa svim ljudima koji brinu o zdravstvenom stanju u zemlji.

– Svi ugledni članovi su donijeli odluku u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima, dodao je.

– U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa, dodao je.

Ćorušić: “Brine nas eksponencijalni rast”

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na trenutnu situaciju s koronavirusom, budući da je virus ušao u KBC Zagreb prije 10-ak dana.

– Mi danas, večeras do 20 sati, imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji, rekao je.

Ćorušić je naglasio kako KBC ima 5900 zaposlenika, od kojih je 4900 zdravstvenih i u ovome trenutku to lako podnesu reorganizacijom. Rade uobičajeno i svi pacijenti naručeni na pretrage, dijagnostiku ili zahvate su zbrinutu. Ističe kako ih zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih i moramo biti spremni.

Zahvalio je svim djelatnicima. U smislu organizacije, više poteškoća im je zadao potres jer su ostali bez Šalate i Jordanovca, a za epidemiju su se spremali.

Bušić: “U KB Sveti Duh situacija je stabilna”

Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, gdje je trenutno 15 zaraženih djelatnika, rekao je da bolnica radi potpuno stabilno. Naglasio je da su prvih šest mjeseci pojave koronavirusa bili bez zaraženih djelatnika i pacijenata, nakon toga su imali 5,6 sporadičnih slučajeva, a proteklih dana je došlo do naglog rasta zaraženih.

Situacija je stabilna, dodao je i svi odjeli rade.

O dodatnim edukacijama

Bašić je demantirao nagađanja da će zaraženi liječnici raditi u skafanderima, rekao je kako to sigurno nije plan, a kapaciteta imaju.

Pojasnio je i kako su počeli educirati dodatni kadra koji trenutno ne sudjeluje u jedinicama intenzivnog liječenja, kako bi ih osposobili.

Meštrović: “Imamo dobar tim”

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, rekao je da su spremni ako se u nekoliko dana broj oboljelih utrostruči. Danas su imali 33 oboljelih i to je broj pacijenata koji mogu adekvatno tretirati, ali moraju biti svjesni da se taj broj može značajno povećati.

– Postoje situacije koje su vrlo teške i s kojima smo se naučili nositi organizacijski. Imamo dobar tim, radimo zajednički, planiramo, dodao je.

Bolesnici oboljeli od COVID-19 liječe se odvojeno od ostalih, ističe i da skrbe o svim drugim bolesnicima i niti jedna djelatnost nije niti malo zapuštena – sve se radi podjednako, čak su nadoknadili neke zaostatke.

Ružić: “Spremni smo na prelijevanje broja bolesnika”

– U Rijeci je epidemiološka situacija dobra, ali bez obzira na to, spremni smo i na gori scenarij, na prelijevanje broja bolesnika. Već ovog trenutka imamo osigurane značajne kapacitete. Danas imamo 15 pozitivnih bolesnika, a u ovome trenutku raspolažemo sa 69 kreveta, što u intenzivnoj skrbi, što na običnom odjelu, rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Govorio je o specifičnosti njihove organizacije, zahvalio je svim djelatnicima i kolegama iz drugih bolnica s kojima ističe izvrsnu suradnju.

Drenjančević: “Trenutno popunjeno oko 60% kapaciteta”

KBC Osijek je trenutno najpopunjeniji oboljelih od COVID-19, a kod mlađih pacijenta ima čestih slučajeva upale pluća.

– Trenutno je u našem KBC-u hospitalizirano 50-ak bolesnika, njihov broj neprestano fluktuira i izmjenjuje se, rekao je Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu.

Očekuje sljedećih dana nešto manji broj oboljelih, vjeruje da je vrhunac bio prije nekoliko dana, danas je stabilnije. Odjele su, dodaje reorganizirali, po potrebi će povećati kapacitete, trenutno je popunjeno 60-ak posto kapaciteta.

U slučaju pogoršanja imaju nekoliko planova.

– To će ovisiti o broju novozaraženih, prema tome ćemo reorganizirati naše kapacitete koji su izvan užega kruga bolnice (…) U slučaju najcrnjeg scenarija, pristupit ćemo u suradnji s Civilnom zaštitom, dodao je.

Pojasnio je kako je KBC Osijek velika bolnica, ima više od 1000 postelja i raspolaže s velikim brojem zdravstvenih radnika.

Bašić: “Arena se razmatra u slučaju krajnje nužde”

Bašić se nada da nam neće trebati zagrebačka “Arena”, situacija se analizira stalno i prilagođavamo joj se.

– Arena se razmatra u slučaju krajnje nužde. Napravit ćemo sve da se aktiviraju bolnički kapaciteti, bilo to specijalne bolnice ili na neki drugi način, pa tek kada sve bude popunjeni, ići ćemo na nemedicinske ustanove tipa “Arena”, dodao je.

Ćorušić: ” U ovome trenutku još uvijek možemo kontrolirati situaciju”

Ćorušić je ističe kako u gradu Zagrebu ne smijemo gledati samo COVID pozitivne pacijente, moramo liječiti ljude koji se moraju liječiti na pravome mjestu.

– Ako inficiramo sve bolnice, njihovo liječenje bit će onemogućeno. Moramo pametno donositi odluke, biti racionalni i smiriti javnost. Vjerujem da do tog scenarija još neće doći, ali u ovome trenutku još uvijek možemo kontrolirati situaciju ako donosimo prave i adekvatne odluke, dodao je.

O ocjeni zdravstvenog sustava, angažmanu studenata, zaostacima…

Bušić je govorio o ocjenjivanju zdravstvenog sustava kaže kako posljednjih mjeseci taj sustav dobiva odlične ocjene, a temelji se na izvanrednim ljudima.

O odlascima liječnika iz Hrvatske, Bašić kaže da “to nema sada veze s COVID-19, to je problem već godinama i normalno je zašto idu”. Dodao je da imamo dovoljan broj sestara i liječnika, pitanje je možda raspodjele.

– Kao krajnja mjera mogu se razmatrati angažman studenata, čak i ne medicinskog osoblja, dodao je.

Na pitanje ima li u KBC-u Split zaostatak što se tiče pretraga koje su morale biti otkazane zbog COVID-9, Meštrović je rekao da su oni radili koliko god je bilo potrebno, davali su sve moguće termine i zaostataka nemaju.

– Radi se redovito i uobičajeno, dodao je.

Naglasio je da sustav dobro funkcionira i mi ga moramo sačuvati, a to ćemo postići odgovornim ponašanjem.

Ružić je rekao da o odgovornom ponašanju svjedoči povoljna epidemiološka situacija.

Bašić je govorio o angažmanu prvostupnika, rekao je da u aktualnoj situaciji pokušavaju zaposliti što veći broj ljudi, a i ministar financija je odobrio nova zapošljavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT